Πολλαπλά μηνύματα προς Ε.Ε. και αγορές

Πολλαπλά μηνύματα προς Ε.Ε. και αγορές

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες συντονισμένες δηλώσεις προσήλωσης στη δημοσιονομική σταθερότητα είχαμε χθες από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο προφανώς θέλει να στείλει ισχυρό μήνυμα στην Ε.Ε., αλλά και –κυρίως– στις αγορές.  Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε, μιλώντας στο Α΄ πρόγραμμα της ΕΡΤ, ότι «όσοι εισηγούνται, με ευκολία και ανευθυνότητα, επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές, ουσιαστικά εισηγούνται στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να δανειστεί περισσότερα και ακριβότερα,  υποθηκεύοντας το παρόν και το μέλλον της χώρας». Ο δε διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ  απέρριψε μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, λέγοντας ότι είναι πολύ πιθανό να την απορροφήσουν οι επιχειρήσεις, ενώ τάχθηκε κατά και της μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα, υποστηρίζοντας ότι το κόστος θα ήταν μεγάλο. Με αφορμή τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, είπε ότι η αξιοπιστία στις αγορές χτίζεται δύσκολα και χάνεται εύκολα.

Επένδυση στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων

Συνεχίζει να «ανοίγει τη βεντάλια» των μελλοντικών της δραστηριοτήτων η Τεχνική Ολυμπιακή, καθώς μετά τη ναυτιλία και τον τομέα της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εισηγμένη πλειοδότησε σε πλειστηριασμό για την απόκτηση ενός επαγγελματικού ακινήτου στο Κορωπί, αντί ποσού 2,51 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα τριώροφο κτίριο καταστημάτων, συνολικής επιφάνειας 4.267 τ.μ., που βρίσκεται στο 2ο χλμ. της Λ. Βάρης – Κορωπίου. Πριν από μερικές εβδομάδες, η Τεχν. Ολυμπιακή είχε προβεί στην απόκτηση της εταιρείας Novamore Ltd. αντί 12,5 εκατ. ευρώ. Η τελευταία διαθέτει κόκκινα δάνεια με εξασφαλίσεις πολυτελείς κατοικίες.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έργο ρομποτικής

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το έργο της προμήθειας εξοπλισμού ρομποτικής, που έχει συνολικό προϋπολογισμό της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ. Αντικείμενό του είναι η προμήθεια σετ ρομποτικής σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια σε όλη την Ελλάδα, με στόχο οι μαθητές να εξοικειωθούν με τον προγραμματισμό και την τεχνολογία, να μυηθούν στην επίλυση προβλημάτων και στην ανάπτυξη αναλυτικής και σύνθετης σκέψης. Ευρύτερα, μέσω του συγκεκριμένου έργου επιδιώκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης.

Νέα κανονικότητα «βλέπει» η ING

Σε μια νέα κανονικότητα θα κινηθεί φέτος η Ελλάδα, με τις επενδύσεις να αποκτούν σημαντικό ρόλο και την κατανάλωση και τον τουρισμό να αποτελούν ισχυρά όπλα της οικονομίας, σημειώνει η ING. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, από ανάπτυξη 7,5% το 2021, φέτος η Ελλάδα θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξεως του 3,4% και το 2023 στο 2,9%. Το 2022 θα σηματοδοτήσει για την Ελλάδα τη μετάβαση προς μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη, με οδηγό τις επενδύσεις, κάτι που θα υποστηριχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο πληθωρισμός, ωστόσο, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο και φέτος θα κορυφωθεί στο 3,3%, ενώ θα υποχωρήσει στο 1,7% το 2023.

Ανοδος στα ασφαλιστικά επενδυτικά προγράμματα

Στα 630,4 εκατ. διαμορφώθηκαν οι τοποθετήσεις σε επενδυτικά ασφαλιστικά προγράμματα το 2021, καταγράφοντας άνοδο κατά 57,7% σε ετήσια βάση και αντισταθμίζοντας τις απώλειες που είχαν τα παραδοσιακά ασφαλιστικά προγράμματα. Αιτία είναι όχι μόνο η αυξημένη ρευστότητα που υπάρχει σε νοικοκυριά, αλλά και το γεγονός ότι τα παραδοσιακά ασφαλιστικά προγράμματα που είχαν μικρή αλλά σταθερή απόδοση,  έχουν αποσυρθεί οριστικά από την αγορά και οι ασφαλιστικές εταιρείες στρέφουν τους ασφαλισμένους σε επενδυτικά προγράμματα, τα γνωστά unit linked. Πρόκειται για προγράμματα που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά των αμοιβαίων κεφαλαίων και δεν έχουν εγγυημένες αποδόσεις. Οι αυξημένες τοποθετήσεις σε τέτοιου τύπου προϊόντα διέσωσαν γενικότερα την «τιμή» του ασφαλιστικού κλάδου ζωής το 2021, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, αύξησε τις εργασίες του κατά 10%, στα 2 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT