Η MLS δεν εξόφλησε τους ομολογιούχους

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν προχώρησε, χθες, στην εξόφληση των κουπονιών της έκδοσης ΜΛΣ01, ύψους 4 εκατ. ευρώ, η MLS Πληροφορική, όπως είχε αναφέρει η «Κ» του περασμένου Σαββάτου. Τον  Οκτώβριο του 2020 η εταιρεία είχε ζητήσει την τρίμηνη μετάθεση του χρόνου καταβολής των κουπονιών ΜΛΣ01 και ΜΛΣ03, με αντίστοιχο αίτημα να έχει υποβάλει και για το ΜΛΣ02. Ωστόσο, παρότι de facto εξασφάλισε την παράταση αποπληρωμής, καθώς ποτέ δεν έλαβε έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις ομολογιούχων, η εταιρεία δεν διαθέτει, τρεις μήνες μετά, την αναγκαία ρευστότητα για να πληρώσει τα κουπόνια του ΜΛΣ01. Πλέον, επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας με τους κατόχους του ομολόγου ΜΛΣ01 και για τον σκοπό αυτό πρόκειται να έρθει σε διαπραγματεύσεις μαζί τους και με τον εκπρόσωπό τους, την Beta Χρηματιστηριακή. Πρόκειται για εγχείρημα δύσκολο, εάν ληφθεί υπόψη ότι ποτέ, έως σήμερα, δεν επιτεύχθηκε η απαιτούμενη απαρτία των 2/3 για τη μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων.

Ανοδος των τιμών στη χονδρική αγορά ενέργειας 

Στα 67,76 ευρώ η μεγαβατώρα διαμορφώθηκε η τιμή του ρεύματος στην αγορά επόμενη ημέρας για σήμερα Τετάρτη, αυξημένη κατά 29% σε σύγκριση με την τιμή που διαμορφώθηκε χθες. Η μέγιστη τιμή έφτασε τα 88,33 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ το χαμηλό ημέρας διαμορφώθηκε στα 47,27 ευρώ η μεγαβατώρα. Αυξημένος κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα ήταν και ο όγκος συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 326,39 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 12%, το φυσικό αέριο 41%, τα υδροηλεκτρικά 15%, οι εισαγωγές 8% και οι ανανεώσιμες 24%.

Εξυγίανση της Βιοτέρ μέσω εκχώρησης ακινήτων 

Σε τροχιά υλοποίησης έχει τεθεί η συμφωνία εξυγίανσης της Βιοτέρ, η οποία επικυρώθηκε πρόσφατα από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Βάσει αυτής, η τεχνική εταιρεία πρόκειται να εκχωρήσει σειρά ακινήτων της στις πιστώτριες τράπεζες, με αντάλλαγμα τη διαγραφή χρεών. Παράλληλα, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, το επόμενο διάστημα πρόκειται να εκπονηθεί σχέδιο ανάπτυξης, με στόχο τη βιωσιμότητά της και την επαναδραστηριοποίησή της, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει περιέλθει σε αδράνεια. 

Δείγμα εμπιστοσύνης η αύξηση καταθέσεων 

«Δεν είμαστε ταπί, γιατί καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση με εξατομικευμένα μέτρα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ωστόσο, τόνισε ότι η επόμενη φάση των μέτρων θα είναι ακόμη πιο εξατομικευμένη, καθώς οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι.  Οπως εξήγησε, με τη βοήθεια των εμβολίων «δεν θα πάμε και δεν πρέπει να πάμε με πανδημία στο τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς θα έχουμε σοβαρό θέμα, όχι όμως χρεοκοπία». Εκανε γνωστό πάντως ότι την περίοδο της πανδημίας ιδιώτες και επιχειρήσεις κατέθεσαν 15 επιπλέον δισ. ευρώ στις τράπεζες. Και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στα μνημόνια οι πολίτες πήραν τα λεφτά τους από τις τράπεζες, τώρα τα έβαλαν γιατί έχουν εμπιστοσύνη στην προοπτική της χώρας».

Υψηλός ο κίνδυνος για άμεσα λουκέτα 

Την άμεση επανεκκίνηση του λιανεμπορίου ζητεί σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος, είτε πρόκειται για τους «μικρούς» είτε για τους «μεγάλους» της αγοράς. «Η πολιτεία οφείλει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα με κύριο κριτήριο την υγεία των πολιτών, λαμβάνοντας όμως παράλληλα υπόψη και σειρά άλλων παραγόντων, που ασφαλώς περιλαμβάνουν και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την απώλεια εισοδήματος των εργαζομένων», αναφέρει ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, υποστηρίζοντας ότι οι επιδημιολογικές συνθήκες επιτρέπουν και οι οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν την επαναλειτουργία της αγοράς. Τον κίνδυνο να κλείσει άμεσα ακόμη και το 50% των επιχειρήσεων εάν δεν ξεκινήσει άμεσα να λειτουργεί το λιανεμπόριο, επισήμανε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου (φωτ.). «Ας σταθμίσουν τα πράγματα και οι ειδικοί επιστήμονες και ας αποφασίσουν, αναλαμβάνοντας όμως και τις ευθύνες τους για την οικονομική καταστροφή που προκαλούν», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT