Τηλεδιάσκεψη Σταϊκούρα – Λίντνερ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεδιάσκεψη με τον Γερμανό ομόλογό του Κρίστιαν Λίντνερ είχε τελικά χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και, όπως μετέδωσε ο ίδιος μέσω Twitter, ήταν «παραγωγική», με τη συζήτηση να επικεντρώνεται «στην ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τις θετικές προοπτικές της, τις ευρωπαϊκές οικονομικές εξελίξεις και την πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ και των διμερών ευρωπαϊκών». Να θυμίσουμε ότι η προεξόφληση των ευρωπαϊκών δανείων προϋποθέτει (και) γερμανική έγκριση και δρομολογείται για τον Μάρτιο. Μία ημέρα πριν, ο κ. Σταϊκούρας είχε δηλώσει στην Die Zeit για τον κ. Λίντνερ: «Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε κοινά σημεία σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα». Την αρχή των φιλοφρονήσεων είχε κάνει ο κ. Λίντνερ, τον Δεκέμβριο, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «παράδειγμα για τη Γερμανία», λόγω των εντυπωσιακών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει. Για να δούμε πώς θα πάει αυτό, γιατί έχουμε πολλά να περιμένουμε από τη Γερμανία.

Η UniCredit ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 προχώρησε η UniCredit, τοποθετώντας τον πήχυ στο 8,5%, από 8% πριν, δεδομένου ότι το δ΄ τρίμηνο οι επιδόσεις του ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης εντυπωσίασαν, κάτι που αναμένεται και για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, αύξησε τις εκτιμήσεις της και για το 2022, τοποθετώντας την ανάπτυξη φέτος στο 3,9%, από 3% πριν. Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων του 2022 οφείλεται κυρίως στο ισχυρότερο αποτέλεσμα μεταφοράς από το 2021.

Κέντρο καινοτομίας για τις γυναίκες

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες, το Greek Innovation Lab for Women (#GIL4W), που στοχεύει στην υποστήριξη και προώθηση των θεμάτων έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας των γυναικών. Ανάμεσα στις δράσεις του είναι η ενίσχυση των πεδίων STEM στην εκπαίδευση ώστε να δίνονται στα νέα κορίτσια ευκαιρίες για να επιλέξουν επαγγέλματα που σχετίζονται με τους τομείς υψηλής εξειδίκευσης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη ή η βιοτεχνολογία, αλλά και η ανάδειξη ευκαιριών χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων Ελληνίδων που καινοτομούν.

Πρωτιές στην ελληνική αγορά ακινήτων

Πολλές πρωτιές ενόψει για την ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς πρόσφατα εξασφαλίστηκε πράσινη πιστοποίηση για χώρο στάθμευσης, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Πρόκειται για ένα χώρο 222 θέσεων στο κτίριο Γ΄ του Piraeus Port Plaza 3, ένα κτίριο γραφείων 10.100 τ.μ. που αποτελεί μέρος του συγκροτήματος γραφείων που δημιουργήθηκε από την Dimand Real Estate στις πρώην εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος. Στο τέλος Μαρτίου θα λειτουργήσει στο κέντρο της Αθήνας και το πρώτο πράσινο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, στο κτίριο του Σαρόγλειου Μεγάρου, υπό το σήμα Moxy Hotels του ομίλου Marriott, που αποτελεί επένδυση 25 εκατ. ευρώ των Prodea Investments και Dimand – EBRD.

Ιστορικό ρεκόρ πληθωρισμού στην Ε.Ε.

Οι επίμονα υψηλές τιμές της ενέργειας θα έχουν ως αποτέλεσμα ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης να είναι υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως σημειώνει η Oxford Economics. Ετσι, «ανεβάζει» τις εκτιμήσεις και πλέον προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει κατά μέσον όρο στο 3,9% το 2022, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμησή της για 2,5%. Αυτό αποτελεί τον υψηλότερο ετήσιο πληθωρισμό στην ιστορία της Ευρωζώνης. Το ήμισυ της αναθεώρησης του οίκου προέρχεται από τη νέα του πρόβλεψη για τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι οποίες αναμένει να παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Το άλλο μισό προέρχεται από τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων, οι οποίες ανέρχονται έντονα λόγω του αυξανόμενου κόστους παραγωγής, καθώς και λόγω του υψηλότερου δομικού πληθωρισμού. Η Oxford Economics εκτιμά πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων, στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT