Πρόγραμμα-γέφυρα μετά το PEPP

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται οι συζητήσεις το τελευταίο διάστημα για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ενόψει και της προγραμματισμένης λήξης του προγράμματος PEPP τον Μάρτιο του 2022. Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup/Ecofin ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να ξεκινήσει η συζήτηση για μείωση του ρυθμού αγορών ομολόγων, το γνωστό tapering. Αυτή η συζήτηση έχει απασχολήσει έντονα την αγορά το τελευταίο διάστημα, δεδομένου ότι το άνοιγμα των οικονομιών θα οδηγήσει σε ανάκαμψη της οικονομίας και άρα σε σταδιακή μείωση της στήριξης της ΕΚΤ. Κατά τη Citi δεν υπάρχει καμία βιασύνη να μειώσει η ΕΚΤ τον ρυθμό του PEPP και να ρισκάρει την επιδείνωση χρηματοοικονομικών συνθηκών. Οπως τονίζει, η καλύτερη επιλογή είναι να δημιουργήσει ένα άλλο προσωρινό πρόγραμμα αργότερα αυτό το έτος. Αντίστοιχη είναι και η θέση της Deutsche Bank η οποία εκτιμά πως η ΕΚΤ θα ενεργοποιήσει έναν νέο «ειδικό» φάκελο αγοράς ομολόγων, με ευελιξίες τύπου PEPP, για την περίοδο ανάκαμψης από την πανδημία.

Επικεφαλής του ΤΧΣ ο Ηλίας Ξηρουχάκης

Tην τοποθέτηση του Ηλία Ξηρουχάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ ανακοίνωσε το Ταμείο. Ο Ηλίας Ξηρουχάκης διαθέτει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, έχοντας διατελέσει ανώτατο διευθυντικό στέλεχος σε τράπεζες και χρηματοπιστωτικές εταιρείες τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Από τον Μάιο του 2019 εκτελεί καθήκοντα αναπληρωτή διευθύνοντος σύμβουλου, όπου έχει διαχειριστεί επιτυχώς σύνθετα projects του Ταμείου με το πλέον πρόσφατο να αφορά την ΑΜΚ της Πειραιώς. 

Υδατοδρόμιο στο Ρέθυμνο

Πυκνώνουν οι εξελίξεις στο πεδίο των μεταφορών με υδροπλάνο, αν και θα χρειαστεί, ακόμη, χρόνος, ωσότου πραγματοποιηθούν πιλοτικές πτήσεις. Ετσι, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου έλαβε άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου που είναι αορίστου διάρκειας, υπό την προϋπόθεση ότι το υδατοδρόμιο διαθέτει απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων σε ισχύ. Πριν από λίγες ημέρες χορηγήθηκε άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου και στον Οργανισμό Λιμένα Βόλου. Το ζητούμενο, πάντως, για τους παίκτες στην αγορά της παροχής μεταφορικού έργου με υδροπλάνο είναι η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου υδατοδρομίων.

Ενισχύεται με 100 άτομα ο ΔΕΔΔΗΕ

Στην πρόσληψη 100 ατόμων προχωρά ο ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο της εταιρικής του αναδιοργάνωσης, που προβλέπει την ενίσχυση του προσωπικού του με εργαζομένους διαφόρων ειδικοτήτων. Ο Διαχειριστής ανακοίνωσε την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας εκατό συνολικά θέσεων προσωπικού με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Ειδικών Εγκαταστάσεων Δικτύου (ΔΕΕΔ) στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Φθιώτιδας. Στόχος της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ είναι να ενισχύσει σημαντικά το ανθρώπινο κεφάλαιο προκειμένου να επιτευχθεί με ταχύτερους ρυθμούς ο εκσυγχρονισμός της εταιρείας.

Οχι σε ανεμογεννήτριες σε βραχονησίδες

Απορρίφθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση του Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Mega project των 486 MW ανεμογεννητριών σε διάσπαρτες βραχονησίδες στο Αιγαίο της εταιρείας «Κυκλαδικά Μελτέμια» (συμφερόντων Eunice). Ο γενικός διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του YΠΕΝ κ. Κώστας Δημόπουλος υπέγραψε χθες την απόφαση απόρριψης του αιτήματος της εταιρείας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου. Η απόφαση χαρακτηρίζει εξαιρετικά σημαντικές τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, με συνέπεια, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, να μην μπορεί να τεκμηριωθεί πως υπάρχει βεβαιότητα των αρμοδίων αρχών για το ότι δεν θα βλάψει την ακεραιότητα του τόπου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε 14 βραχονησίδες του Νοτίου Αιγαίου καθώς και διασυνδετήρια γραμμή μεταφοράς 150 KV με το ΚΥΤ Λαυρίου στην Αττική. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT