Η αύξηση επενδύσεων και η μεγάλη αδυναμία

Η αύξηση επενδύσεων και η μεγάλη αδυναμία

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναθεώρηση προς τα κάτω από την ΕΛΣΤΑΤ των προηγούμενων εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη του 2ου και του 3ου τριμήνου οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, κατά κύριο λόγο η διάψευση των προσδοκιών για ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 9%. Τελικά ήταν 8,3%. Ενα ποσοστό που δεν καλύπτει τις απώλειες του 2020 (υπολείπεται κατά 1,5% του επιπέδου του 2019, όπως εκτιμά σε σημείωμά του ο Νίκος Μαγγίνας, επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής), αλλά πάντως υψηλό, κάτι που επιτρέπει στην κυβέρνηση να εκφράζει ικανοποίηση. Στα θετικά επίσης η αύξηση των επενδύσεων κατά 24,1%. Ενα μεγάλο καμπανάκι, ωστόσο, χτύπησε από το ισοζύγιο, λόγω της επιταχυνόμενης αύξησης εισαγωγών και υπηρεσιών. Οπως σημείωσε ο Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, «αποτελεί διαχρονική, δομική αδυναμία του ελληνικού ΑΕΠ οι περίοδοι ανάπτυξης να συνοδεύονται από ελλείμματα του εξωτερικού ισοζυγίου».

Υποχρεωτική δημόσια πρόταση και έξοδος από Χ.Α. για ΝΙΚΑS

Την Πέμπτη 10 Μαρτίου ξεκινάει η υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της αλλαντοβιομηχανίας ΝΙΚΑS από την εταιρεία Cryred Investments Limited, εταιρεία συμφερόντων Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Σημειώνεται ότι μέχρι και τις 4 Μαρτίου η Cryred είχε στην κατοχή της το 98,88% της ΝΙΚΑS. Η περίοδος αποδοχής λήγει στις 7 Απριλίου 2022, ενώ το προσφερόμενο αντάλλαγμα ορίστηκε σε 1,24 ευρώ/μετοχή. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της ΝΙΚΑS από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο θα σημάνει και την έξοδο της αλλαντοβιομηχανίας από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πληροφόρηση με ένα «κλικ» για το ΤΕΚΑ

Ενα χρήσιμο εργαλείο παρέχει το υπουργείο Εργασίας σε χιλιάδες εργοδότες και λογιστές – φοροτεχνικούς μέσω της ιστοσελίδας του ΤΕΚΑ, teka.gov.gr, προκειμένου να βρουν απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα σχετικά με τις αλλαγές που επιφέρει η λειτουργία του νέου ταμείου. Ειδικότερα, έχει ενσωματωθεί στο μενού «Εργοδότες» μία ενότητα συχνών ερωτήσεων, όπου αναλύονται η υπαγωγή στο ΤΕΚΑ και οι διαδικασίες υποβολής διακριτής αναλυτικής περιοδικής δήλωσης (ΑΠΔ) καθώς και ο τρόπος καταβολής εισφορών.

Νέος πονοκέφαλος για τις αεροπορικές

Πονοκέφαλο προκαλεί στις αεροπορικές εταιρείες η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, με την τιμή ανά γαλόνι του αεροπορικού καυσίμου να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 3,45 δολ., από 2,3 δολ. στα τέλη του 2021. Σε παλαιότερη ανάλυσή του ο οίκος Fitch είχε αναφέρει ότι, έως ένα βαθμό, ως ανάχωμα στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να λειτουργήσει η υψηλή συσσωρευμένη ρευστότητα των αερομεταφορέων λόγω της πανδημίας, αλλά και η ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης σε συνέχεια της άρσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Ολα όμως θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος.

Χώρος μόνο για στοχευμένα μέτρα

Περαιτέρω καθυστερήσεις στην εκ νέου ενεργοποίηση των δημοσιονομικών κανόνων είναι μια πιθανότητα, ειδικά εάν οι οικονομικές επιπτώσεις από τη σύγκρουση στην Ουκρανία αποδειχθούν σημαντικές, όπως σχολιάζει η Citigroup έπειτα και από τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις και Τζεντιλόνι την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό ωστόσο, όπως τονίζει, δεν σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις, ειδικά εκείνες των υπερχρεωμένων χωρών, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον δημοσιονομικό «μοχλό» τόσο ελεύθερα και άπλετα όσο συνέβαινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με τη μείωση της στήριξης της ΕΚΤ μέσω των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων και της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, η εφαρμογή του δημοσιονομικού «μοχλού» είναι όλο και πιο δύσκολη, ακόμη και χωρίς τα όρια των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. Τα στοχευμένα μέτρα στήριξης (π.χ. για την αντιστάθμιση του ενεργειακού σοκ) παραμένουν πιθανά και είναι αυτά που θα εφαρμοστούν, κατά την άποψη της Citi.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT