250 εκατ. ευρώ στην αναμονή

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές του φθινοπώρου η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε, θέλοντας να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονταν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, πρόγραμμα ύψους 250 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, μάλιστα, όπως είχαν ανακοινώσει οι αρμόδιοι θα ήταν μη επιστρεπτέο. Χιλιάδες επιχειρήσεις έσπευσαν ακολουθώντας τις οδηγίες της Περιφέρειας, πληρώνοντας μάλιστα λογιστικά γραφεία να υποβάλουν τα σχέδιά τους προκειμένου να χρηματοδοτηθούν. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 23 Δεκεμβρίου, δόθηκε παράταση έως τις 20 Ιανουαρίου. Εχουν περάσει περίπου 8 μήνες και οι 42.254 επιχειρήσεις δεν έχουν καμία ενημέρωση. Και προφανώς δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ. Αν και έχει εκδοθεί δελτίο Τύπου για έγκριση 4.800 περίπου αιτήσεων, οι δικαιούχοι δεν γνωρίζουν τίποτα. Τα κεφάλαια οι επιχειρήσεις τα χρειάζονταν στις δύσκολες ώρες της πανδημικής κρίσης. Δεν αποκλείεται όμως να δοθούν όταν η οικονομία περάσει από την ύφεση στην ανάπτυξη.

Ανεβάζει ταχύτητες το υπερταμείο

Αποφασισμένη να πατήσει γκάζι ως προς τη μεγιστοποίηση της αξίας των κρατικών περιουσιακών στοιχείων εμφανίζεται η νέα διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Αφότου ο φορέας, γνωστός και ως υπερταμείο, έκλεισε τη συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ για το κόστος του αδιύλιστου νερού, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο έργο της αξιοποίησης του αεροδρομίου στην Καλαμάτα, το πρώτο από τα συνολικά 23 που πρόκειται να παραχωρηθούν σε ιδιώτες. Ζητούμενο είναι η επένδυση να συμβάλει στην προσέλκυση τουρισμού υψηλού επιπέδου, όπως οι γκολφέρ του Costa Navarino.

Εντονες διαφωνίες ΓΣΕΕ για το νέο εργασιακό

Στην προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας προσανατολίζεται η ΓΣΕΕ, που μετά και τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, εξέφρασε τις έντονες διαφωνίες της για τις επίμαχες διατάξεις του εργασιακού σχεδίου νόμου. Ηδη, η ΑΔΕΔΥ προχώρησε χθες στην κήρυξη 24ωρης απεργίας στο Δημόσιο για τις 3 Ιουνίου, αντιδρώντας στις διατάξεις για τη διευθέτηση εργασίας, στην εργασία κατά τις Κυριακές, στις αλλαγές για τις απολύσεις αλλά και στις δραστικές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο… 

H Ντόλυ και ο Bart εντόπισαν 173.000 ευρώ 

Σε δύο σημαντικές δεσμεύσεις ρευστών διαθεσίμων, συνολικού ύψους 173.225,31 ευρώ, προχώρησαν οι ελεγκτές των τελωνείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα, η ομάδα δίωξης του τελωνείου Ευζώνων έλεγξε Ι.Χ. με γερμανικές πινακίδες που οδηγούσε Ελληνας. Στον έλεγχο που έγινε με τη συνδρομή του σκύλου ανιχνευτή ρευστών διαθεσίμων, της Ντόλυς, προέκυψε ότι ο οδηγός είχε στην κατοχή του συνολικά 76.500 ευρώ. Επίσης, ελεγκτές του τελωνείου στο «Ελ. Βενιζέλος» προχώρησαν, με τη συνδρομή του σκύλου ανιχνευτή, Bart, σε έλεγχο Ελληνα επιβάτη πτήσης από Ντουμπάι προς Αθήνα. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είχε κρυμμένα στις αποσκευές του 118.000  δολάρια ΗΠΑ (96.725,31 ευρώ). 

Οι εκτιμήσεις για το 10ετές spread

Πιθανή είναι μία αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s σήμερα, μετά και την έκπληξη από την S&P, η οποία και έδωσε ώθηση στα ελληνικά ομόλογα, όπως αναφέρει σε σχετική του έκθεση το τμήμα οικονομικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς. Στην έκθεση εξετάζεται και το «δίκαιο» επίπεδο του ελληνικού spread, το οποίο χθες διαμορφώθηκε στις 114 μονάδες βάσης. Οπως αναφέρεται, η ποσοτική εκτίμηση μιας δίκαιης τιμής για το 10ετές spread βρίσκεται στις 108 μ.β., λαμβάνοντας υπόψη και την ώθηση που δίνει στα ελληνικά ομόλογα το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ. Είναι σημαντικό να αναφερθεί, όπως αναφέρει η τράπεζα, ότι χωρίς την υπερκάλυψη κατά 1,4 φορές της εκδοτικής δραστηριότητας του ΟΔΔΗΧ από την ΕΚΤ, η «δίκαιη» τιμή για το 10ετές spread θα διαμορφωνόταν τουλάχιστον 200 μ.β. υψηλότερα στις 308 μ.β.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT