Αύξηση επιτοκίων ακόμα και φέτος

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία του Ιανουαρίου για τον πληθωρισμό υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ θα προβλέψει σύντομα ότι θα πιάσει τον στόχο της μεσοπρόθεσμα, σημειώνει η Capital Economics, ενώ εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει το QE φέτος και θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τις αρχές του 2023, με μια αύξηση των επιτοκίων το 2022 να είναι όλο και πιο πιθανή. Οπως αναφέρει, στη σημερινή συνεδρίαση η ΕΚΤ πιθανώς να αλλάξει τη ρητορική της και στο κείμενο αποφάσεων θα τονίσει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων φέτος είναι «απίθανες» αντί για «πολύ απίθανες» που είχε δηλώσει πριν, τη στιγμή που επενδυτές στοιχηματίζουν σε αυξήσεις επιτοκίων ύψους 30 μονάδων βάσης μέχρι τον Δεκέμβριο. Ομως, παρ’ όλο που το +5% που σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο αποτελεί έκπληξη, μάλλον δεν είναι αρκετό ακόμη για να προκαλέσει μεγαλύτερη επανεκτίμηση των προβλέψεων της ΕΚΤ.

«Γενναιόδωρος» ο ΔΕΔΔΗΕ με τις αποζημιώσεις

Το ποσό των 25 ευρώ θα λάβουν ως αποζημίωση από τον ΔΕΔΔΗΕ οι πολίτες που έμειναν χωρίς ρεύμα στην πρόσφατη κακοκαιρία. Ο Διαχειριστής ανακοίνωσε χθες ότι θα αφαιρεθεί από τους λογαριασμούς ρεύματος η χρέωση δικτύου διανομής που αντιστοιχεί σε τέσσερις μήνες από όσους έμειναν χωρίς ρεύμα για πάνω από 24 ώρες. Ο ΔΕΔΔΗΕ προσγείωσε και τις όποιες προσδοκίες για αλλαγή του πλαισίου αποζημιώσεων για βλάβες σε οικιακές συσκευές. Ανακοίνωσε απλώς ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα αιτήματα για ζημιές σε συσκευές από τις πληγείσες από την κακοκαιρία «Ελπίδα» περιοχές. 

Συμφωνία Briq – Radisson για ξενοδοχείο στη Σκιάθο

Συμφωνία με τη Radisson Hotel Group υπέγραψε η Briq Properties αναφορικά με την αξιοποίηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος της εισηγμένης στη Σκιάθο. Το ακίνητο είχε αποκτηθεί πριν από σχεδόν δύο χρόνια, λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, και σήμερα ολοκληρώνεται η ανακατασκευή του, ώστε να επαναλειτουργήσει ως μια σύγχρονη μονάδα τεσσάρων αστέρων, αρχής γενομένης από την επικείμενη θερινή περίοδο. Το νέο ξενοδοχείο θα φέρει την επωνυμία Radisson Resort Plaza Skiathos.

Πρωτιά Πειραιώς για τα ομόλογα

Στην πρώτη θέση της κατάταξης των βασικών διαπραγματευτών στα ελληνικά ομόλογα το 2021 βρέθηκε η Τράπεζα Πειραιώς, με τις BNP Paribas, J.P. Morgan, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Πιο αναλυτικά, η ΤτΕ δημοσίευσε την κατάταξη των 18 βασικών διαπραγματευτών βάσει της δραστηριότητάς τους στην αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2021, με την Πειραιώς να λαμβάνει την πρωτιά και τις υπόλοιπες ελληνικές συστημικές τράπεζες να κατατάσσονται εντός της πρώτης 10άδας (με τη Eurobank στην 9η θέση). Ετσι, τις πρώτες πέντε που προαναφέρθηκαν ακολουθούν οι Goldman Sachs, Deutsche Bank, Société Générale, Eurobank, Commerzbank, HSBC, Barclays, Nomura, Morgan Stanley, Citigroup, BofA Securities, Intesa Sanpaolo και Credit Suisse.

Μεμονωμένο το λάθος, λέει ο ΕΦΚΑ

«Μεμονωμένη περίπτωση» θεωρεί ο ΕΦΚΑ το λάθος που προέκυψε από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, διαψεύδοντας ότι αφορά  πάνω από 600.000 περιπτώσεις, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, που αποκάλυψε και το θέμα. Στελέχη του φορέα παραδέχονται μεν ότι υπάρχει το έγγραφο, υποστηρίζουν όμως ότι πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση η οποία κρίθηκε έπειτα από τον απαραίτητο έλεγχο που διενεργήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι χρήζει επανυπολογισμού.  Οι ίδιες πηγές γνωστοποιούν ότι υπήρξαν συνολικά 8 τέτοιες περιπτώσεις που το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων απέστειλε στον φορέα, ώστε να γίνει επανέλεγχος. Πάντως από το Δίκτυο επιμένουν ότι είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των συντάξεων που χρίζουν επανυπολογισμού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν και νέες προσφυγές στον εισαγγελέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT