Η αγορά ηλεκτρισμού στο τραπέζι των «27»

Η αγορά ηλεκτρισμού στο τραπέζι των «27»

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρισμού, ώστε να προστατευθούν οι καταναλωτές από τις εξαιρετικά ασταθείς και ιστορικά υψηλές τιμές ενέργειας, αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στην αυριανή άτυπη συνάντηση των 27 υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ελληνας υπουργός Κώστας Σκρέκας. Στην πρώτη αυτή άτυπη επί γαλλικής προεδρίας συνάντηση της Αμιένης, η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Barbara Pompilli αναμένεται να επαναφέρει τη γαλλική πρόταση, που στήριξε και η Ελλάδα, για αλλαγές στη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς, ώστε τα τιμολόγια να αντανακλούν το μέσο κόστος παραγωγής και όχι την οριακή τιμή. Στη γαλλική πρόταση είχαν σθεναρά αντιδράσει στα προηγούμενα συμβούλια οι χώρες του Βορρά με επίκεντρο τη Γερμανία, ενώ τη διαφωνία του είχε εκφράσει και ο Ευρωπαίος ρυθμιστής ACER στο προκαταρκτικό πόρισμα που παρέδωσε στην Ε.Ε.

Tέλος Απριλίου θα υπογραφεί η αύξηση του βασικού μισθού

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, που αναμένεται να υπογραφεί στο τέλος Απριλίου, θα ισχύσει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2022, όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, με την οποία στην πράξη επισπεύδεται η εκκίνηση και η όλη διαδικασία. Βάσει αυτής, εντός των ημερών αναμένεται να αποσταλεί επιστολή προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς, ώστε μέσα σε ένα μήνα να συντάξουν τις εκθέσεις τους, που θα δώσουν και το έναυσμα για τη διαβούλευση που θα ακολουθήσει.

Πλατφόρμα με δεδομένα κρατικών εταιρειών

Σε σειρά σημαντικών δεδομένων κρατικών εταιρειών θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι μέσω ψηφιακής πλατφόρμας που δημιούργησε το υπερταμείο. Μέσω δηλαδή του O2hub, του κόμβου διάθεσης ανοικτών δεδομένων, θα είναι ελεύθερα προσβάσιμα στοιχεία, όπως τα αποθέματα ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ, η κατανάλωση νερού, οι τιμές χονδρικής οπωρολαχανικών της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών ή τα αποτελέσματα χημικών αναλύσεων στο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας. Μέχρι το 2025 εκτιμάται πως η αγορά ανοιχτών δεδομένων στην Ευρώπη θα έχει αξία 200 δισ. ευρώ. 

Μελετούν ΥΚΩ για φυσικό αέριο

Ακόμη δεν έχουν φύγει οι ΥΚΩ από τους λογαριασμούς ρεύματος για τις διασυνδέσεις των νησιών και… έρχονται ΥΚΩ στους λογαριασμούς φυσικού αερίου. Η ΡΑΕ προχώρησε σε ανάθεση μελέτης σε εξειδικευμένο εξωτερικό σύμβουλο προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο θέσπισης ΥΚΩ για τη διείσδυση φυσικού αερίου σε απομακρυσμένα δίκτυα. Οι ΥΚΩ, όπως συμβαίνει χρόνια με τα μη διασυνδεδεμένα νησιά και το ρεύμα, στην περίπτωση του φυσικού αερίου θα καλύψουν το αυξημένο κόστος για τη διείσδυσή του σε περιοχές απομακρυσμένες από το δίκτυο και για να περιοριστεί η επιβάρυνση των εκεί καταναλωτών. Το κόστος αυτό θα επιμεριστεί, όταν επιβληθεί, στο σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου της χώρας μέσω των λογαριασμών.

140 εκατ. το κόστος μείωσης ΦΠΑ στο ψωμί

Μόνο η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο ψωμί (σ.σ. από το 13% που ανήκει σήμερα στο 6%) θα κόστιζε 140 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, είπε χθες στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξηγώντας γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυτή τη φάση στη μείωση συντελεστών ΦΠΑ. Παρ’ όλα αυτά είπε ότι η κυβέρνηση το έχει εξετάσει και οι μελλοντικές κινήσεις της θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις. Γενικά, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε για άλλη μια φορά ότι «δεν μπορούμε να είμαστε μη σοβαροί, πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι». Κι αυτό γιατί η χώρα έχει υψηλό πρωτογενές έλλειμμα, δεν έχει επενδυτική βαθμίδα και  βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Ταυτόχρονα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα εφαρμοστούν από το 2023, ο πληθωρισμός κρατάει περισσότερο  και η νομισματική πολιτική θα είναι πιο συσταλτική, αν και ο ίδιος δεν εκτιμά άμεση αύξηση επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT