Οι «τίτλοι τέλους» για τα δάνεια του ΔΝΤ

Οι «τίτλοι τέλους» για τα δάνεια του ΔΝΤ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το τέλος του 2022 δρομολογείται η προεξόφληση μέρους των διμερών δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ άμεσα θα γίνει η εξόφληση του υπολοίπου των δανείων του ΔΝΤ. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στο Eurogroup της Παρασκευής. Οπως είναι γνωστό, το υπόλοιπο των δανείων προς το ΔΝΤ, 1,7 δισ. ευρώ, είναι ό,τι έμεινε ανεξόφλητο, σε ένα σύνολο περίπου 28 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα μεταξύ 2010 και 2014. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο προεξοφλήσεις. Η συνολική εξοικονόμηση σε τόκους ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ, είπε χθες στο Κontra ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ ειδικώς από την τελευταία, επικείμενη δόση φτάνει τα περίπου 50 εκατ. ευρώ. Τους «τίτλους τέλους» των δανείων του ΔΝΤ θα σφραγίσει με απόφασή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Για τα διμερή δάνεια εκτιμάται ότι θα προεξοφληθούν οι δόσεις του 2023 (2,645 δισ. ευρώ), ίσως και του 2024 (άλλα τόσα).

Νέος πρόεδρος στο Δ.Σ. της «ΑΒ Βασιλόπουλος»

Στην άσκηση των καθηκόντων του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και όχι και του διευθύνοντος συμβούλου, όπως γινόταν μέχρι την αποχώρηση του Βασίλη Σταύρου από το τιμόνι της «ΑΒ Βασιλόπουλος», περιορίζεται ο κ. Σοφοκλής Γιαννακού. Διευθύνων σύμβουλος της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ παραμένει ο Γιέσπερ Λάουριντσεν, ο οποίος ανέλαβε προσωρινά τα καθήκοντα αυτά μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του Β. Σταύρου από την ηγεσία της «ΑΒ Βασιλόπουλος» στις αρχές Φεβρουαρίου. Και μένει να δούμε εάν το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» θα επιβεβαιωθεί.

Εφαρμογή startup για διάγνωση από απόσταση

Τη δυνατότητα πραγματοποίησης διάγνωσης από απόσταση επιτρέπει η εφαρμογή της νεοφυούς εταιρείας Docandu, με τον συνιδρυτή της οποίας δρ Γιάννη Γεωργόπουλο συναντήθηκε, προ ημερών, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρ. Δήμας. Μέσω της εφαρμογής της Docandu, ο πολίτης είναι σε θέση να ελέγξει τα συμπτώματα που έχει εμφανίσει και να μιλήσει με γιατρό της εταιρείας ώστε να λάβει επιστημονική καθοδήγηση. Η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο ένταξης στο μητρώο για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αυξάνονται οι πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων

Τη μεγαλύτερη αύξηση σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων από την αρχή της κρίσης κατέγραψαν οι πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (IATA). Υπολογίζεται δηλαδή, ότι το διάστημα 25 Ιανουαρίου μέχρι 8 Φεβρουαρίου, πωλήθηκαν κατά 11% περισσότερα εισιτήρια, συγκριτικά με το 2019, με την IATA να αποδίδει την ενίσχυση των πωλήσεων στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την COVID-19. Η Ενωση αναφέρει ότι η κανονικότητα σταδιακά επιστρέφει, σημειώνοντας όμως ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί περαιτέρω η άρση των μέτρων περιορισμού. Κι αυτό δεδομένου ότι 13 από τις 50 κορυφαίες αγορές εξακολουθούν να μη διαθέτουν απρόσκοπτη πρόσβαση στους εμβολιασμένους επισκέπτες τους.

Τα αποτελέσματα των τραπεζών 

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων των τραπεζών, με την αρχή να κάνει η Eurobank, που αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2021 στις 10 Μαρτίου. Στις 14 Μαρτίου θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα η Alpha Bank και αμέσως μετά στις 15 Μαρτίου ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς. Τα αποτελέσματα του 2021, κυρίως για την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, θα ενσωματώνουν την προσαρμογή στις κινήσεις εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους που ολοκληρώνουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τη Eurobank και την Εθνική –η οποία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την ημερομηνία δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της– να ξεκινούν από καλύτερη θέση. Η μία μετά την άλλη, όμως, όλες οι τράπεζες έχουν θέσει τις βάσεις για μια πιο υγιή ανάπτυξη το 2022 και την οριστική επάνοδο στην κερδοφορία, που θα οδηγήσει σταδιακά και στη διανομή μερίσματος από το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT