Πρόβλεψη για 5,2% ανάπτυξη φέτος

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 5,2% προβλέπει η JP Morgan για την Ελλάδα φέτος, ενώ συνεχίζει να δηλώνει αγοραστής των ελληνικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, η αμερικανική τράπεζα διατηρεί τις long θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα έναντι των πορτογαλικών, λόγω  των «τεντωμένων» πλέον αποτιμήσεων που προκάλεσαν οι πιέσεις των προηγούμενων ημερών, ενόψει και της πρόσφατης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, καθώς και του ότι στο τρέχον τρίμηνο η δυναμική των αγορών της ΕΚΤ είναι πολύ πιο ευνοϊκή για την Ελλάδα και την Ισπανία  από ό,τι για την Πορτογαλία. Πέραν του πρώτου τριμήνου του 2022 η JP Morgan αναμένει πως τα ελληνικά ομόλογα θα υπεραποδώσουν, καθώς πιστεύει ότι τα τρέχοντα επίπεδα αποδόσεων θα δημιουργήσουν περισσότερη ζήτηση από ποιοτικούς επενδυτές (real money), ειδικά από την Ελλάδα, μόλις η μεταβλητότητα σταθεροποιηθεί.

Προμήνυμα για είσοδο επενδυτών στην Intrakat

Προεξοφλείται από χρηματιστηριακούς κύκλους η συμφωνία για τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Intrakat και νέων θεσμικών επενδυτών. Οπως αναφέρουν, τη σχετική εξέλιξη «φωτογραφίζει» η κίνηση του κ. Δημ. Θεοδωρίδη να μεταβιβάσει 3 εκατ. μετοχές της Intrakat από την ελεγχόμενη από τον ίδιο Strongview Holdings σε έτερο «όχημα», τη Voicecolour Investments, που είναι 100% θυγατρική της πρώτης. Οι μετοχές αυτές αντιστοιχούν στο 6,247% των μετοχών της Intrakat. O κ. Θεοδωρίδης έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει δικαιώματα για το 50% των μετοχών που ελέγχει άμεσα ή έμμεσα.

Αναστέλλεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών για σήμερα

Δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Τετάρτη 26 Ιανουαρίου οι λαϊκές αγορές στην Αττική, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος της πώλησης τροφίμων εξαιρείται από τη γενική αργία που αποφασίστηκε για σήμερα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η απόφαση για αναστολή της λειτουργίας των λαϊκών αγορών στην Αττική αποφασίστηκε ύστερα από σχετική συνεννόηση της Παναττικής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) με το υπουργείο Ανάπτυξης και τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη. 

Σημάδια ανάκαμψης στις αερομεταφορές

Σταδιακή ανάκαμψη καταγράφει η επιβατική κίνηση διεθνώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) για τα έσοδα ανά επιβατοχιλιόμετρο (RPK). Ειδικότερα, τα RPK υποχώρησαν κατά 58,4% συγκριτικά με το 2019, έχοντας βελτιωθεί συγκριτικά με το 2020, οπότε το αντίστοιχο μέγεθος ήταν χαμηλότερο κατά 65,8% συγκριτικά με πριν από τρία χρόνια. Η συνολική επιβατική κίνηση κατά τον Δεκέμβριο ήταν 45,1% χαμηλότερη συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ εάν δεν είχε εκδηλωθεί η μετάλλαξη «Ομικρον», η ζήτηση τον Δεκέμβριο θα ήταν χαμηλότερη κατά 56,5% συγκριτικά με το 2019. 

«Φουσκωμένοι» λογαριασμοί

Είναι αυξημένες οι τιμές ρεύματος, ήρθε και η εισφορά του 6% που επέβαλε ο νόμος Χατζηδάκη πέρυσι για τον μηδενισμό του ελλείμματος ΕΛΑΠΕ οριζόντια στους παραγωγούς ΑΠΕ –ακόμη και στα φωτοβολταϊκά στέγης– και οι μικροί αυτοί παραγωγοί – καταναλωτές, από εκεί που εισέπρατταν ένα έσοδο της τάξης των 500 ευρώ τον μήνα κλήθηκαν να πληρώσουν πάνω από 700 ευρώ. Η ανατροπή αυτή προέκυψε κατά βάση από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς η οποία, σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς, επιβλήθηκε αναδρομικά για το 2020 και σε μία δόση, με αποτέλεσμα να «φουσκώσουν» οι λογαριασμοί των μικρών παραγωγών. Οπως εξηγούν, η εφάπαξ αυτή εισφορά δεν πρέπει να αποθαρρύνει όσους θέλουν να προχωρήσουν στην εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού στέγης στο πλαίσιο του νέου προγράμματος που ξεκίνησε και θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT