Έρχεται σειρά αναβαθμίσεων

Μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές από τη Fitch την Παρασκευή, η Société Générale εκτιμά πως το τρέχον έτος θα ακολουθήσουν απανωτές αναβαθμίσεις της χώρας.

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές από τη Fitch την Παρασκευή, η Société Générale εκτιμά πως το τρέχον έτος θα ακολουθήσουν απανωτές αναβαθμίσεις της χώρας. Οπως εκτιμά, η S&P στις 22 Απριλίου θα προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση, η Fitch θα αναβαθμίσει επίσης την Ελλάδα τον Ιούλιο ή τον Οκτώβριο και η Moody’s θα ανεβάσει επίσης τη βαθμολογία της χώρας στις 16 Σεπτεμβρίου. Ετσι, έως το τέλος του 2022 η αξιολόγηση της Ελλάδας θα απέχει μόλις ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα, κλείνοντας το χάσμα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μεγάλα «όπλα» της χώρας είναι, όπως σημειώνει, ότι η ανάπτυξη το 2021 έχει ξεπεράσει σημαντικά τις προβλέψεις των οίκων, προχωρούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο τραπεζικός κλάδος έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, το ελληνικό χρέος παραμένει βιώσιμο, η Ελλάδα συνεχίσει να δανείζεται φθηνά, ενώ με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης η κυβέρνηση θα έχει άφθονους πόρους για την ανοικοδόμηση της οικονομίας.

Απρίλιο η είσπραξη της δόσης 3,5 δισ. ευρώ

Για Απρίλιο παραπέμπεται τελικά η είσπραξη της πρώτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, 3,5 δισ. ευρώ, για την οποία υπέβαλε αίτηση το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, έλεγε χθες υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες: θέλει δύο μήνες να το μελετήσει η Κομισιόν κι άλλον ένα να περάσει από την ειδική επιτροπή του Συμβουλίου κι όπως φαίνεται θα χρειαστούν και κάποιες μέρες για την εκταμίευση. Σύμφωνα με την πηγή, η καθυστέρηση αυτή δεν αλλάζει κάτι στα σχέδια της κυβέρνησης.

Προσφυγή στο ΣτΕ για την εγκύκλιο Τσακλόγλου

Εντολή να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από οργανώσεις ασφαλισμένων και συνταξιούχων, για να ακυρωθεί η εγκύκλιος Τσακλόγλου για τις διπλές συντάξεις χηρείας και αναπηρίας, έχει λάβει, όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του, ο εργατολόγος Λουκάς Αποστολίδης. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω εγκύκλιος προκάλεσε πολλαπλές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα τελικά να δοθούν διευκρινίσεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν θα κοπεί καμία ήδη καταβαλλόμενη σύνταξη. 

Στη Ρόδο ο CEO της TUI

Ρόλο συμβούλου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα προγράμματα για την τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου αναλαμβάνει ο γερμανικός τουριστικός οργανισμός TUI Group, ο διευθύνων σύμβουλος του οποίου, Friedrich Joussen, φθάνει αύριο στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, πριν ταξιδέψει στην πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων, όπου και θα γίνουν οι αναλυτικές ανακοινώσεις. Ο ρόλος της TUI στο κοινό σχήμα με την Περιφέρεια αφορά «στην τεχνογνωσία και εμπειρία την οποία διαθέτει για να συναξιολογεί επενδυτικές προτάσεις βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια με στόχο να μετατρέψουν το νησί σε πρότυπο του τουρισμού στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως», αναφέρουν πηγές που συμμετέχουν στις σχετικές εξελίξεις.

Μάχη με τον χρόνο για εισαγωγή στο Χ.Α.

Μάχη με τον χρόνο θα δοθεί ανάμεσα στην Premia Properties και την Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, αναφορικά με το ποια εταιρεία θα αποτελέσει το επόμενο μέλος του «κλαμπ» των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου των ΑΕΕΑΠ. Η Premia έχει υποβάλει αίτηση μετατροπής σε ΑΕΕΑΠ από τον περασμένο Νοέμβριο. Μόλις λάβει το πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η μετατροπή θα είναι κάτι τυπικό και άμεσο χρονικά. Η υπόθεση της Μπλε Κέδρος είναι πιο σύνθετη. Επισήμως, η εταιρεία της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco-Mat) έχει λάβει παράταση για την εισαγωγή των μετοχών μέχρι τον προσεχή Μάιο. Δεν έχει όμως δικαίωμα για άλλες παρατάσεις, καθώς τον Μάρτιο συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τη σύστασή της.  Σε περίπτωση που δεν εισαχθεί στο Χ.Α., θα ανακληθεί η άδεια της Μπλε Κέδρος και θα πρέπει να τεθεί υπό εκκαθάριση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT