Προειδοποίηση ΡΑΕ για τις οφειλές παρόχων

Προειδοποίηση ΡΑΕ για τις οφειλές παρόχων

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα σχετικά με τα ανεξόφλητα των παρόχων ρεύματος προς Διαχειριστές και το κατά πόσον η αδυναμία αποπληρωμής θα οδηγήσει κάποιους εκτός αγοράς.

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα σχετικά με τα ανεξόφλητα των παρόχων ρεύματος προς Διαχειριστές και το κατά πόσον η αδυναμία αποπληρωμής θα οδηγήσει κάποιους εκτός αγοράς. Η ΡΑΕ έχει καλέσει όσους χρωστούν να αποπληρώσουν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα το σύνολο των οφειλών που δεν καλύπτεται από εγγυητικές, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα δρομολογήσει τη διαγραφή τους από το μητρώο. Οι μεγαλύτερες οφειλές είναι προς τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ ο ΑΔΜΗΕ χθες με επίσημη ανακοίνωσή του ενημέρωσε ότι οι ανεξόφλητες οφειλές από χρεώσεις χρήσης του συστήματος έφτασαν στο τέλος του 2021 σε ιστορικό ελάχιστο από την ίδρυση της εταιρείας στα 2,3 εκατ. ευρώ από 56,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020. Η πρόνοια του Διαχειριστή για συγκράτηση των οφειλών σε πολύ χαμηλά επίπεδα ελαχιστοποιεί τον συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνει ο ΑΔΜΗΕ.

Αυξάνονται οι επιχειρήσεις με ηλεκτρονικά βιβλία

Περισσότερες από 700.000 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά βιβλία (MyData). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχουν διαβιβαστεί 432.938.843 παραστατικά αξίας 257,5 δισ. ευρώ. Μέρα με τη μέρα διορθώνονται και τα προβλήματα που παρουσιάζονται, ενώ αρκετές επιχειρήσεις, αν και υποστηρίζουν τη νέα διαδικασία, αναμένουν διευκρινίσεις για να κάνουν τις απαραίτητες εγγραφές. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πρόστιμα, κάτι που όπως όλα δείχνουν θα καθυστερήσουν να θεσμοθετηθούν μέχρι τουλάχιστον να λειτουργήσουν όλα στην εντέλεια.

Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της Intrakat 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετοχική σύνθεση της Intrakat μετά την αύξηση κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Η Intracom Holdings ενίσχυσε τη συμμετοχή της στο 42,3% (από 36,79%), όπως και η Danech Estate του κ. Λουκά Ζαχαράκη, που πλέον ελέγχει το 13,28% της εισηγμένης (από 10,07%). Στον αντίποδα, όπως αναμενόταν το ποσοστό του κ. Δ. Κούτρα (Adamas Group) μειώθηκε κι άλλο και πλέον διαμορφώνεται σε 9,97%, από 12,69% που ήταν πριν από την αύξηση (και 20% πριν από ένα χρόνο). 

Τάση επιστροφής των νέων από εξωτερικό

Ως δείγμα της τάσης επιστροφής των νέων που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης θεωρεί ο κ. Στουρνάρας το μεγάλο ενδιαφέρον περίπου 8.000 ανθρώπων για τις 100 θέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων καλοπληρωμένα στελέχη σε ξένες επενδυτικές τράπεζες. Το είπε στη συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. Μπορεί το Brexit να έχει παίξει ένα ρόλο σε ό,τι αφορά την επιστροφή των εργαζομένων από το Λονδίνο, ωστόσο ο κ. Στουρνάρας διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι «πολλοί επιθυμούν να επιστρέψουν από το εξωτερικό». Η κεντρική τράπεζα, πάντως, να προσθέσουμε εμείς, πάντα αποτελούσε ελκυστικό εργοδότη. Ακόμη και ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης την επέλεξε τελευταία…

Προς το επόμενο βήμα ΣΥΝ.ΚΑ – Μασούτης

Το πράσινο φως έδωσε την Κυριακή ο προμηθευτικός και καταναλωτικός συνεταιρισμός περιορισμένης ευθύνης καταναλωτών Κρήτης ΣΥΝ.ΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ε. στο σχέδιο απόσχισης του κλάδου χονδρικού και λιανικού εμπορίου και στη σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε., στην οποία θα συμμετάσχει σε επόμενη φάση με 50% η «Μασούτης». Το σχέδιο εγκρίθηκε με ποσοστό 96,1%. Η «Μασούτης» από την πλευρά της εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει την απόφαση του συνεταιρισμού και τονίζει ότι «περιμένει την επόμενη μέρα της συνεργασίας τους, που θα ενισχύσει την παρουσία και των δύο πλευρών σε νησιωτικές περιοχές». Προσθέτει, δε, ότι μέσα από αυτή τη συνεργασία θα διασφαλιστούν οι υπάρχουσες και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ η ενίσχυση των τοπικών παραγωγών και προϊόντων θα είναι βασικός άξονας ανάπτυξής τους. Επόμενο βασικό βήμα, βεβαίως, είναι να εγκριθεί η συμφωνία και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT