Ξεκινούν οι εκδόσεις ομολόγων της Ε.Ε.

Ξεκινούν οι εκδόσεις ομολόγων της Ε.Ε.

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές της εβδομάδας ξεκινά η «επέλαση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις αγορές με τις πρώτες εκδόσεις ομολόγων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ε.Ε. έχει ήδη προσλάβει 39 τράπεζες-αναδόχους, οι οποίες θα «τρέξουν» το σύνολο των εκδόσεών της το επόμενο διάστημα, που θα αγγίξουν συνολικά τα 80 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμα ομόλογα αυτό το έτος, ενώ θα υπάρξουν και εκδόσεις πιο βραχυπρόθεσμων τίτλων και δημοπρασίες εντόκων, με αναλυτές να εκτιμούν ότι τα κεφάλαια που μπορεί να αντληθούν φέτος από την Ε.Ε. πιθανόν να φτάσουν τα 120 δισ. ευρώ. Πηγές της αγοράς εκτιμούν πως η πρώτη έκδοση, η οποία θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει την Τρίτη, θα αφορά 10ετές ομόλογο, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο το διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου. Το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν από αυτές τις τρεις πρώτες εκδόσεις, έως τα τέλη Ιουλίου, τοποθετείται στα 45 δισ. ευρώ.

Αλλο ένα ρεκόρ με το 10ετές έσπασε η Ελλάδα

Το «άνοιγμα» του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ήταν η έκδοση με τη μεγαλύτερη υπερκάλυψη στην Ευρώπη στο περιβάλλον των κρατικών αλλά και των εταιρικών εκδόσεων. Συγκεκριμένα, με την Ελλάδα να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ και το βιβλίο προσφορών να ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ, η κάλυψη έφτασε τις 12 φορές. Δεύτερη ήταν η έκδοση υβριδικού ομολόγου της Euroclear Investments με δείκτη κάλυψης στο 8,57 και ακολούθησε η έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας με κάλυψη κατά 6,77 φορές, από την οποία η χώρα άντλησε 10 δισ. ευρώ, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 67 δισ. ευρώ.

Ταλαιπωρία τέλος για τους νέους δικηγόρους

Τέλος στην άσκοπη ταλαιπωρία των νέων δικηγόρων, προκειμένου να εγγραφούν στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ, παρέχεται πλέον μέσα από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του φορέα. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα αυτόματης διακοπής της ασφάλισής τους στον Κλάδο Υγείας του e-ΕΦΚΑ (π. Τομέων Υγείας Δικηγόρων του π. ΕΤΑΑ), στον οποίο υπάγονταν υποχρεωτικά ως ασκούμενοι δικηγόροι εφόσον έχουν ενεργή ασφάλιση. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται μείωση της ταλαιπωρίας και κατάργηση των άσκοπων επισκέψεων στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ.

Νέος κανονισμός γεωθερμικών εργασιών

Το πρώτο σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της γεωθερμίας και την αξιοποίηση του πλούσιου γεωθερμικού δυναμικού της Ελλάδας ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η υπουργική απόφαση έγκρισης του νέου κανονισμού γεωθερμικών εργασιών δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β 1960) εξειδικεύοντας τις ρυθμίσεις του ν. 4602/2019 (ΦΕΚ Α 45) για την «Ερευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας». Στον νέο κανονισμό ενσωματώνονται ρυθμίσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διενέργεια των εργασιών έρευνας, εκμετάλλευσης και διαχείρισης του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων, τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Εκτός Χρηματιστηρίου οδηγείται η ΓΕΚΕ

Την έξοδό της από το Χ.Α. δρομολογεί η ΓΕΚΕ, που έχει στην κυριότητά της το ξενοδοχείο President στους Αμπελοκήπους. Η Δωροθέα Κεφάλα, που ελέγχει το 30,4% της εταιρείας, έχει υποβάλει δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 6,86% που δεν κατέχει. Ουσιαστικά η οικογένεια Κεφάλα –εκτός από τη Δωροθέα, ο αδελφός της, Κωνσταντίνος, και οι γονείς τους, Αγγελική και Γιώργος–, που διαθέτει το 93,14% της ΓΕΚΕ, θα αποκτήσει τον έλεγχό της. H αξία των μετοχών της ΓΕΚΕ, κεφαλαιοποίησης 48,4 εκατ. ευρώ, ανέρχεται σε 5,63 ευρώ (ανά μετοχή), σύμφωνα με την έκθεση της Grant Thornton. Στο βασικό περιουσιακό στοιχείο της ΓΕΚΕ, το President, τέλη 2020, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», είχε μπει πωλητήριο έναντι τιμήματος 110 εκατ. ευρώ. Την εξέλιξη αυτή, όπως και το σχέδιο εξόδου από το ταμπλό, είχε διαψεύσει τότε η εταιρεία. Η έξοδος από το Χ.Α. προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία σε ένα εγχείρημα αξιοποίησης του κτιρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT