Χωρίς λογοδοσία παραμένουν επιχειρήσεις του Δημοσίου

Χωρίς λογοδοσία παραμένουν επιχειρήσεις του Δημοσίου

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η αναφορά για το β΄ τρίμηνο και το α΄ εξάμηνο του 2021 που έχει δημοσιεύσει η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το υπερταμείο, να φωτίζει επαρκώς τα οικονομικά αποτελέσματα του φορέα, όπως και το ύψος των εισπραττόμενων εσόδων από μερίσματα δημοσίων επιχειρήσεων, όμως η εικόνα παραμένει ελλιπής. Ο λόγος; 

Το υπερταμείο, παγίως, παραθέτει στις τριμηνιαίες αναφορές του το ύψος των εσόδων από μερίσματα που, κατά την εν λόγω περίοδο, προέρχονται από την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τη συμμετοχή του στον ΟΤΕ και διαμορφώνονται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ. Τι συμβαίνει όμως εάν κάποιος επενδυτής ή έστω πολίτης θα ήθελε να ενημερωθεί για τις οικονομικές επιδόσεις ορισμένων από τις 13 κρατικές επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο υπερταμείο, οι οποίες ως μη εισηγμένες δεν είναι συνεπείς ως προς τη δημοσιοποίηση οικονομικών καταστάσεων; Σε αυτή την περίπτωση, η διαφάνεια και η λογοδοσία αναζητούνται. Ενδεικτικά, οι οικονομικές καταστάσεις για το 2020, σήμερα, τρεις μήνες πριν από την εκπνοή της χρονιάς, των ΕΛΤΑ, της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου ή της ΑΕΔΙΚ (Διώρυγα της Κορίνθου) αγνοούνται, καθώς δεν έχουν δημοσιευθεί ούτε στις εταιρικές ιστοσελίδες τους ούτε στο ΓΕΜΗ. Ισως η πρακτική αυτή να πρέπει να αλλάξει προς όφελος της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης.

Από την πλευρά της, η ΕΤΑΔ διευκρινίζει με ανακοίνωσή της τα εξής:

«Σε συνέχεια δημοσιεύματος της Οικονομικής Έκδοσης της Καθημερινής της Κυριακής με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου 2021 και τίτλο «Χωρίς λογοδοσία παραμένουν επιχειρήσεις του Δημοσίου», η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), εταιρεία-θυγατρικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), θα ήθελε να διευκρινίσει τα εξής κάτωθι για την ορθή ενημέρωση της κοινής γνώμης και του αναγνωστικού κοινού της έγκριτης εφημερίδας σας:

  1. Οι Ετήσιες Οικονομικές της Καταστάσεις «δεν αγνοούνται», αλλά έχουν αποσταλεί από την ΕΤΑΔ ως οφείλει και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που ορίζει ο Νόμος στην μητρική της εταιρεία, οι οποίες και αναμένεται να εγκριθούν από την αρμόδια Τακτική Γενική Συνέλευση. Ο χρόνος και ο τρόπος δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων αποτελεί απόφαση του Μετόχου.
  2. Η ΕΤΑΔ είναι πλήρως συντεταγμένη και εναρμονισμένη με τους σύγχρονους κανόνες Εταιρικής Διακυβέρνησης που θέτει η θυγατρική της ΕΕΣΥΠκαι υλοποιεί την αποστολή της για τη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου πάντοτε με γνώμονα τη διαφάνεια και την λογοδοσία».

Ο πρόεδρος

της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος θα διαδεχθεί τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργο Χαντζηνικολάου στη θέση του επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) κατά τη γενική συνέλευσή της, που είναι προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα για την Τρίτη 5 Οκτωβρίου. Ο κ. Ράπανος έχει διατελέσει και στο παρελθόν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΤ την περίοδο 2009-2012, αλλά από τη θέση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη γενική συνέλευση θα αλλάξει και η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο θα συμμετέχουν πλέον οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών-μελών της Ενωσης, ενώ πιθανότατα θα αλλάξει και το καταστατικό προκειμένου να υποδεχθεί περισσότερα μέλη στο Δ.Σ. 

Ειδικός εντολοδόχος στη Folli Follie

Χωρίς το αναμενόμενο μπλόκο στην ψήφιση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης από την πλευρά των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της Folli Follie την επόμενη Τρίτη. Και αυτό διότι με δικαστική απόφαση ορίστηκε ως ειδικός εντολοδόχος η δικηγόρος Βασιλική Τσιατά, η οποία θα ασκήσει το δικαίωμα παράστασης και ψήφου αντί μετόχων, οι οποίοι εκπροσωπούν συνολικά το 63,67% του μετοχικού κεφαλαίου και είτε δεν έχουν συμμετάσχει είτε καταψήφισαν τη συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie. Σημειώνεται ότι ο Δ. Κουτσολιούτσος ελέγχει το 35,06% της εταιρείας, με το ποσοστό του γιου του, Τζώρτζη, να είναι χαμηλότερο του 5%.

Σημαντικές τοποθετήσεις

Πρόβλεψη επισφάλειας για απαιτήσεις ενοικίων ύψους 1,3 εκατ. ευρώ αναγνώρισε κατά το πρώτο εξάμηνο η Lamda Development. Οι απαιτήσεις αφορούν σε ενοίκια εντός των εμπορικών της κέντρων, ποσό που θεωρείται χαμηλό, με δεδομένο το γεγονός ότι τα κέντρα της έμειναν κλειστά για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών συνολικά κατά το πρώτο μισό του 2021. Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει να καταγράφει σημαντικές τοποθετήσεις αλυσίδων στα κέντρα της, αναβαθμίζοντας έτσι και το συνολικό μείγμα χρήσεων. Για παράδειγμα, στο Golden Hall οι νέες αφίξεις αφορούν σε καταστήματα «ναυαρχίδες», επιφάνειας 3.200 τ.μ. έκαστο, των αλυσίδων Zara και Public/Media Markt. Επίσης, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα θα εγκαινιαστεί και το πρώτο ΙΚΕΑ νέας γενιάς, επιφάνειας 2.200 τ.μ., στο The Mall Athens, καταλαμβάνοντας τον χώρο που βρίσκεται πάνω από τα εστιατόρια του εμπορικού κέντρου. Κάπως έτσι, κατά το πρώτο εξάμηνο, η Lamda Development κατέγραψε κέρδη 6,3 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το τέλος του 2020, από την αναπροσαρμογή των αξιών των εμπορικών της κέντρων στην εύλογη αξία. 

Η Deutsche Bank επέστρεψε στην Αθήνα

Αρχής γενομένης από την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου η Deutsche Bank επέστρεψε στην Αθήνα ανοίγοντας γραφείο investment banking. Επικεφαλής του γραφείου (chief country officer) ανέλαβε ο Δήμος Αρχοντίδης. Η επανάκαμψή της συμπίπτει με την αύξηση των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που κοιτούν την Ελλάδα αλλά και την έλευση μεγάλων, ποιοτικών, θεσμικών χαρτοφυλακίων, όπως φάνηκε σε αρκετές συμφωνίες της τελευταίας χρονιάς, μεταξύ των οποίων αυτές της Wind, του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και άλλων μικρότερων συναλλαγών. Πηγές που γνωρίζουν τις κινήσεις της γερμανικής τράπεζας σημειώνουν πως η επιτάχυνση των μεγάλων έργων, των ιδιωτικοποιήσεων, των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης καθιστούν την παρουσία τραπεζών που θέλουν να είναι στο παιχνίδι αυτό εκ των ων ουκ άνευ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT