Ανεβαίνει ο πήχυς για τον πληθωρισμό

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι προβλέψεις του προϋπολογισμού για πληθωρισμό φέτος 1% έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε χθες, μιλώντας στο Real FM, ότι θα κυμανθεί στο 1,5%-2% κατά μέσον όρο, ενώ το πρώτο τρίμηνο θα διατηρηθεί στο επίπεδο του 5%, για να υποχωρήσει στη συνέχεια. Κράτησε, μάλιστα και τις επιφυλάξεις του, γιατί αν κλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν χειρότερα. Ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό παράθυρο για μέτρα στήριξης, εάν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις, αν και τόνισε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια. Ειδικότερα, δεν απέκλεισε μεγαλύτερη ελάφρυνση στην επιστρεπτέα προκαταβολή. «Θέλω, όμως, να είμαι σαφής», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, «πρέπει να μειώσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα». Αναγνώρισε, εξάλλου, ότι τον Ιανουάριο ασκήθηκαν πιέσεις στα έσοδα λόγω κορωνοϊού, κακοκαιρίας και παρατάσεων στην είσπραξη φόρων. Επέμεινε, ωστόσο, πως η  «μεγάλη εικόνα» είναι θετική.

Ανανεώθηκε η θητεία των επικεφαλής της ΕΕΤΤ

Ανανεώθηκε η θητεία του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Κωνσταντίνου Μασσέλου και των δύο αντιπροέδρων Δ. Βαρουτά και Σπ. Παντελή. Κατά τη χθεσινή ακρόασή τους στην Ειδική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η Ν.Δ. παρείχε θετική γνώμη και αντίστοιχα έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο για τους κ.κ. Μασσέλο και Παντελή. «Παρών» δήλωσαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Ο καθηγητής κ. Μασσέλος διορίστηκε στην ΕΕΤΤ από την προηγούμενη κυβέρνηση και η διατήρησή του θεωρείται απτή ένδειξη της συνέχειας του κράτους, όπως αναφέρθηκε χθες.

Eνεση ρευστότητας για την «Ευρωσύμβουλοι»

Κεφάλαιο κίνησης για 12 μήνες θα εξασφαλίσει η εταιρεία «Ευρωσύμβουλοι» εάν καλυφθεί με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Τέλη του πρώτου εξαμήνου, η εταιρεία εμφάνισε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις που υπερέβαιναν το κυκλοφορούν ενεργητικό κατά το ποσό των 800.500 ευρώ, με συνέπεια τη διαμόρφωση ελλείμματος που τοποθετείται σε 750.000 ευρώ. Στο εννεάμηνο, η εισηγμένη εμφάνισε πωλήσεις 3,21 εκατ. έναντι 3,65 εκατ., με τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) να διαμορφώνονται σε 0,90 εκατ. έναντι 0,45 εκατ. το 2020.

Πιθανή αναβάθμιση το επόμενο 12μηνο

Στην επιβεβαίωση των αξιολογήσεων των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης S&P. Συγκεκριμένα, διατήρησε τη βαθμολογία «Β+» για την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank και την Alpha Bank, με σταθερές προοπτικές, ενώ στο «Β» με σταθερές προοπτικές είναι και η αξιολόγηση για την Τράπεζα Πειραιώς. Το γενικότερο μήνυμα που δίνει ο οίκος είναι ότι μπορεί να προχωρήσει σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες εάν διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ στην κερδοφορία και στην ποιότητα του ενεργητικού.

Η δικαίωση της φαρμακοποιού

Θυμάστε τον «εμφύλιο» μεταξύ φαρμακοποιών που ξέσπασε το 2011 όταν νομοθετήθηκε η δυνατότητα των φαρμακείων να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, δηλαδή και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, καθώς και τα Σάββατα; Θύμα αυτού του «εμφυλίου» ήταν και μία φαρμακοποιός στην Καρδίτσα, η οποία είχε καταγγείλει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Καρδίτσας (ΦΣΚ) ότι ουσιαστικά με τις πρακτικές του την εμπόδιζε να εφαρμόσει το διευρυμένο ωράριο. Οι πρακτικές του συλλόγου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ε.Α., ήταν να περνάει από Πειθαρχικό την καταγγέλλουσα και να της επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα, να αλλάζει το ωράριο των εφημεριών και να μην αναγράφει το φαρμακείο της καταγγέλλουσας στον πίνακα των εφημεριών, αλλά και να υποβάλει 15 μηνύσεις εις βάρος της. Η Ε.Α. τελικώς δικαίωσε τη φαρμακοποιό κρίνοντας παράνομες τις πρακτικές του συλλόγου τα έτη 2011, 2012 και 2013, και επέβαλε πρόστιμο στον ΦΣΚ ύψους 2.096,83.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT