Βελτιωμένο το προφίλ του ελληνικού χρέους

Βελτιωμένο το προφίλ του ελληνικού χρέους

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βελτιωμένα προφίλ χρέους της Ελλάδας –όπως και των υπόλοιπων χωρών της περιφέρειας–, η ευελιξία στη διενέργεια αγορών περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ και η ισχυρότερη αρχιτεκτονική της Ε.Ε. θα περιορίσουν τη διεύρυνση των ασφαλίστρων κινδύνου και τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του χρέους, σημειώνει η Scope Rating. Μπορεί οι αποδόσεις των ομολόγων να έχουν αυξηθεί απότομα λόγω της στροφής της στάσης της ΕΚΤ, ωστόσο ο κίνδυνος σοβαρού χρηματοοικονομικού κατακερματισμού παραμένει χαμηλός, όπως τονίζει. Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία έχουν παρατείνει τη μέση ωρίμανση του χρέους τους την τελευταία δεκαετία, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος του νέου χρέους μετακυλίεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το μέσο κόστος έκδοσης παραμένει μέτριο, σύμφωνα με τα ιστορικά πρότυπα, και χαμηλότερο από το κόστος του ανεξόφλητου χρέους, υποστηρίζοντας έτσι τη συνεχιζόμενη μείωση της επιβάρυνσης από τόκους λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Νέος ανώτερος γενικός διευθυντής στην Πειραιώς

O Θοδωρής Τζούρος αναλαμβάνει καθήκοντα ως ανώτερος γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής στην Τράπεζα Πειραιώς από τις 29 Μαρτίου 2022, μετά την αποχώρηση της Ελένης Βρεττού, που μετακινήθηκε στη Lamda Development. Ο Θοδωρής Τζούρος διαθέτει σημαντική εμπειρία στην επενδυτική τραπεζική, project finance και τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων στις μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες της χώρας. Από το 2013 έως το 2019 ανήκε στο δυναμικό της τράπεζας. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή και επικεφαλής του Corporate & Shipping Recovery στην Intrum Hellas. 

Απαλλαγή από τα τέλη για μισό εκατ. συνδρομητές

Την απαλλαγή από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας έσπευσαν να αξιοποιήσουν οι νέοι, ηλικίας 15 έως 29 ετών, με περισσότερο από μισό εκατομμύριο συνδρομητές της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας να έχουν υποβάλει αίτημα εξαίρεσης στο mobilefees.gov.gr. Για την είσοδο στην πλατφόρμα, που τέθηκε σε λειτουργία στις 10 Ιανουαρίου, απαιτούνται οι κωδικοί του Taxisnet, με κάθε δικαιούχο να μπορεί να καταχωρίσει μόνο έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου προκειμένου να αιτηθεί απαλλαγή.

Οι ειδικές άδειες λόγω COVID-19

Από τις 8 Μαΐου και μετά θα μπορούν οι εργαζόμενοι που νόσησαν από κορωνοϊό και απουσίασαν από την εργασία τους να υποβάλουν το σχετικό αίτημα στον ΕΦΚΑ. Ακόμη, όπως παραδέχεται η διοίκηση, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την προσαρμογή του συστήματος. Ως εκ τούτου, ξεκαθαρίζει, δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για όσους δικαιούχους δεν μπορούν να υποβάλουν μέχρι και σήμερα το σχετικό αίτημα στον e-ΕΦΚΑ. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία αφορά την αίτηση για ηλεκτρονική χορήγηση ειδικής άδειας λόγω COVID-19 των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για χρονικό διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών, με απόδειξη θετικού δια-γνωστικού ελέγχου.

Οι κίνδυνοι λόγω ουκρανικής κρίσης

Ενώ οι κίνδυνοι στην οικονομία από την COVID-19 μειώνονται, άλλες πιο επικείμενες απειλές κυριαρχούν στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ευρωζώνης, επισημαίνει η Oxford Economics. Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζονται, με αντικρουόμενες ειδήσεις για αποκλιμάκωση των εντάσεων και για ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής δράσης. Οι εξελίξεις διατηρούν τη νευρικότητα στις αγορές, με αποτέλεσμα η αστάθεια να παραμένει εξαιρετικά υψηλή και οι τιμές της ενέργειας, ιδίως του φυσικού αερίου, να καταγράφουν απότομες διακυμάνσεις. Αν και η άποψη του οίκου παραμένει ότι μια διπλωματική λύση είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα, πιστεύει ότι μια επιδείνωση της κατάστασης θα είχε μέτριο οικονομικό αντίκτυπο στην Eυρωζώνη, βάσει των περιορισμένων εμπορικών και χρηματοοικονομικών δεσμών με τη Ρωσία. Ωστόσο, μια παρατεταμένη αντιπαράθεση σημαίνει ότι οι τιμές τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT