H μείωση των NPEs των ελληνικών τραπεζών

H μείωση των NPEs των ελληνικών τραπεζών

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγάλο ερώτημα σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, είναι εάν τα NPEs των ελληνικών τραπεζών μπορούν να ομαλοποιηθούν προς την ευρωπαϊκή κανονικότητα έως το 2024, δηλαδή ο σχετικός δείκτης να φτάσει το 2%-3%, όπως προτείνουν οι στόχοι των διοικήσεων. Κοιτάζοντας στην ελληνική Ιστορία, όπως τονίζει, το κατώτατο όριο για τα ελληνικά NPEs ήταν το 5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2007, το οποίο επίσης συνέπεσε με την κορύφωση του κύκλου των ακινήτων και τα κατώτατα επίπεδα ανεργίας στο 7,5%. Αυτό οδηγεί στην πιο συντηρητική υπόθεση της Morgan Stanley για δείκτη NPEs στο 6% περίπου για τις ελληνικές τράπεζες έως το 2024 στο βασικό της σενάριο. Στο αισιόδοξο σενάριο, όπως τονίζει, ο δείκτης NPEs του κλάδου μπορεί να φτάσει ωστόσο στο 4%-5% το 2024.

Διαψεύδει τα περί εξαγοράς της η ΙΟΝ

Μετά τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο που, μιλώντας στην «Κ», διέψευσε τα περί εξαγοράς της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ, χθες ήταν η σειρά της εταιρείας να προχωρήσει σε σχετική διάψευση, παρά το γεγονός ότι οι σχετικές φήμες επιμένουν. «Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων σχετικά με την είσοδο του κ. Σπ. Θεοδωρόπουλου στην ΙΟΝ Α.Ε., η διοίκηση της εταιρείας γνωστοποιεί ότι δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε πρόταση ή συζήτηση επί του θέματος αυτού», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση η εταιρεία. 

Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Κάτω από το 29% αναμένεται να διαμορφωθεί το ποσοστό του κ. Γ. Περιστέρη στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Χθες πέρασαν πακέτα 1,78 εκατ. μετοχών, που αντιστοιχούν στο 1,72%, με φερόμενο αγοραστή το επενδυτικό όχημα της κ. Μαριάννας Λάτση, που αναμένεται να ενισχύσει αντίστοιχα το δικό της ποσοστό στον όμιλο από 7,6% σε 9,3%. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην πρόθεση του κ. Περιστέρη να μην υπερβαίνει η συμμετοχή του το όριο που προβλέπεται για την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς.

Αναδείχθηκε μειοδότης για Μπράλο – Αμφισσα

Ενα σχήμα «έκπληξη» φέρεται να έχει μειοδοτήσει για το έργο του οδικού άξονα Μπράλος – Αμφισσα, αρχικού προϋπολογισμού 285 εκατ. ευρώ, για το οποίο κατατέθηκαν προσφορές χθες. Πρόκειται για την κοινοπραξία ανάμεσα στην ιταλική εταιρεία CMC και τις ΤΕΚΑΛ και INTERKAT, που φέρεται να προσέφερε έκπτωση 14%. Το έργο διεκδίκησαν επίσης οι Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aβαξ και Aκτωρ. Θα ακολουθήσει ο έλεγχος των προσφορών και αν δεν υπάρξουν απρόοπτα ή προσφυγές θα ακολουθήσει η ανάθεσή του. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα έργα που χρηματοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.

Καμπανάκι για αγορές και «πράσινη φούσκα»

Οι φόβοι για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προειδοποίησε η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της Ε.Ε. (ESMA), ενώ τόνισε τον κίνδυνο δημιουργίας «πράσινης φούσκας στις αγορές, λόγω του συνωστισμού των επενδυτών στα «πράσινα» περιουσιακά στοιχεία. Οπως ανέφερε σε έκθεσή της, ο οξύς κίνδυνος διόρθωσης στις αγορές μπορεί να επιδεινωθεί από τις γεωπολιτικές εντάσεις. Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη προκαλούν νευρικότητα στην αγορά και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω εξάρσεων αστάθειας, ειδικά σε τομείς όπως η ενέργεια και τα εμπορεύματα, τόνισε. Η ESMA συμπεριλαμβάνει επίσης για πρώτη φορά τον περιβαλλοντικό κίνδυνο ως κατηγορία στις αναλύσεις της, και υπογράμμισε την απειλή μιας πιθανής «πράσινης φούσκας», καθώς οι επενδυτές συνωστίζονται σε φιλικά προς το κλίμα funds και ομόλογα, αυξάνοντας τις ανησυχίες για πιθανή υπερτίμηση των «πράσινων» assets.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT