Τρίμηνη παράταση για το «Γέφυρα 1»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς γραφειοκρατικές δια-δικασίες παρατείνεται για άλλους τρεις μήνες η επιδότηση των δόσεων των δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1», μέσω του οποίου επιδοτούνται από 20% έως 40% –ανάλογα με το εάν το δάνειο είναι καταγγελμένο ή ενήμερο– οι δόσεις των δανείων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία. Οπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, η διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Για αυτούς που έχει ολοκληρωθεί η 9μηνη επιδότηση θα καταβάλουν το μέρος της δόσης που τους αναλογεί για ακόμα 3 μήνες, δηλαδή έως και τον Δεκέμβριο, ενώ κατά 3 μήνες παρατείνεται επίσης η επιδότηση για όσους δικαιούχους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η 9μηνη επιδότηση. Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους του προγράμματος «Γέφυρα 2», οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη λάβει έγκριση της επιδότησης θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου, ώστε να ρυθμίσουν τα δάνειά τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Αίτημα για κατάργηση βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ

Μπορεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών να έχουν καταβληθεί προσπάθειες για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας που μαστίζει τις αγοραπωλησίες ακινήτων στην Ελλάδα, ωστόσο οι ψηφιακές πλατφόρμες δεν αποτελούν θέσφατο, καθώς κάποια στιγμή θα πρέπει να καταργηθούν και ορισμένα έγγραφα. Ενα τέτοιο θεωρεί η ΠΟΜΙΔΑ πως είναι και η βεβαίωση που πρέπει να προσκομίζει ο πωλητής περί μη οφειλής ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), προκειμένου να συνταχθεί ένα συμβόλαιο μεταβίβασης. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η εν λόγω βεβαίωση θα πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από μια απλουστευμένη ηλεκτρονική διαδικασία ελέγχου από τον συμβολαιογράφο.

Μνημόνιο συνεργασίας της ΕΥΑΘ με την ΕΤΒΑ

Την απεμπλοκή της ΕΥΑΘ από τη διαχείριση αμιγώς βιομηχανικών αποβλήτων σηματοδοτεί η μεταβίβαση της διαχείρισης της ύδρευσης και αποχέτευσης της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (ΒΙΠΕΔ) από την εισηγμένη εταιρεία στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Αυτό αναφέρει έγγραφο της βορειοελλαδίτικης εταιρείας σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης για το μνημόνιο συνεργασίας που έχουν συνάψει η ΕΥΑΘ με την ΕΤΒΑ και αφορά τη σχεδιαζόμενη μεταβίβαση της εν λόγω δραστηριότητας. 

Σε άνοδο ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Ανοδο σημείωσε το τρίτο τρίμηνο του 2021 ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) που βασίζεται στις απαντήσεις 2.540 διευθυνόντων συμβούλων / γενικών διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στις 188 μονάδες. Ωστόσο, η αισιοδοξία αυτή τη φορά είναι συγκρατημένη, καθώς έκδηλη είναι η ανησυχία των διευθυντικών στελεχών για τις συνέπειες των ανατιμήσεων. Το 65% των CEO δήλωσε ότι η άνοδος του κόστους ενέργειας θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ποσοστό που αυξάνεται σε 81% για τους CEO των βιομηχανικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, το 56% των CEO θεωρεί ότι θα πληγεί η ελληνική οικονομία από τις ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Η Ελλάδα γίνεται πιστωτής του ΔΝΤ

Από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή περνά η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή νομοσχεδίου με το οποίο ενεργοποιείται η συμμετοχή της Ελλάδας στις λεγόμενες Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού του Ταμείου. Πρόκειται για μια αύξηση στο μερίδιο συμμετοχής των χωρών στο Ταμείο για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων, που αποφασίστηκε το 2010, αλλά η Ελλάδα για προφανείς λόγους δεν ήταν σε θέση να συμμετάσχει. Το κάνει τώρα, με 11 χρόνια καθυστέρηση. Της αναλογούν 2 δισ. ευρώ, που θα καταβάλει αν κριθεί αναγκαίο, με δάνειο από την Τράπεζα της Ελλάδος. Να το δούμε κι αυτό… Εν τω μεταξύ, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι δρομολογείται η ολοκλήρωση της αποπληρωμής των δανείων προς το Ταμείο, πέραν της προεξόφλησης και μέρους των διμερών δανείων από τις χώρες της Ε.Ε., τα γνωστά ως GLF.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT