Συμφωνία με την EBRD για δάνεια 1 δισ. ευρώ

Συμφωνία με την EBRD για δάνεια 1 δισ. ευρώ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαχείριση δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης αναλαμβάνει η EBRD (European Bank for Reconstruction & Development) ύστερα από συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και η κ. Charlotte Ruhe, διευθύνουσα σύμβουλος Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης της EBRD, υπέγραψαν τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Πρόκειται για τη 2η συμφωνία μετά την αντίστοιχη του υπουργείου Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη διαχείριση, από την τελευταία, δανείων ύψους έως 5 δισ. ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι «οι νέες αυτές επενδύσεις θα διευκολύνουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και θα τη βοηθήσουν να επιτύχει υψηλότερη ανάπτυξη, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια, καθώς θα υλοποιείται το σχέδιο».

138 παραγωγές εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση

Συνολικά 138 οπτικοακουστικές παραγωγές, κινηματογραφικές ταινίες και σειρές μυθοπλασίας έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στο καθεστώς του ν. 4487/2017 (cash rebate) από το 2018 μέχρι και σήμερα. Από αυτές οι 12 εντάχθηκαν το 2018, οι 22 το 2019, ενώ ο αριθμός τους ξεπερνάει τις 70 και τις 30 το 2020 και τη φετινή χρονιά, αντίστοιχα. Η χώρα μας έχει ενταχθεί στον διεθνή χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών, με την ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση να μην ανταποκρίνεται στην προσφορά καταρτισμένου προσωπικού και ειδικοτήτων, όπως ο οδηγός ή ο ηλεκτρολόγος γυρίσματος. 

Αποφεύχθηκαν 150 εκατ. επισκέψεις στο Δημόσιο

Εκρηξη εμφάνισε ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το Δημόσιο το πρώτο εξάμηνο του 2021. Κατά την εν λόγω χρονική περίοδο τα συστήματα του Δημοσίου είτε παρείχαν ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, είτε «μίλησαν μεταξύ τους» αθροιστικά περισσότερες από 150.000.000 φορές. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι αποφεύχθηκε αντίστοιχος αριθμός φυσικών επισκέψεων από πολίτες προς υπηρεσίες. Το 2020 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν ξεπέρασαν τα 90 εκατομμύρια, ενώ τα έτη 2019 και 2018 αυτές περιορίστηκαν σε 34 και 8 εκατ., αντίστοιχα.

Επίσκεψη Χατζηδάκη στον ΕΦΚΑ Κορίνθου

Αιφνιδιαστική επίσκεψη σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Κόρινθο πραγματοποίησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, διαπιστώνοντας απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και λειτουργίας, με ευθύνες που, σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν όλοι «όσοι συμβιβάζονται με αυτήν την κατάσταση». Με ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Χατζηδάκης παραδέχεται ότι υπάρχουν καθυστερήσεις όσον αφορά την αποκατάσταση της προβληματικής λειτουργίας των air conditions, ορισμένα εκ των οποίων δεν λειτουργούσαν καθόλου μέσα στο κατακαλόκαιρο. Μάλιστα, ζήτησε από τον διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, να σταλεί αμέσως για πειθαρχικό έλεγχο η εκτελούσα χρέη γενικής διευθύντριας Πελοποννήσου «για να καταλογιστούν ευθύνες», κυρίως όσον αφορά τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες προμηθειών και τεχνικής υποστήριξης. 

Νέα συνάντηση ΥΠΟΙΚ – τραπεζών

Το θέμα της χρηματοδότησης της οικονομίας και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επανέρχεται στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις τράπεζες. Η νέα συνάντηση είναι συνέχεια της διευρυμένης σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί προ δεκαπενθημέρου με τη συμμετοχή και εκπροσώπων επιμελητηρίων και φορέων της αγοράς, οι οποίοι είχαν εκθέσει τα προβλήματά τους σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό. Ο υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από τις τράπεζες να αυξήσουν τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ από την πλευρά τους οι τράπεζες είχαν επιμείνει στην ανάγκη να τηρηθούν οι κανόνες για το αξιόχρεο των επιχειρήσεων που δανειοδοτούνται, έτσι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων. Αλλωστε οι φόβοι για τις επιπτώσεις από το τέταρτο κύμα της πανδημίας εντείνουν την απροθυμία των τραπεζών να χαλαρώσουν τα κριτήρια δανεισμού για τις μικρότερες επιχειρήσεις, όπως πιέζει η κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT