Πρόβλεψη για 9,3% ανάπτυξη το 2021

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 9,3% «ανεβάζει» η Scope Ratings την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021, από 8,9% πριν, ενώ το 2022 εκτιμά ότι το ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξηθεί με ρυθμούς της τάξης του 4,4% και το 2023 στο 2,5%. Παράλληλα, ο οίκος στο πλαίσιο της  έκθεσής του βελτιώνει τις εκτιμήσεις του για την πορεία του ελληνικού χρέους και του ελλείμματος. Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 198,7% στο τέλος του 2021 από 202% που προέβλεπε πριν, και στο 192,2% στο τέλος του 2022, ενώ υπολογίζει πως έως το 2026 θα κινηθεί ελαφρώς κάτω από το 180%. Το έλλειμμα τοποθετείται στο 9,5% το 2021 (από 10,2% πριν) και στο 4,8% το 2022 (από 5,2% πριν), με την Ελλάδα να επιστρέφει στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023-2026.

Ενισχύσεις για νέες οπτικοακουστικές παραγωγές

Με τις προβλέψεις για το εάν τη φετινή χρονιά θα καταγραφεί ρεκόρ από πλευράς νέων οπτικοακουστικών παραγωγών να μένει να επιβεβαιωθούν, το μόνο βέβαιο είναι ότι αυξάνονται τα νέα έργα που επιδοτούνται. Ειδικότερα, στο καθεστώς ενίσχυσης του ν. 4487/2017 εντάχθηκε η ταινία «Νίκος Καζαντζάκης: Ο καπετάν Μιχάλης» που διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό 2,8 εκατ. ευρώ και ενισχύεται με 1,1 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 40% των επιλέξιμων δαπανών, ενώ έχει θεσπιστεί και φορολογική ελάφρυνση 30%.

Σε άνοδο ο δείκτης «φόβου» του ΚΕΠΕ

Aυξήθηκε τον Ιανουάριο ο δείκτης «φόβου» του ΚΕΠΕ, κάτι που δείχνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς, σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Συγκεκριμένα έφτασε το 30,17% στα τέλη Ιανουαρίου, από 28,10% ένα μήνα πριν. Ο δείκτης αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/Χ.Α. Large Cap.

Για την ένταξη σχεδίων στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση με τη συμμετοχή περισσότερων από 500 πελατών της πραγματοποίησε την προηγούμενη Παρασκευή η Τράπεζα Πειραιώς, με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας υποβολής επενδυτικών σχεδίων για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στην εκδήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, συνεπικουρούμενοι από τα στελέχη της τράπεζας Θάνο Βλαχόπουλο, Βασίλη Κουτεντάκη και Αντώνη Κατραούρα, ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων για τις δυνατότητες του Ταμείου. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος Δ.Σ. Quest Συμμετοχών και BriQ Properties, ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιάννης Μπρατάκος.

Συμφωνία της Mytilineos για έργα στην Ισπανία

Ισχυρή ζήτηση καταγράφουν τα έργα με τη μορφή BOT (ανάπτυξη και παράδοση με το κλειδί στο χέρι), που αποτελούν βασικό πυλώνα της στρατηγικής της Mytilineos, όπως αναφέρει η ανάλυση της Euroxx, η οποία ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 23,8 ευρώ, προβλέποντας μεταξύ άλλων ότι το τμήμα ενέργειας και φυσικού αερίου θα ανεβάσει περαιτέρω την κερδοφορία στα 195 εκατ. ευρώ και η μεταλλουργία στα 212 εκατ. ευρώ (EBITDA). Χθες η Mytilineos ανακοίνωσε ότι μέσω του τομέα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας (RSD) υπέγραψε συμφωνία με την Aquila Capital, εταιρεία επενδύσεων βιώσιμης ανάπτυξης και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, για την πώληση ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 100 MW στη Νότια Ισπανία. Στο πλαίσιο αυτό, η Aquila Capital αποκτά δύο φωτοβολταϊκά έργα με ορίζοντα λειτουργίας έως το τέλος του τρίτου τριμήνου 2022. Πρόκειται για τα έργα Jaen και Guillena στην Ανδαλουσία, ισχύος 50 MW το καθένα, που βρίσκονται υπό κατασκευήν από τον τομέα RSD της Mytilineos.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT