Τα δάνεια των τραπεζών και τα επενδυτικά σχέδια

Τα δάνεια των τραπεζών και τα επενδυτικά σχέδια

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι τα προσεχή τέσσερα χρόνια η καθαρή πιστωτική επέκταση για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος θα φτάνει τα 8-10 δισ. ευρώ τον χρόνο, με βάση όσα μεταφέρουν οι τράπεζες σε αναλυτές, μετόχους κ.λπ, διατύπωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα Μετά V». O κ. Καραβίας σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι αν οι τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη, αλλά αν υπάρχουν αρκετά ώριμα επενδυτικά σχέδια. «Είναι μύθος ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια» είπε. Μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης διαχώρισε τις μεγάλες επιχειρήσεις, που είναι πιο έτοιμες να ανταποκριθούν, με έργα στους τομείς της ενέργειας, των δικτύων, των κατασκευών και αλλού, από τις μικρότερες επιχειρήσεις. Τόνισε πάντως ότι και για τις τελευταίες υπάρχουν επιχορηγήσεις και προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ» που θα επιτρέψουν τη διασπορά της ανάπτυξης. Εκτίμησε επίσης ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα στο τέλος του 2022 με αρχές του 2023.

Αυξήθηκαν οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων

Ισχυρό sell-off «χτύπησε» χθες την αγορά ομολόγων, καθώς οι προσδοκίες για πρόωρη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ εκτινάχθηκαν. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αυξήθηκε στο -0,12%, ενώ ισχυρή ήταν η διόρθωση και στην περιφέρεια, με την απόδοση στο ελληνικό και το ιταλικό 10ετές να εκτοξεύεται στο 0,91% και σε υψηλά σχεδόν πέντε μηνών. 

Οι πιέσεις πυροδοτήθηκαν μετά τα σχόλια του Μάικλ Σόντερς της Τράπεζας της Αγγλίας ότι τα νοικοκυριά θα πρέπει να προετοιμαστούν για αυξήσεις στα επιτόκια «σημαντικά νωρίτερα», λόγω της αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων.

Ντεμπούτο με 15ετή τίτλο από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Το ντεμπούτο της στην αγορά πράσινων ομολόγων κάνει σήμερα –εκτός απροόπτου– η Ευρωπαϊκή Ενωση, με την έκδοση 15ετούς τίτλου και με στόχο την άντληση 12 δισ. ευρώ, που θα είναι και η μεγαλύτερη έκδοση πράσινου κρατικού ομολόγου στην Ιστορία διεθνώς. Ανάδοχοι έχουν οριστεί οι BofA Securities, Credit Agricole, Deutsche Bank, Nomura και TD Securities. Το ομόλογο αποτελεί το πρώτο βήμα της Ε.Ε. στη στόχευση για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Ετοιμοι το καλοκαίρι του 2022 τρεις σταθμοί

Το καλοκαίρι του 2022, τρία χρόνια μετά τις σχετικές εξαγγελίες, θα παραδοθούν τελικά στην κυκλοφορία οι τρεις εναπομείναντες σταθμοί της γραμμής 3 του μετρό της Αττικής, που αφορά την επέκταση προς τον Πειραιά. Πρόκειται για τους σταθμούς «Μανιάτικα», «Δημοτικό Θέατρο» και «Πειραιάς». Σημειωτέον ότι πρόκειται για τους ίδιους σταθμούς που επρόκειτο να λειτουργήσουν το καλοκαίρι του 2019, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις που είχε πραγματοποιήσει τον Νοέμβριο του 2017 ο τότε υπ. Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, προκαλώντας έκπληξη σε παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου, που γνώριζαν ότι απαιτείται σημαντικός χρόνος προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία ένας σταθμός μετρό, ακόμη και αν ο «μετροπόντικας» έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη διάνοιξη των σχετικών σηράγγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT