Στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ επιχειρήσεις εστίασης

Στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ επιχειρήσεις εστίασης

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεχνούσαν οι επιχειρήσεις εστίασης να εκδώσουν τις αποδείξεις για τις παραγγελίες που είχαν μέσω των μεγάλων πλατφορμών delivery (efood, volt κ.λπ.). Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντόπισαν τρανταχτές περιπτώσεις φοροδιαφυγής, χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό υπερόπλο που έχουν στη διάθεσή τους. Διενεργώντας ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης αναζητούσαν και τις παραγγελίες που είχαν μέσω των πλατφορμών. Μέσω του ειδικού αλγόριθμου (Business Intelligence λογισμικού) υπολόγιζαν κατ’ εκτίμηση το ποσό του ΦΠΑ που θα έπρεπε να έχουν πληρώσει. Σε σύγκριση, στη συνέχεια, με το ποσό που είχαν καταβάλει διαπίστωσαν οι ελεγκτές τεράστιες αποκλίσεις. Στη διετία της πανδημίας, 2020 και 2021, πραγματοποιήθηκαν 34 εκτεταμένοι έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψαν συνολικά 846.536 μη εκδόσεις φορολογικών στοιχείων, που αντιστοιχούν σε καθαρή αποκρυβείσα ύλη 5,7 εκατ. ευρώ και μη αποδοθέντα ΦΠΑ 1,3 εκατ. ευρώ.

Ατυπο πλαφόν στο ηλιέλαιο από αλυσίδες χονδρικής 

Σε άτυπο πλαφόν στις ποσότητες ηλιελαίου που πωλούν στους πελάτες τους –κυρίως επαγγελματίες της εστίασης– προχωρούν οι αλυσίδες χονδρικής (cash & carry), καθώς τα αποθέματα του εν λόγω προϊόντος μειώνονται, αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Η επιβολή «κόφτη» στις πωλούμενες ανά πελάτη ποσότητες γίνεται φυσικά κατόπιν συνεννόησης σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν όλοι, καθώς τις δύο πλευρές συνδέουν τις περισσότερες φορές μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας. Στο επίπεδο της λιανικής, πάντως, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, τουλάχιστον με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα στην αγορά.

Η Amazon Web Services εγκαινιάζει τα γραφεία της

Παρουσία υπουργών αλλά και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα πρόκειται να πραγματοποιηθούν σήμερα το μεσημέρι τα εγκαίνια των γραφείων της Amazon Web Services. Στην τελετή των εγκαινίων των γραφείων που βρίσκονται σε κεντρικό δρόμο του Αμαρουσίου θα παρευρεθούν μεταξύ άλλων ο κ. Τζέφρεϊ Πάιατ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. H εταιρεία θα παρέχει υπηρεσίες cloud σε δημόσιους φορείς και εταιρείες.

Ενας εκπρόσωπος εργαζομένων στο Δ.Σ.

Τη μείωση του αριθμού των εκπροσώπων των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε χθες η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, σε συνέχεια σχετικής απόφασης του διοικητικού συμβουλίου που συνάντησε την έντονη αντίδραση του συνδικάτου της ΓΕΝΟΠ. Σύμφωνα με την απόφαση, πλέον θα υπάρχει ένας αντί για δύο στο ανώτατο όργανο της διοίκησης, ενώ η επιλογή του θα γίνεται επίσης με κριτήρια καταλληλότητας από την επιτροπή υποψηφιοτήτων, αμοιβών και προσλήψεων. Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τις σχετικές τροποποιήσεις του καταστατικού της ΔΕΗ.

Η επίπτωση του πολέμου στην οικονομία της Ε.Ε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να αφαιρέσει πάνω από 1% από την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος, ενώ θα αυξήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό κατά 2%, εκτιμά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), καλώντας τις κυβερνήσεις να αντιδράσουν με στοχευμένα μέτρα αύξησης των δαπανών. Οπως τονίζει, οι καλά στοχευμένες αυξήσεις των δημόσιων δαπανών από τις χώρες του ΟΟΣΑ, της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ, μπορούν να μειώσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου περίπου κατά το μισό, χωρίς να αυξήσουν σημαντικά τον πληθωρισμό. Καθώς η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, ο αρνητικός αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να φθάσει το 1,4%, ενώ στις ΗΠΑ θα φτάσει στο 0,9%. Καθώς οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων ασκούν νέα πίεση στον ήδη αυξανόμενο πληθωρισμό, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT