Αυξήθηκαν καταθέσεις και εισροές αμοιβαίων

Αυξήθηκαν καταθέσεις και εισροές αμοιβαίων

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 2,5 δισ. ευρώ ανήλθαν οι νέες εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια την προηγούμενη χρονιά, σαφής ένδειξη της αυξημένης ρευστότητας που παρατηρείται στην οικονομία, όπως αυτή αποτυπώνεται και στην αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες. Το ενεργητικό των 14 ΑΕΔΑΚ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ενωσης Θεσμικών, ξεπέρασε τα 11 δισ. ευρώ, με το 30,9% να καλύπτεται από τα ομολογιακά Α/Κ, το 24% από τα funds of funds, το 22,7% από μεικτά, το 15% από μετοχικά και το 3,2% από ελληνικά μετοχικά. Την ίδια στιγμή το συνολικό ύψος των καταθέσεων τόσο από επιχειρήσεις όσο και από νοικοκυριά ανήλθε στα τέλη Νοεμβρίου στα 175,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 10,4% σε ετήσια βάση, με τις καταθέσεις των επιχειρήσεων στις τράπεζες να σημειώνουν ρεκόρ 20ετίας. Συγκεκριμένα, στο τέλος Νοεμβρίου η ρευστότητα των επιχειρήσεων εκτοξεύθηκε στα 43,2 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας το σερί της ανόδου των δύο τελευταίων ετών.

Υποχώρησε ο «δείκτης φόβου»

Yποχώρησε ο «δείκτης φόβου» του ΚΕΠΕ στην εκπνοή του 2021. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο του Κέντρου, ο δείκτης, ο οποίος αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς, ήταν στις 31.12.2021 στο 28,10% από 32,68% στις 30.11.2021. Ωστόσο, όπως αναφέρει επίσης το δελτίο, η μέση ημερήσια τιμή τον Δεκέμβριο αυξήθηκε στο 30,6% από 25,95% τον Νοέμβριο. Λογικό, αν σκεφθεί κανείς ότι ήταν ο μήνας που εμφανίσθηκε δυναμικά η μετάλλαξη «Ομικρον».

Κοντά στα επίπεδα του 2019 οι πωλήσεις της Jumbo

Ουκ ολίγες φορές η διοίκηση της Jumbo έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια για επιλογές της κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων ή έχει κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό. Η δυσαρέσκεια πάντως αποδεικνύεται μάλλον δυσανάλογη σε σύγκριση με τις επιδόσεις του ομίλου, ο οποίος το 2021 πραγματοποίησε πωλήσεις αυξημένες κατά 19,87% σε σύγκριση με το 2020. Πωλήσεις που έφτασαν σχεδόν στα επίπεδα του 2019, προ πανδημίας δηλαδή, καθώς υπολείπονται αυτών μόλις κατά 2%.  

Ελλειψη εξειδικευμένου προσωπικού

Σημαντικές οπτικοακουστικές παραγωγές εκτιμάται ότι θα καταφέρει να προσελκύσει και φέτος η Ελλάδα, που διαθέτει ένα από τα πιο ευνοϊκά καθεστώτα επιχορηγήσεων και φορολογικών κινήτρων παγκοσμίως.  Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, η τοπική αγορά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό παραγωγών, συγκριτικά με αυτές του 2021. Και αυτό επειδή απουσιάζει το εξειδικευμένο προσωπικό. Οπως, άλλωστε, έχει αναφέρει στο πλαίσιο έρευνας της ΔιαΝΕΟσις για την κινηματογραφική παραγωγή στην Ελλάδα η παραγωγός της σειράς «Τεχεράνη», Ντάνα Εντεν, ένα από τα προβλήματα που συνάντησε η ίδια στα γυρίσματα της δεύτερης σεζόν αφορούσε την έλλειψη επαρκούς αριθμού εξειδικευμένου προσωπικού. 

Σε χαμηλά επίπεδα οι αιτήσεις για 72 δόσεις

Μόλις 4,5% των επιχειρήσεων και των φορολογουμένων των οποίων οι φορολογικές υποχρεώσεις ανεστάλησαν τη σκληρή περίοδο της πανδημίας έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στην ειδική ρύθμιση έως 72 δόσεις του υπουργείου Οικονομικών. Η προθεσμία εκπνέει στις 26 Ιανουαρίου και όσοι δεν κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων των 36 άτοκων δόσεων ή 72 έντοκων με χαμηλότοκο επιτόκιο (2,5%) κινδυνεύουν με αναγκαστικά μέτρα και κατασχέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 800.000 επιχειρήσεις και νοικοκυριά μόλις 36.000 έχουν κάνει αίτηση και έχουν ξεκινήσει να πληρώνουν τις δόσεις τους. Οπως όμως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, στην «Ελλάδα τα κάνουμε όλα τελευταία στιγμή σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο». Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή σε 36 άτοκες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT