Αντέχει την ενίσχυση των ομολόγων η Ελλάδα

Αντέχει την ενίσχυση των ομολόγων η Ελλάδα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα αντέχει την αύξηση του κόστους δανεισμού, διαμηνύει σε έκτακτη έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Οπως επισημαίνει, παρά την πρόσφατη αύξηση, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς η απόδοση στο 10ετές μεταξύ 2015 και 2019 ήταν κοντά στο 6,25% κατά μέσον όρο. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια τοποθετούνται στο 4,5% του ΑΕΠ σωρευτικά. Οπως επαναλαμβάνει, μπορεί το ελληνικό χρέος να αυξήθηκε απότομα λόγω της πανδημίας, ωστόσο υπάρχουν παράγοντες που στηρίζουν τη βιωσιμότητά του, όπως τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης και η μακρά διάρκεια ωρίμανσης. Αυτά, όπως τονίζει, θα περιορίσουν τον αντίκτυπο από την ενίσχυση των αποδόσεων στα ομόλογα, τη στιγμή που η στήριξη της ΕΚΤ μέσω των επανεπενδύσεων του PEPP είναι επίσης σημαντική.

Βαριές οι επιπτώσεις μιας ρωσικής εισβολής

Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ή μια σοβαρή επιτάχυνση των κυρώσεων θα πρόσθεταν έως και 2% στον πληθωρισμό των ανεπτυγμένων οικονομιών, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, εκτιμά η Capital Economics. Οπως εξηγεί ο οίκος, μια ρωσική εισβολή και οι δυτικές κυρώσεις θα αποτελούσαν κυρίως σοκ προσφοράς και όχι ζήτησης για την παγκόσμια οικονομία. Η διακοπή της προσφοράς ρωσικών εμπορευμάτων θα ενίσχυε άμεσα τον πληθωρισμό. Η Ε.Ε. εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, καθώς η Ρωσία προμηθεύει το 40% των προϊόντων πετρελαίου και άνθρακα και το ένα πέμπτο του φυσικού αερίου της.

Ερευνα από την ΕΛΣΤΑΤ για τους Ελληνες τουρίστες

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων ταξιδιωτών επιχειρεί να προσδιορίσει η ΕΛΣΤΑΤ σε έρευνα που θα πραγματοποιήσει μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο. Στόχος είναι η συγκέντρωση στοιχείων για το φύλο και την ηλικία των Ελλήνων τουριστών, τον αριθμό των ταξιδιών και διανυκτερεύσεων, τον τόπο προορισμού, το μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιήθηκε, το είδος του καταλύματος και βέβαια για την ταξιδιωτική δαπάνη. Για την έρευνα, εκτός από υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ θα χρησιμοποιηθούν μέχρι 500 ιδιώτες συνεργάτες.

Μεταφορά τεχνογνωσίας

Σε Eυρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, στους επικεφαλής των φορολογικών αρχών και σε ένα ακροατήριο 800 ατόμων, με οικονομικούς διευθυντές και επικεφαλής λογιστηρίων μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, παρουσίασε τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA) ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής. Ο διοικητής συμμετείχε σε ψηφιακή ημερίδα του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με θέμα την ηλεκτρονική τιμολόγηση ως μοχλό μεταρρύθμισης των επιχειρήσεων και της διοίκησης, και παρουσίασε τη λειτουργία και τη δομή του myDATA, την εφαρμογή timologio για τις μικρές και τις ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και το σύνολο των ψηφιακών λύσεων που έχει αναπτύξει και προσφέρει η ΑΑΔΕ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Καμία επαφή με ΙΟΝ από το 2016»

Καμία επαφή με τη διοίκηση της ΙΟΝ από το 2016, οπότε είχε προσεγγίσει την επικεφαλής της βιομηχανίας Τίνα Κωτσιοπούλου, δηλώνει ότι έχει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος σε επικοινωνία που είχε η «Κ» μαζί του, με αφορμή δημοσιεύματα ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά της ΙΟΝ. Οπως αποκάλυψε ο κ. Θεοδωρόπουλος, το 2016, όταν έφυγε από τη ζωή ο δεύτερος εκ των συνιδρυτών της ΙΟΝ Γιάννης Κωτσιόπουλος και ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης η ανιψιά του Τίνα, την προσέγγισε, ως επικεφαλής της Chipita, τότε προτείνοντας εξαγορά της ΙΟΝ. Συνάντησε «κλειστές πόρτες» και από τότε, όπως ο ίδιος λέει, δεν επιχείρησε ποτέ ξανά να κάνει κάποια νέα συζήτηση με αντικείμενο την εξαγορά της εταιρείας. Αραγε, εάν η ΙΟΝ κατέληγε στην Chipita το 2016, θα εξαγόραζε η Mondelez πέρυσι την Chipita; Εάν, από την άλλη, επιβεβαιωθούν οι τωρινές φήμες, αυτό σημαίνει ότι ο Σπ. Θεοδωρόπουλος θα ανταγωνίζεται την παλιά του εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT