Μέτρα στήριξης ΜμΕ μέσω νέου ΕΣΠΑ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοχευμένα προγράμματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και την πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων θα περιλαμβάνει το νέο ΕΣΠΑ. Αυτό αποκάλυψε χθες ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης στο νέο προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), στη συνάντηση που είχαν χθες με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα προγράμματα αυτά θεωρούνται πολύ σημαντικά από τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις προκειμένου την επόμενη ημέρα, μετά την πανδημία, να μην ανοίξει περισσότερο η «ψαλίδα» με τις μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες. Σε ό,τι αφορά τα πιο άμεσα μέτρα στήριξης, οι έμποροι ζήτησαν, όπως πληροφορείται η στήλη, να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα η επιστρεπτέα προκαταβολή που έχουν λάβει οι έμποροι για ποσά έως 20.000 ευρώ. Ζήτησαν επίσης, κάτι που αναμένεται να γίνει δεκτό, να προηγηθεί η αντικατάσταση των κλιματιστικών μηχανημάτων και των ψυγείων έναντι άλλων συσκευών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις.

Ζητούν άρση των τεστ για την COVID-19

«Πυξίδα» ίσως των τάσεων που διαμορφώνονται στις αερομεταφορές την εποχή μετά την πανδημία αποτελεί η πρωτοβουλία που έλαβε η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών μαζί με 28 αμερικανικές τουριστικές και αεροπορικές εταιρείες. Ζητούν, δηλαδή, από την αμερικανική κυβέρνηση να αρθεί η υποχρέωση για διεξαγωγή προληπτικών τεστ για την COVID-19 από επιβάτες με προορισμό τις ΗΠΑ. Θεωρούν ότι τα αυξανόμενα επίπεδα ανοσίας, η ήδη μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας στις 50 αμερικανικές πολιτείες, η αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού και η ανακάλυψη νέων θεραπειών καθιστούν περιττούς τους προληπτικούς ελέγχους.

Επεκτείνεται το εθνικό δίκτυο τηλεϊατρικής

Η επέκταση του υφιστάμενου δικτύου τηλεϊατρικής επιδιώκεται μέσω του έργου, αρχικού προϋπολογισμού 37,4 εκατ. (συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης), του οποίου το τεύχος διακήρυξης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Κοινωνία της Πληροφορίας. Σήμερα, μέσω του υφιστάμενου συστήματος τηλεϊατρικής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 10.000 ραντεβού τηλεϊατρικής σε 10 διαφορετικές ειδικότητες με τη συνεργασία 200 πιστοποιημένων ιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ. 

Διεθνείς διακρίσεις για την Coca-Cola HBC

Η πιο βιώσιμη εταιρεία ροφημάτων στην Ευρώπη αναδείχθηκε για μία ακόμη χρονιά η Coca-Cola HBC, ενώ για 11η συνεχή χρονιά συγκαταλέγεται στις τρεις εταιρείες ροφημάτων με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως ως προς τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Η διάκριση αυτή έγινε γνωστή από την Παγκόσμια Επετηρίδα της S&P. Επιπλέον, η Coca-Cola HBC έλαβε από την S&P Global ασημένιο μετάλλιο για τις επιδόσεις της στα ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο όμιλος ανακοίνωσε τη δέσμευσή του για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2040. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού πρόκειται να επενδύσει 250 εκατ. ευρώ έως το 2025.

Η «Ελλάκτωρ» στο μετρό Θεσσαλονίκης

Μετά την επικράτηση, σε κοινοπραξία με την Intrakat, στον διαγωνισμό για το έργο ΣΔΙΤ της οδικής σύνδεσης Καλαμάτας – Ρυζόμυλου, ύψους 250 εκατ. ευρώ, ο όμιλος «Ελλάκτωρ» ετοιμάζεται για την ανακήρυξή του ως αναδόχου σε ένα ακόμη έργο. Συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η αποσφράγιση της προσφοράς που φέρεται να έχει καταθέσει η κοινοπραξία της «Ακτωρ» και της ιαπωνικής Hitachi για την προμήθεια 15 νέων συρμών, που προορίζονται για το μετρό της Θεσσαλονίκης (πέραν των 18 που έχουν ήδη παραγγελθεί και αφορούν έτερη σύμβαση). Το συγκεκριμένο σχήμα ήταν και το μοναδικό που υπέβαλε δεσμευτική οικονομική προσφορά, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού, με αρχικό προϋπολογισμό 176 εκατ. ευρώ. Εφόσον δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο, η κοινοπραξία πρόκειται να αναλάβει το έργο, εισπράττοντας ως προκαταβολή το 40% του συνολικού ποσού, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την παραλαβή των νέων συρμών 30 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT