Μάχη «γιγάντων» για το πακέτο κόκκινων δανείων «Αριάνδη»

Μάχη «γιγάντων» για το πακέτο κόκκινων δανείων «Αριάνδη»

Σε μάχη γιγάντων εξελίσσεται η διεκδίκηση του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη», λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ, που έχει βγάλει προς πώληση η PQH και για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι δύο κοινοπραξίες, δηλαδή η Bain – Fortress – doValue και η Davidson Kempner – Cepal, έχουν συμπράξει καταθέτοντας από κοινού προσφορά

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μάχη γιγάντων εξελίσσεται η διεκδίκηση του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη», λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ, που έχει βγάλει προς πώληση η PQH και για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι δύο κοινοπραξίες, δηλαδή η Bain – Fortress – doValue και η Davidson Kempner – Cepal, έχουν συμπράξει καταθέτοντας από κοινού προσφορά. Οι προσφορές κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο δεύτερος διεκδικητής είναι η Intrum, που έχει κατέβει στον διαγωνισμό από κοινού με την Cerberus. Η σύμπραξη των μεγαλύτερων funds που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας ερμηνεύεται από το γεγονός ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο κόκκινων δανείων που έχει βγει έως σήμερα προς πώληση στην ελληνική αγορά, η απόκτηση του οποίου απαιτεί υψηλά κεφάλαια από τους υποψήφιους αγοραστές. Να σημειωθεί ότι η ονομαστική αξία του, δηλαδή η απαίτηση μαζί με τους εξολογιστικούς τόκους φτάνει τα 13,9 δισ. ευρώ. Το ενδιαφέρον και ο ισχυρός ανταγωνισμός που εκδηλώνεται συνδέονται επίσης με το ότι τα προς πώληση δάνεια έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα αξίας 7,4 δισ. ευρώ, και γι’ αυτό το ύψος του τιμήματος, που έχει θέσει ως κατώφλι για την πώληση του χαρτοφυλακίου η PQH, είναι σύμφωνα με πληροφορίες κοντά στα 800 εκατ. ευρώ.

Σε αναμονή βρίσκονται επενδυτές, φορολογούμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ψήφιση νόμων που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, αλλά και την έκδοση αποφάσεων προκειμένου να ενεργοποιηθούν νόμοι που ψήφισε η Βουλή. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι περιμένουν την έκδοση της απόφασης για τις αποδείξεις προκειμένου να γνωρίζουν ποιες είναι αυτές με τις οποίες κερδίζουν έκπτωση φόρου. Από την άλλη πλευρά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις περιμένουν την κατάθεση και ψήφιση του σχεδίου νόμου για τις συγχωνεύσεις, την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την επιστρεπτέα προκαταβολή, Ταυτόχρονα, οι επενδυτές αναμένουν την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την ενεργοποίηση των family offices, ώστε να προχωρήσουν στη σύσταση εταιρειών διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας.

Αυξήθηκε η συμμετοχή γυναικών σε Δ.Σ. 

Βελτίωση εμφανίζει η αναλογία γυναικών – ανδρών στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, ύστερα από την εφαρμογή του νόμου 4706/2020. Σύμφωνα με έρευνα της RSM Ελλάδος, τα διοικητικά συμβούλια εκπροσωπούνται πλέον από 926 άνδρες και 298 γυναίκες, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 75,7% και 24,3% στο σύνολο των μελών και αναλογία γυναικών προς άνδρες 1 προς 3. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα ενισχύθηκε η παρουσία γυναικών στα Δ.Σ. καθώς –εξαιρουμένων των εταιρειών που αποχώρησαν από το Χ.Α.– ο αριθμός των γυναικών αυξήθηκε από 200 σε 298, ενώ των ανδρών μειώθηκε από 998 σε 926.

Οι προτάσεις για κατώτατο μισθό

Σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας προκειμένου, στο τέλος Απριλίου, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης να ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειες αυτού στην παγκόσμια οικονομία να ρίχνουν βαριά σκιά στις όποιες ελπίδες, αλλά και πληροφορίες, που ήθελαν αυξήσεις ακόμη και πάνω από 7%. Αλλωστε, οι εισηγήσεις των φορέων, οι οποίες μάλιστα ολοκληρώθηκαν πριν από την έναρξη του πολέμου, δείχνουν τον δρόμο για πιο… συγκρατημένες αυξήσεις. Ειδικά, δε, η ΤτΕ, στο υπόμνημά της, αφού επισημαίνει ότι οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό επηρεάζουν και τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια, προτείνει ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί από 2,7% έως και 3,4%, πλέον του 2% που αυξήθηκε στις αρχές του χρόνου. Το ΙΟΒΕ επαναλαμβάνει την πρόταση για μείωση του μη μισθολογικού κόστους και προτείνει να υπάρξει ήπια αύξηση στον κατώτατο μισθό. Με τη θέση αυτή δείχνει να συμπλέει και το ΚΕΠΕ, που κάνει λόγο για «όχι υπερβολικά μεγάλη» αύξηση. Τα ινστιτούτα της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ προτείνουν αύξηση στα όρια του πληθωρισμού, το ΙΝΣΕΤΕ  5%-6% και το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ προτείνει αύξηση έως και 13,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT