Δικαίωση ΔΕΠΑ στο Εφετείο Στοκχόλμης

Δικαίωση ΔΕΠΑ στο Εφετείο Στοκχόλμης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στην εμπορική διένεξη ΔΕΠΑ και τουρκικής Botas, που ξεκίνησε το 2009 για την αναπροσαρμογή της συμβατικής τιμής του φυσικού αερίου, έβαλε το Εφετείο της Στοκχόλμης. Με απόφασή του απέρριψε την αγωγή της Botas κατά της απόφασης του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου (ICC) του 2020. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΔΕΠΑ, η τελευταία αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνει τη δικαίωση της ελληνικής εταιρείας από το διαιτητικό δικαστήριο, το οποίο είχε αποφασίσει την αναδρομική μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου. Σε συμμόρφωση με τη διαιτητική απόφαση, η τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου είχε καταβάλει στη ΔΕΠΑ, στις 5 Μαρτίου 2020, το σύνολο των αναδρομικών χρεώσεων και η ελληνική εταιρεία με τη σειρά της, ένα μήνα αργότερα, επέστρεψε στους πελάτες της τα ποσά που αντιστοιχούσαν σε καθέναν από αυτούς. Το συνολικό ποσό που επεστράφη στους πελάτες της ΔΕΠΑ ανερχόταν σε 120 εκατ. ευρώ.

Αμοιβή με στόχους για 100 συμβασιούχους 

Τη διεκπεραίωση 200 συνταξιοδοτικών υποθέσεων ανά μήνα προβλέπει η σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν οι 100 συμβασιούχοι προκειμένου να πιάσουν δουλειά για 14 μήνες στον ΕΦΚΑ. Η συνολική αμοιβή ορίζεται σε 19.082 ευρώ, με τις εισφορές και τους φόρους να βαρύνουν τους εργαζομένους. Θα καταβάλλεται τμηματικά, ανά μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι οι στόχοι θα επιτυγχάνονται. Aν η απόδοσή τους οδηγεί σε λιγότερους συνταξιοδοτικούς φακέλους, η αμοιβή τους θα μειώνεται. Εάν οι φάκελοι είναι λιγότεροι από 60, η σύμβαση ορίζει ότι «δεν οφείλεται» αμοιβή…

Τον Απρίλιο η εκποίηση τριών ακινήτων της DoValue

Για τις αρχές Απριλίου αναβλήθηκε η ελεύθερη εκποίηση τριών κτιρίων γραφείων στο Μαρούσι από την DoValue, διαδικασία που συνοδεύεται από ενσφράγιστες προσφορές οι οποίες θα πρέπει να επικυρωθούν από το πτωχευτικό δικαστήριο. Τα ακίνητα περιλαμβάνουν τρεις γραφειακούς χώρους στο Μαρούσι, οι οποίοι μισθώνονται από την EY, την «Ελληνικά Πετρέλαια», τη Fourlis και την Bayer. H συνολική τιμή εκκίνησης για τις τρεις ιδιοκτησίες διαμορφώνεται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ.

Σε λειτουργία η ιστοσελίδα του 1555

Μετά το τηλεφωνικό κέντρο 1555, σε λειτουργία τέθηκε και η ιστοσελίδα 1555.gov.gr, του Ενιαίου Αριθμού Εξυπηρέτησης Πολιτών για εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά θέματα του υπουργείου Εργασίας και των εποπτευόμενων φορέων ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ. Μέσω της ιστοσελίδας 1555.gov.gr, οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται για τα ζητήματα που τους απασχολούν, χωρίς να απαιτείται η κλήση στο 1555. Μάλιστα, υπάρχει και ηλεκτρονικός οδηγός του πολίτη, μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να συνδέονται και να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες όλων των φορέων που εποπτεύει το υπουργείο Εργασίας, να υποβάλλουν προσωποποιημένα αιτήματα ή ερωτήματα (tickets) και να παρακολουθούν την πορεία τους, μέσω προσωπικής θυρίδας/αποθετηρίου απαντήσεων.

Προβλέψεις για άλμα της τιμής του πετρελαίου 

Πολύ πιθανή θεωρεί την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου το αμέσως επόμενο διάστημα η Capital Economics. Οπως επισημαίνει, ο ρόλος της Ρωσίας στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό είναι τεράστιος. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ε.Ε. και περίπου το 30% των εισαγωγών του αργού πετρελαίου. Ακόμα κι αν η Δύση σταματήσει να επιβάλλει κυρώσεις στις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας, το ασφάλιστρο κινδύνου στις τιμές της ενέργειας θα παραμείνει υψηλό για αρκετό καιρό ακόμη. Ετσι, η Capital Economics σημειώνει πως σε ένα σενάριο κλιμάκωσης της κατάστασης, δεν αποκλείεται να δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα το πετρέλαιο να σκαρφαλώνει στα 120-140 δολάρια το βαρέλι και το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο να εκτινάσσεται εκ νέου κοντά στο ιστορικό υψηλό των 180 ευρώ ανά MWh που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT