Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την ΑΜΚ της ΔΕΗ

Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την ΑΜΚ της ΔΕΗ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, το οποίο θα κλείσει την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα εκδοθούν 130-150 εκατ. μετοχές και η τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί μεταξύ 8,5 και 9 ευρώ ανά μετοχή. Με αυτά τα δεδομένα, η Επιχείρηση θα αντλήσει μεταξύ 1,1 και 1,35 δισ. ευρώ, ποσό που είναι από 57% έως 93% υψηλότερο από αυτό που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Αυτό σημαίνει πως προκειμένου το Δημόσιο να διατηρήσει ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας κοντά στο 34%, το υπερταμείο θα πρέπει να συμμετάσχει στην αύξηση με ένα ποσό της τάξεως των 35-120 εκατ. ευρώ. Επιπλέον έχει ανακοινωθεί πως το CVC θα είναι cornerstone investor και θα αποκτήσει τουλάχιστον το 10% της ΔΕΗ, καταβάλλοντας ποσό 350-395 εκατ. ευρώ. Στο εξωτερικό οι νέες μετοχές θα διατεθούν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Για τους Ελληνες παλαιούς μετόχους μη θεσμικούς ιδιώτες επενδυτές υπάρχει πρόβλεψη να διατηρήσουν μετά την αύξηση το ποσοστό που είχαν πριν από αυτή. Η τελική τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου προσφορών και θα είναι ενιαία για όλους τους επενδυτές.

Για Γλασκώβη

αναχωρεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προκειμένου να πάρει μέρος στην Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα. Στη Σκωτία, τον λόγο θα έχουν και οι υπουργοί Οικονομικών καθώς και οι κεντρικοί τραπεζίτες, προκειμένου να καταθέσουν τη συμβολή τους στην κατεύθυνση μιας πράσινης οικονομικής πολιτικής και ενός πράσινου χρηματοοικονομικού συστήματος. Ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει την προσεχή Τετάρτη σε κλειστή συνάντηση ως μέλος της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις. Οι επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ και του Δικτύου Κεντρικών Τραπεζών θα καταθέσουν τη συνεισφορά τους σε αυτή τη σύνοδο, όπου θα παραστεί και η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Ζημιογόνο και το 2021 για 14 αεροδρόμια

Παρά την ανάκαμψη των τελευταίων μηνών, το 2021 εκτιμάται ότι θα παραμείνει ζημιογόνος χρονιά για τα 14 μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας εκτός Αθηνών.
Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μέχρι και τον Ιούλιο η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ήταν χαμηλότερη κατά 67% σε σύγκριση με το 2019, ενώ η σταδιακή ανάκαμψη των επιβατών, κατά το τελευταίο τρίμηνο, εκτιμάται πως θα περιορίσει, απλώς, τις απώλειες του 2021, οι οποίες τοποθετούνται στο 45% των επιπέδων πριν από την πανδημία.

Πάντως, τα μηνύματα που έρχονται για το ερχόμενο καλοκαίρι από τις αεροπορικές εταιρείες είναι θετικά, και αν δεν υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας, ενδέχεται η αεροπορική κίνηση το καλοκαίρι του 2022 να αγγίξει τις επιδόσεις του 2019. 

Αναθέσεις έργων στο Ελληνικό

Τις πρώτες αναθέσεις σημαντικών έργων υποδομής αναμένουν στην αγορά των κατασκευών από την ανάπλαση του Ελληνικού κατά το πρώτο μισό του Νοεμβρίου. Ηδη οι πέντε μεγάλοι όμιλοι της χώρας, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Αβαξ, Μυτιληναίος και Intrakat, έχουν προσκληθεί από τη Lamda Development για να υποβάλουν προσφορές για τα έργα της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ, με την τελική απόφαση να αναμένεται σε λίγες ημέρες. Οι προσφορές αφορούν τα πρώτα έργα υποδομής, όπως δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης και ηλεκτρισμού, αντιπλημμυρικά, οδικά δίκτυα και πεζοδρόμια, όπως επίσης και λιμενικά. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του πύργου κατοικιών Marina Tower, με τους ίδιους διεκδικητές.  Ο ανάδοχος αναμένεται προς το τέλος του έτους. Με βάση την εικόνα που υπάρχει σήμερα, οι εταιρείες πρόκειται να ξεκινήσουν να αναπτύσσουν εργοτάξια στο Ελληνικό από το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT