Η αύξηση ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών

Η αύξηση ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών

Tην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, ανέδειξε στο δελτίο της «7 Ημέρες Οικονομία» η Eurobank.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, ανέδειξε στο δελτίο της «7 Ημέρες Οικονομία» η Eurobank. Oπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας, με δεδομένη την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ, στηριζόμενη σε μεγάλο βαθμό σε εγχώρια ζήτηση, κατανάλωση και επενδύσεις, η υψηλή εξάρτηση της οικονομίας από τις εισαγωγές και η άνοδος των τιμών ενέργειας οδήγησαν στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 5,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση το 11μηνο. Συνολικά, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παρουσιάσει μικρή βελτίωση λόγω τουρισμού. Το συμπέρασμα των συντακτών του δελτίου: «Είναι σημαντικό, η αναμενόμενη αύξηση των επενδύσεων τα επόμενα χρόνια μέσω της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να αφορά κυρίως εξωστρεφείς κλάδους της  οικονομίας, έτσι ώστε να συγκρατηθεί και σταδιακά να μειωθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών».

Βελτιώθηκαν τον Δεκέμβριο οι ταχύτητες Διαδικτύου 

Βελτίωση εμφάνισε η ταχύτητα του Διαδικτύου σταθερής και κινητής στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη Speedtest της Oakla για τον Δεκέμβριο του 2021 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020. Συγκεκριμένα, η ταχύτητα (διάμεσος) διαμορφώθηκε σε 51,42 Mbps τέλη Δεκεμβρίου 2021 από 29,83 Mbps πριν από ένα χρόνο στο Ιντερνετ κινητής και σε 33,03 Mbps στη σταθερή από 23,01 Mbps. Ωστόσο, στο mobile internet, σε σχέση με ένα μήνα πριν, η Ελλάδα διολίσθησε έξι θέσεις, καθώς βρίσκεται 26η στη σχετική κατάταξη των 138 χωρών παγκοσμίως.

Παράταση στις αιτήσεις για το «Εξοικονομώ 2021»

Την παράταση υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» κατά 15 ημέρες ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η παράταση, σύμφωνα με το υπουργείο, κρίθηκε απαραίτητη λόγω των έκτακτων συνθηκών στη δημόσια διοίκηση που έχουν προκαλέσει η μετάλλαξη «Ομικρον» της COVID-19 και τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών. Η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι στις 15 Φεβρουαρίου για τις αιτήσεις μονοκατοικιών/μεμονωμένων διαμερισμάτων. Η αρχική καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ήταν έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Για το μέρισμα Εθνικής Ασφαλιστικής

Σενάριο εργασίας που υποδηλώνει την ισχυρή κεφαλαιακή θέση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί η παραδοχή που περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό της σχέδιο για τη διανομή μερίσματος ύψους 325 εκατ. ευρώ την προσεχή τριετία. Αυτό υποστηρίζουν πηγές της εταιρείας, σχολιάζοντας δημοσίευμα της «Κ» που παρουσιάζει το business plan της Εθνικής Ασφαλιστικής, βάσει του οποίου προβλέπεται η διανομή μερίσματος ύψους 170 εκατ. ευρώ το 2022, 80 εκατ. ευρώ το 2023 και 75 εκατ. ευρώ το 2024. Η πρόβλεψη αυτή, που εντάσσεται στο πλαίσιο υποβολής στην ΤτΕ της έκθεσης φερεγγυότητας, δεν προεξοφλεί τη μερισματική πολιτική της Εθνικής Ασφαλιστικής, που θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες, όπως λένε.

Ο… λογαριασμός για «Ελλάκτωρ» και «Αβαξ»

Πόντους και μάλιστα ων ουκ έστιν αριθμός έχασε ενώπιον της κυβέρνησης το σχήμα των «Ελλάκτωρ» και «Αβαξ» από τη διαχείριση της κακοκαιρίας και της κρίσης που αυτή πυροδότησε εξαιτίας της διακοπής κυκλοφορίας στην Αττική Οδό. Μάλιστα, όπως φαίνεται, ο «λογαριασμός» δεν θα περιοριστεί στην αποζημίωση των 2.000 ευρώ, για την καταβολή της οποίας ήδη το κυβερνητικό επιτελείο πιέζει ασφυκτικά. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι είναι μικρό το διάστημα για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ του νυν παραχωρησιούχου και της κυβέρνησης, συμπληρώνοντας ότι δεν έχει υπάρξει εργολάβος που να ευδοκίμησε στη χώρα, έχοντας απολέσει την εμπιστοσύνη των εκάστοτε κυβερνώντων. Σημειωτέον ότι ο διαγωνισμός για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού μόλις προκηρύχθηκε και η υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει προγραμματιστεί για τις 20 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT