Η απόφαση εκταμίευσης για τις δύο δόσεις

Η απόφαση εκταμίευσης για τις δύο δόσεις

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον γενικό κανόνα για το δημοσιονομικό πλαίσιο του 2023 θα ενταχθεί και πάλι η Ελλάδα, όπως συνέβη και με τη ρήτρα γενικής διαφυγής τα δύο προηγούμενα χρόνια και φέτος. Η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημοσιονομική πολιτική του 2023 και, όπως σχεδόν προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναμένεται συνέχιση της χαλάρωσης. Ωστόσο, κανείς δεν ξεχνά ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος και ότι αυτό από μόνο του επιβάλλει δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση. Σε κάθε περίπτωση, το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας τελειώνει, η 14η αξιολόγηση θα γίνει στις 7 Απριλίου, η έκθεση γι’ αυτήν στις 14 Μαΐου και το μόνο που δεν έχει αποφασιστεί, αλλά αναμένεται σύντομα, είναι αν θα εκταμιευθούν μαζί οι δύο δόσεις που απομένουν τον Ιούνιο ή θα αναβληθεί η μία για το τέλος του χρόνου. Συνολικά μιλάμε για 1,5 δισ. ευρώ.

O Νίκος Χουρδάκης νέος υποδιοικητής του ΕΦΚΑ

Νέο υποδιοικητή απέκτησε το Σαββατοκύριακο ο ΕΦΚΑ. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο κ. Νίκος Χουρδάκης αναλαμβάνει τη θέση του κ. Ελευθερίου Κρητικού, ο οποίος αποχώρησε. Να σημειωθεί ότι ο κ. Κρητικός ήταν υποδιοικητής Οικονομικών, Εισφορών και ΚΕΑΟ στον ΕΦΚΑ, θέση ιδιαίτερα σημαντική και απαιτητική. Πάντως, σύμφωνα με το σύντομο βιογραφικό του κ. Χουρδάκη, ο νέος υποδιοικητής έχει σπουδάσει στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ και έχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος σε θέσεις οικονομικού αντικειμένου σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Η Sani/Ikos προσφέρει δουλειά σε 300 Ουκρανούς

O όμιλος Sani/Ikos θα προσφέρει απασχόληση και δωρεάν διαμονή με όρους και αμοιβές Ελλήνων σε 300 Ουκρανούς εργαζομένους στον κατεστραμμένο εκεί τουρισμό, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα social media ο CEO του ομίλου  Ανδρέας Ανδρεάδης. «Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα κάνουν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις», υπογραμμίζει, ζητώντας τη συνδρομή της κυβέρνησης για την υλοποίηση του στόχου. Μένει να δούμε ποιοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα ή, ακόμα καλύτερα, αν θα υπερθεματίσουν.

Τράπεζες υπό στενή παρακολούθηση

Υπό στενότερη παρακολούθηση θέτει η ΕΚΤ όσες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν σημαντική έκθεση στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Sberbank Europe. Τράπεζες όπως η αυστριακή Raiffesen Bank International (RBI) και ο ευρωπαϊκός βραχίονας της ρωσικής VTB, εφεξής θα ενημερώνουν την ΕΚΤ πολύ συχνότερα σχετικά με τη ρευστότητά τους, ενώ θα γνωστοποιούν στις εποπτικές αρχές τραπεζών σε Φρανκφούρτη και Βιέννη τον αντίκτυπο που έχουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας στις επιχειρήσεις τους σε Ρωσία και Ουκρανία. Ο διευθύνων σύμβουλος της RBI, Γιόχαν Στρομπλ, έσπευσε πάντως να δηλώσει στο Reuters πως η τράπεζά του «έχει μεγάλη ρευστότητα και καταγράφει εισροές».

Στελέχη της Macquarie στο Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ

Με νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και νέο διοικητικό συμβούλιο λειτουργεί από χθες ο ΔΕΔΔΗΕ. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης του 49% της συμμετοχής της στη Macquarie Asset Management, με την κατάθεση 1,32 δισ. ευρώ. Το τίμημα, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, έχει προσαρμοστεί ώστε να απεικονίζει τη μεταβολή στην καθαρή αξία του ενεργητικού του ΔΕΔΔΗΕ έως τις 28.2.2022, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης αγοράς μετοχών. Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όπως τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, «παρέχει τα αναγκαία εφόδια στη μεγαλύτερη θυγατρική μας, για τη μετάβαση σε μια νέα εποχή με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων για το εθνικό μας δίκτυο».  Το νέο 11μελές Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ συγκροτήθηκε και με την εκπροσώπηση τεσσάρων μελών της Macquarie. Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου παραμένει μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2022, που λήγει η θητεία του, ο Στέφανος Μάνος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT