Εθεσαν θέμα κουλτούρας πληρωμών

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προκήρυξη του διαγωνισμού για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων και το ενδιάμεσο πρόγραμμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών συζητήθηκε στις επαφές που είχαν οι θεσμοί με το υπουργείο Οικονομικών και εκπροσώπους των τραπεζών αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη του διαγωνισμού για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα κληθούν να διαχειριστούν τον Φορέα είναι έτοιμη και αναμένεται να δημοσιευθεί τις προσεχείς ημέρες, αλλά με βάση το χρονοδιάγραμμα η λειτουργία του δεν αναμένεται πριν από τα τέλη του έτους και τοποθετείται το 2023. Το υπουργείο Οικονομικών, όπως έχει γράψει η «Κ», έχει προτείνει ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντησε τις επιφυλάξεις των θεσμών, που έθεσαν θέμα προστασίας της κουλτούρας πληρωμών. Το ζήτημα παρέμεινε ανοιχτό και θα εξεταστεί από τους επικεφαλής των θεσμών και του υπουργείου Οικονομικών.

Ο διαγωνισμός για το κτίριο των δικαστηρίων Πειραιά

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να υπάρξει εξέλιξη αναφορικά με το ζήτημα της επιλογής του ακινήτου που θα στεγάσει τα δικαστήρια Πειραιά. Στις αρχές της εβδομάδας εξετάστηκαν οι φάκελοι των υποψηφίων και πλέον ο διαγωνισμός περνάει στο στάδιο της βελτίωσης των οικονομικών προσφορών που έχουν υποβληθεί. Οι υποψηφιότητες αφορούν ακίνητο στην περιοχή του Αγ. Διονύσου στον Πειραιά, το οποίο έχει προτείνει η Dimand Real Estate και το πρώην εργοστάσιο του Κεράνη στα Καμίνια, που έχει προταθεί από την  Golden Horizon.

Επένδυση 10 εκατ. ευρώ από την Trastor ΑΕΕΑΠ

Πάνω από 10 εκατ. ευρώ αναμένεται να επενδύσει στην οδό Αμαρουσίου – Χαλανδρίου η Trastor ΑΕΕΑΠ για τη δημιουργία ενός νέου βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων, με επιφάνεια που αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 5.000 τ.μ. Η εισηγμένη σχεδιάζει να ενοποιήσει το ακίνητο για το οποίο πλειοδότησε σε πλειστηριασμό, με όμορο υφιστάμενο οικόπεδο 1,7 στρεμμάτων. Προχθές προσέφερε επιπλέον 2,35 εκατ. ευρώ για την αγορά επιπλέον 1 στρέμματος, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου κτίσματος. 

Αναβάθμιση 80 νοσοκομείων

Να ενταθούν αναμένεται οι διαδικασίες για την προώθηση του μεγάλου έργου για την αναβάθμιση 80 νοσοκομείων στις επτά υγειονομικές περιφέρειες της χώρας. Η πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη για την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει την εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συνολικής δαπάνης 315 εκατ. ευρώ. Για φέτος δεσμεύονται πιστώσεις της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ. Θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, με τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας να υλοποιεί τις απαιτούμενες ενέργειες για την ωρίμανση του έργου, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Παράταση για τα νέα σιδηροδρομικά έργα

Την προσεχή Παρασκευή, δηλαδή μία εβδομάδα αργότερα από την αρχική προθεσμία, θα γίνει τελικά η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα νέα σιδηροδρομικά έργα, που έχει προκηρύξει η ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για έξι εργολαβίες συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 4 δισ. ευρώ και ασφαλώς συγκεντρώνουν το έντονο ενδιαφέρον των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας, «γεννώντας» και ενδιαφέρουσες συμμαχίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εν λόγω έργα αναμένεται να διεκδικήσουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε συνεργασία με Intrakat και Siemens, ο όμιλος Ελλάκτωρ σε συνεργασία με τον όμιλο Μυτιληναίου, η Αβαξ σε συνεργασία με την Alstom, ενώ πιθανή είναι και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Archirodon σε συνεργασία με την ιταλική We Build, που αποτελεί το διάδοχο σχήμα της Impregilo. Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή οικονομικών προσφορών και η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, έχει ακόμα «δρόμο» και υπολογίζεται πέριξ του 2025, καθώς θα πρέπει να ωριμάσουν οι σχετικές μελέτες και να εξασφαλιστεί και κοινοτική χρηματοδότηση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT