«Ναι» στα πιστοποιητικά για τους εμβολιασμούς

«Ναι» στα πιστοποιητικά για τους εμβολιασμούς

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σύνολο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας των αεροδρομίων, ούτε λίγο ούτε πολύ 500 επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού βραχίονα της Airports Council International, έχει τεθεί σύσσωμο πίσω από την ελληνική πρόταση για ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου τα ταξίδια. Στο εγχείρημα αυτό των πιστοποιητικών, που πρώτος ξεκίνησε ο Ελληνας πρωθυπουργός, οι ελληνικές εταιρείες αεροδρομίων, προεξάρχοντος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, έχουν πρωταγωνιστήσει προκειμένου να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των ομολόγων τους στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Eνα τέτοιο πιστοποιητικό θα δίνει το δικαίωμα ευκολότερης μετακίνησης σε όσους έχουν εμβολιαστεί, την ώρα που μεγάλες δυτικές χώρες δεν εντυπωσιάζουν με τους ρυθμούς που προχωρούν τα εμβολιαστικά τους προγράμματα. Ισως είναι αυτός ο λόγος που η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε πως θα είναι έτοιμη για ένα τέτοιο πιστοποιητικό σε τρεις μήνες από σήμερα. Αλλά τρεις μήνες είναι πολλοί για να προλάβει ο τουρισμός τη φετινή σεζόν. Πάρα πολλοί. 

Παράταση για δηλώσεις φόρου κληρονομιάς 

Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2021 η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, που έληξε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αλλά και αυτών που πρόκειται να λήξουν τον Μάρτιο, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου. Επίσης παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 και ο χρόνος υποβολής για τις αντίστοιχες υποθέσεις που η σχετική προθεσμία έληξε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του έτους 2020 και για τις οποίες είχε ήδη δοθεί παράταση με απόφαση του υφυπουργού μέχρι σήμερα, 26 Φεβρουαρίου 2021.

Σε πλειστηριασμό ακίνητο 21 στρεμμάτων στον Κηφισό

Προς πώληση, μέσω πλειστηριασμού, οδεύει στις 8 Μαρτίου το ακίνητο της εταιρείας πλαστικών Ν & Μ. Πετζετάκης (δεν συνδέεται με τον ομώνυμο όμιλο), η οποία έχει πτωχεύσει από το 2013. Πρόκειται για οικόπεδο 21 στρεμμάτων με υφιστάμενο κτίριο της τάξεως των 8.000 τ.μ., το οποίο βρίσκεται σε ιδιαίτερα εμπορικό σημείο, επί της Λ. Κηφισού, έναντι του εμπορικού κέντρου River West και του όμορου καταστήματος της αλυσίδας ΙΚΕΑ. Ως τιμή εκκίνησης έχουν οριστεί τα 7,25 εκατ. ευρώ, με τις οφειλές της εταιρείας να διαμορφώνονται σε 8 εκατ. ευρώ. 

Καθυστερήσεις στην ιδιωτικοποίηση 

Σε περαιτέρω καθυστέρηση οδηγούνται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ Υποδομών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΕΛΠΕ. «Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2021, αν και αναμένεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία λόγω COVID-19», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την αναφορά του στη συμμετοχή του ομίλου στις δύο εταιρείες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η περίπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας για να προχωρήσει θα πρέπει να ξεπεράσει τον σκόπελο της δικαστικής διαμάχης με την ELFE για το ύψος των οφειλών της λιπασματοβιομηχανίας προς την εταιρεία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Νέες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη

Σε νέες υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 οδηγεί η παράταση του lockdown στην οικονομία αυτό το τρίμηνο. Σε νέα έκθεσή της η Oxford Economics τοποθετεί πλέον στο 2,5% την ανάπτυξη φέτος, από 2,7% που προέβλεπε, ενώ διατηρεί σταθερή την πρόβλεψή της για την ύφεση το 2020 στο 9,6%. Για το 2022 εμφανίζεται πολύ αισιόδοξη προβλέποντας ανάπτυξη 11,5%, πριν μειωθούν οι ρυθμοί στο 4% το 2023. Οπως σημειώνει ο οίκος, οι τέσσερις παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος είναι: α) Οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι οποίες θα αυξηθούν μόνο σταδιακά (κατά 3,5%), β) οι επενδύσεις οι οποίες με την ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αυξηθούν κατά 12,2%, γ) η αργή ανάκαμψη στην αγορά εργασίας, καθώς και δ) το ριμπάουντ των εξαγωγών, οι οποίες θα αυξηθούν κατά 18% το 2021 από πτώση σχεδόν 30% πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT