Έρχονται πέντε νέα νομοσχέδια

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oύτε ένα ούτε δύο, αλλά 5 νομοσχέδια θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: 1. Για τον νέο ΕΝΦΙΑ και τη μείωση που θα προκύψει με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών. 2. Για το ενδιάμεσο πρόγραμμα συνεισφοράς Δημοσίου για τη στήριξη των ευάλωτων οφειλετών, που θα επιδοτεί τη δόση του στεγαστικού τους δανείου, έως ότου δημιουργηθεί ο φορέας sale and leaseback 3. Για την Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, τον δημόσιο Τειρεσία, όπως είναι γνωστός. 4. Για την αναμόρφωση του πλαισίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και 5. Για την άσκηση της τελωνειακής αντιπροσώπευσης, τη ρύθμιση του επαγγέλματος του τελωνειακού αντιπροσώπου. Μία μία κλείνουν οι εκκρεμότητες της «ενισχυμένης εποπτείας», καθώς βαδίζουμε στην τελική ευθεία για την έξοδο από το καθεστώς της. Θυμίζουμε ότι η επόμενη και ίσως τελευταία αξιολόγηση θα είναι τον Απρίλιο.

Η πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

Η τρίτη χώρα που εξασφάλισε προχθές κατ’ αρχήν θετική γνώμη της Κομισιόν για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν η Ελλάδα. Τα σχετικά στοιχεία δημοσιεύθηκαν στη χθεσινή πρώτη ετήσια έκθεση της Κομισιόν για το Ταμείο. Είχαν προηγηθεί η Ιταλία, που εκταμίευσε ήδη τη δική της πρώτη δόση, και η Γαλλία, που βρίσκεται ένα στάδιο πριν από την οριστική έγκριση από την Κομισιόν. Γενικώς, η Ελλάδα προχωρεί από τους πρώτους στις διαδικασίες, οι οποίες, όμως, αποδεικνύονται τελικά πιο χρονοβόρες απ’ ό,τι αναμενόταν.

Νέα μέλη στο Δ.Σ. της Εndeavor Greece

Τρία νέα μέλη προστέθηκαν στο Δ.Σ. της Εndeavor Greece, οργανισμού που υποστηρίζει ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες. Πρόκειται για τη Lamda Development που ως θεσμικό μέλος εκπροσωπείται από τον CEO της, Οδυσσέα Αθανασίου, τον Ντιν Ντακόλια, Co-Chief Investment Officer της Fortress Investment Group LLC, και τον Αλέξανδρο Μακρίδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Χρυσαφίδης Α.Ε. Η είσοδος της Lamda προμηνύει ενδεχομένως και την πρόθεση να δημιουργηθούν στο Ελληνικό ζώνες καινοτομίας.

«Παράθυρο» σε αύξηση δόσεων για επιστρεπτέα

Τη δυνατότητα αποπληρωμής του μειωμένου ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής σε περισσότερες δόσεις εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα υποστήριξε τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Aδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα. Ο υπουργός κληθείς να σχολιάσει το αίτημα που τέθηκε από τον πρόεδρο του ΒΕΑ Παύλο Ραβάνη για «κούρεμα» της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχουν λάβει οι βιοτεχνίες, απάντησε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει επιπλέον μείωση του ποσού, αλλά ότι έχει τεθεί επί τάπητος η αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των κρατικών δανείων που έλαβαν.

Ο ρόλος της ΔΕΗ και η απολιγνιτοποίηση 

Η ΔΕΗ δεν θα βγάλει καθόλου κέρδος φέτος ή θα έχει οριακά κέρδη και αυτό γιατί όλη η κερδοφορία της αξιοποιήθηκε για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, χθες στη Βουλή. Η ΔΕΗ μπορεί να στηρίξει τους καταναλωτές προσφέροντας τις μεγαλύτερες εκπτώσεις πιέζοντας και τους άλλους παρόχους να κάνουν αντίστοιχες κινήσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε, επίσης, ότι η απολιγνιτοποίηση είναι δρομολογημένη όχι μόνο για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους, ενώ υποστήριξε ότι ακόμη και σήμερα με αυτές τις τιμές φυσικού αερίου ο λιγνίτης δεν είναι ανταγωνιστικό καύσιμο. Είναι άλλο οι στρατηγικές εφεδρείες της χώρας, να μπει μπροστά μια λιγνιτική μονάδα για λίγες ώρες, και άλλο να συμβάλλει σταθερά στο ενεργειακό μείγμα», είπε ο πρωθυπουργός. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT