Μεγάλες συνεργασίες για τα νέα σιδηροδρομικά έργα των 4 δισ.

Μεγάλες συνεργασίες για τα νέα σιδηροδρομικά έργα των 4 δισ.

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ολοι με όλους και όλοι εναντίον όλων» φαίνεται πως είναι το «modus operandi» των εταιρειών που διεκδικούν τα μεγάλα έργα υποδομών της επόμενης δεκαετίας. Με δεδομένο ότι η «πίτα» των έργων μεγεθύνεται σε επίπεδα μεγαλύτερα ακόμα και σε σχέση με την προολυμπιακή περίοδο και οι διεκδικητές μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, με ορισμένες προσθαφαιρέσεις, φαίνεται πως δεν υπάρχει λόγος για έριδες και «κακίες». Αντιθέτως, όλοι φαίνονται πρόθυμοι να συνεργαστούν, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη διεκδίκηση νέων έργων. Για παράδειγμα, στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα νέα σιδηροδρομικά έργα των 4 δισ. ευρώ που προκήρυξε η ΕΡΓΟΣΕ, συμμετέχουν η Ακτωρ σε κοινοπραξία με τον όμιλο Μυτιληναίου, εγκαινιάζοντας τη νέα αυτή περίοδο συνεργασιών. Ο όμιλος Μυτιληναίου είχε συμπράξει και με την Αβαξ σε άλλα έργα. Αντίστοιχα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεργάζεται με την Intrakat για τα συγκεκριμένα έργα, ενώ η τελευταία έχει συμπράξει με τoν όμιλο Μυτιληναίου στον διαγωνισμό για τα έργα υποδομής στο Ελληνικό.

Στη δημιουργία

της ειδικής πληροφοριακής ενότητας «Athex Bonds GREENet» στην ιστοσελίδα του προχώρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ώστε οι επενδυτές να βρίσκουν συγκεντρωμένες πληροφορίες σχετιζόμενες με τις ESG δράσεις των εκδοτών πράσινων ομολόγων. Στην ενότητα αυτή προβάλλονται τα ομόλογα που διαπραγματεύονται στις αγορές του και κατά την έκδοσή τους προσδιόρισαν πως, ακολουθώντας διεθνώς προσδιορισμένα πρότυπα, είτε θα αξιοποιήσουν τα αντλούμενα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση πράσινων, κοινωνικών ή συνδυασμού πράσινων και κοινωνικών έργων, είτε ότι οι αποδόσεις τους είναι συνδεδεμένες με ρήτρα αειφορίας. Προς το παρόν, προβάλλονται τα τέσσερα ομόλογα των εκδοτών που έχουν χαρακτηριστεί βιώσιμα και διαπραγματεύονται στην οργανωμένη αγορά του χρηματιστηρίου, δηλαδή αυτά των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Prodea, Noval Property και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη

Ενα ακόμη έτος ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένει φέτος η Capital Economics, καθώς μετά το 9% που εκτιμά ότι έτρεξε το ΑΕΠ το 2021, το 2022 θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξης του 4,5%. Παράλληλα, αναμένει ότι ο τουρισμός θα κινηθεί φέτος πολύ κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα, κάτι το οποίο θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ εκτιμά πως η ισχυρή δέσμευση της Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα για την Ελλάδα, προσφέροντας ευελιξία στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων, θα περιορίσει τον κίνδυνο σημαντικής διεύρυνσης των spreads των ελληνικών ομολόγων, με το δημόσιο χρέος να παραμένει βιώσιμο.

Κάνουν σχέδια για χρηματιστήριο

Την εισαγωγή τους στη χρηματιστηριακή αγορά δρομολογούν ολοένα και περισσότερες ξένες μητρικές εταιρείες ή βασικοί μέτοχοι ελληνικών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, ο βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ, η Allwyn Entertainment, σε συνεργασία με την εισηγμένη Cohn Robbins Holdings Corp, μεθοδεύει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αντίστοιχες κινήσεις υλοποιεί και το CVC Capital Partners, που έχει προσεγγίσει τις αμερικανικές τράπεζες Goldman Sachs, JP Morgan και Morgan Stanley προκειμένου να αναλάβουν μια πιθανή αρχική δημόσια προσφορά για την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, σύμφωνα με το Bloomberg. Η αξία του CVC Capital Partners ξεπερνάει τα 20 δισ. δολάρια, ενώ, κατά τις πληροφορίες του πρακτορείου, η είσοδος του fund στην αγορά εξετάζεται για το β΄ εξάμηνο του 2022, χωρίς να έχουν ληφθεί ωστόσο οριστικές αποφάσεις. 

MοU ΔΕΗ με Alpha και Πειραιώς για ομολογιακό δάνειο έως 530 εκατ.

Tην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τις τράπεζες Alpha και Πειραιώς για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία δικτύου οπτικών ινών ευρυζωνικής πρόσβασης (Fiber To The Home – FTTH) σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Η συμφωνία περιλαμβάνει την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου ποσού έως 530 εκατ. με τη μορφή project finance από την 100% θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού που θα ιδρύσει η ΔΕΗ και η οποία θα αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση του δικτύου οπτικών ινών που θα δημιουργηθεί. Η ΔΕΗ θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση μετά την υπογραφή των συμβατικών κειμένων, η οποία θα γίνει με την οριστικοποίηση των τελικών όρων χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση του due diligence που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT