Μονομαχία στα Σπάτα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «κόκκινο» διατηρείται η κόντρα μεταξύ πρώην συνεταίρων στην Bluehouse capital (επενδυτικό κεφάλαιο που τοποθετείται σε ακίνητα στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ κατέχει και το εμπορικό κέντρο McArthurGlen στα Σπάτα). Ετσι εξηγούν καλά πληροφορημένοι κύκλοι της αγοράς τα ανώνυμα ηλεκτρονικά μηνύματα που κατά καιρούς εμφανίζονται στα εισερχόμενα διαχειριστών κεφαλαίων αλλά και δημοσιογράφων. Το τελευταίο, χθες το πρωί. Στο οποίο διατυπώνονται ισχυρισμοί περί κακοδιαχείρισης και διάφορων άλλων, χωρίς όμως να εξηγείται γιατί επιλέγεται αυτός ο τρόπος επικοινωνίας και όχι προσφυγή στις αρμόδιες αρχές. Διότι καταγγελίες αυτού του τύπου είθισται να γίνονται εκεί που πρέπει και με όνομα και επώνυμο. Διαφορετικά, εκλαμβάνονται ως εκ του πονηρού εκπορευόμενες.

«Βλέπουν» ανατιμήσεις πάνω από 30%

Στην εκτίμηση ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ανατιμήσεις πάνω από 30% προέβη ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον άλλα περιθώρια απορρόφησης των αυξήσεων. Για τον λόγο αυτό ζήτησε αύξηση της επιδότησης στην ενέργεια στο 75% των αυξήσεων, μετάθεση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, αλλά και αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας, από 72 σε 120.

Υψηλά οι προσδοκίες για την ανάπτυξη φέτος

Μια πρόγευση του οικονομικού κλίματος, που θα αποτυπώνεται στο σημερινό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας, έδωσε χθες ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, στο πλαίσιο της παρουσίασης της τριμηνιαίας έκθεσης του Ιδρύματος. Είπε ότι η εικόνα είναι ιδιαιτέρως θετική, ότι υπάρχει συνολική βελτίωση του κλίματος και παρά το γεγονός ότι καταγράφεται μετριασμός  έναντι του προηγούμενου έτους, οι προσδοκίες βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Αυτό, μάλιστα, αφορά και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, πρόσθεσε.

Στο 1,35 τρισ. τα πράσινα και κοινωνικά ομόλογα

Οι εκδόσεις των πράσινων και κοινωνικών ομολόγων και των ομολόγων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα, θα αγγίξουν το ρεκόρ του 1,35 τρισ. δολ. το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s. Συνεπώς, ο οίκος αναμένει ότι η αύξηση των εκδόσεων θα κινηθεί στο 36% το 2022, από 64% πέρυσι όπου εκδόθηκαν 992 δισ. ομόλογα. Οι προβλέψεις της Moody’s λαμβάνουν υπόψη τις προσδοκίες της για σταδιακή μείωση των ρυθμών ανάπτυξης, καθώς η αγορά αναπτύσσεται και ωριμάζει ιδιαίτερα σε πιο εδραιωμένες αγορές, αλλά και πιθανούς «αντίθετους ανέμους» στις εκδόσεις χρέους το 2022, λόγω της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής διεθνώς.

Μια αποτελεσματική συνεργασία

Επιτυχημένη κρίνεται η σύμπραξη του ομίλου Μυτιληναίου με την ΑΒΑΞ, καθώς επικράτησε του ανταγωνισμού για την ανάληψη της μεγαλύτερης σε αξία σύμβασης ΣΔΙΤ, ύψους 373 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή της Νέας Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια συνεργασία η οποία υλοποιήθηκε στο… παρά ένα της υποβολής των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών και αποτέλεσε αφορμή για ανάπτυξη φημολογίας, ακόμα και για εξαγορά της κατασκευαστικής εταιρείας, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Μυτιληναίος να ενισχύσει την παρουσία της στην κατασκευαστική αγορά. Οι δύο πλευρές είχαν συνεργαστεί και στον διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού (χωρίς τελικά να διεκδικήσουν το έργο, καθώς η προσφορά ήταν πολύ χαμηλή), ενώ έχουν υποβάλει κοινή προσφορά και σε ακόμα ένα σημαντικό έργο ΣΔΙΤ, την οδική σύνδεση Καλαμάτα – Πύλος, για το οποίο ο ανάδοχος αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί εντός των ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT