Κοντά σε συμφωνία για εξαγοράτης Ευρωπαϊκής Πίστης η Allianz

Κοντά σε συμφωνία για εξαγοράτης Ευρωπαϊκής Πίστης η Allianz

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά σε οριστική συμφωνία για την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο μέρη, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται τη Δευτέρα με το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου. Οι συζητήσεις με την Allianz διεξάγονται εδώ και καιρό και, κατά τις πληροφορίες, το τίμημα είναι κοντά στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, που με βάση το τελευταίο κλείσιμο διαμορφώνεται στα 178,9 εκατ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Πίστη ελέγχεται από τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Γεωργακόπουλο, που διαθέτει το 27% της εταιρείας, ενώ σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 15% ελέγχει η EBRD και ποσοστά 8,9% και 5,4% οι Ευδοκία Κωνσταντινίδη και Σταύρος Λεκκάκος, αντίστοιχα. Η πώληση της Ευρωπαϊκής Πίστης υπήρξε αντικείμενο διαπραγματεύσεων αρκετές φορές στο παρελθόν από τον βασικό μέτοχο –έχουν προηγηθεί συζητήσεις και με τη Eurolife– και η ευόδωση των διαπραγματεύσεων, εφόσον επισφραγιστεί η συμφωνία, με τον παγκόσμιο όμιλο της Allianz αποτελεί σημαντική εξέλιξη για το μέλλον της εταιρείας, που χαρακτηρίζεται από σταθερή κερδοφορία.

Το υπουργείο
Οικονομικών προχωράει στην εκπόνηση μελέτης για τον προσδιορισμό των δημοσιονομικών επιπτώσεων της πολιτικής για το κλίμα στην Ελλάδα. Στόχος είναι o υπολογισμός και η ανάλυση των εσόδων και δαπανών του κράτους από τον μηδενισμό των καθαρών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα υπολογιστούν τα έσοδα από τη φορολογία ενεργειακών προϊόντων, από μηχανισμούς αδειών εκπομπής (ETS), από λοιπούς φόρους (π.χ. φόροι οχημάτων) και από επενδύσεις και αγορά διαρκών αγαθών που σχετίζονται με την ενέργεια. Οι δαπάνες περιλαμβάνουν επιδοτήσεις καταναλωτών, επενδύσεων, αγοράς διαρκών αγαθών και μηχανισμούς βάσει συμβάσεων οικονομικών διαφορών (όπως οι ΑΠΕ).

Εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία 

Πραγματικότητα είναι πλέον η εξ αποστάσεως συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αυτό καθίσταται δυνατόν ύστερα από τη δωρεάν διάθεση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις του συστήματος «Ζευς» από τα υπουργεία Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Βάσει νόμου, εάν δεν διασφαλίζεται η ηλεκτρονική και εξ αποστάσεως συμμετοχή στις εκλογές και δεν αξιοποιείται προς τον σκοπό αυτό κατάλληλο λογισμικό πρόγραμμα, που να εγγυάται το αδιάβλητο και τη μυστικότητα της ψηφοφορίας, οι εκλογές των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα θεωρούνται άκυρες.

Τα σχέδια για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας 

Οσοι προβληματίζονται με το τι θα συμβεί με το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας ίσως θα πρέπει να σκεφτούν πως το business plan πρέπει να εξυπηρετήσει τις βαριές υποχρεώσεις που θα κουβαλήσουν, ακόμα κι αν τελικά «κουρέψουν» κατά 50% τις απαιτήσεις τους οι πιστωτές. Να πέσουν, δηλαδή, από τα περίπου 450 εκατομμύρια στα 220 εκατομμύρια. Μεγάλα νούμερα. Και ναι μεν η ONEX μπορεί να μεταφέρει δουλειά ναυπηγοεπισκευής στην Ελευσίνα από αυτήν που δεν προλαβαίνει να εκτελέσει στη Σύρο, πλην όμως είναι αμφίβολο αν αρκεί για να εξυπηρετήσει τον δανεισμό. Στον οποίο, να θυμίσουμε, θα προστεθεί αυτός της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC που θα χρηματοδοτήσει (υπό προϋποθέσεις) τη συμφωνία. Ετσι, χρειάζεται η εκτέλεση και στρατιωτικού έργου, και συγκεκριμένα των κορβετών που θα πάρει το Πολεμικό Ναυτικό και ενδεχομένως της αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ. Εξ ου και το ενδιαφέρον της Fincantieri. Επομένως πρέπει πρώτα να ληφθούν οι αποφάσεις για τα δύο τελευταία projects και μετά να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του σχεδίου εξυγίανσης. Αυτά σχολιάζουν νομικοί κύκλοι με ειδικότητα στο πτωχευτικό δίκαιο που έχουν από καιρό υποδείξει ως βέλτιστη λύση την υπαγωγή της επιχείρησης σε ειδική διαχείριση. Συνεπώς μην κρατάτε την αναπνοή σας, διότι πιθανότατα θα χρειαστούν ακόμα πολύ χρόνο τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για να βγουν απ’ το τούνελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT