Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η παράταση του clawback

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η παράταση του clawback

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνταγματική κρίνει το ΣτΕ την παράταση της εφαρμογής του clawback για τα έτη 2019-2022, ωστόσο λόγω σπουδαιότητας παραπέμπει το ζήτημα στην Ολομέλεια, η οποία θα κρίνει οριστικά τη συνταγματικότητα του εν λόγω μέτρου. Το ΣΤ΄ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι «το Δημόσιο, υπό τον όρο ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης, είναι ελεύθερο να καθορίζει τους γενικούς όρους συναλλαγής του με τους οικονομικούς φορείς προκειμένου να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη δημοσιονομική ισορροπία και αποδοτικότητα των δημοσίων δαπανών και επομένως το οριζόντιο clawback, ως γενικός όρος συναλλαγής του με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις με τις οποίες δεν θα συναφθεί συμφωνία μετά από διαπραγμάτευση τιμής, δεν πλήττει τον σκληρό πυρήνα της επιχειρηματικής τους ελευθερίας, αφού αυτές έχουν την ευχέρεια να ζητήσουν διαγραφή του προϊόντος από τον θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων».

Χωρίς φόρο κληρονομιάς οι κοινές καταθέσεις

Με καθυστέρηση δύο χρόνων το υπουργείο Οικονομικών δίνει λύση σε ένα σημαντικό θέμα, για το οποίο μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε από την κυβέρνηση να τροποποιήσει τη φορολογική νομοθεσία. Ο λόγος για τους κοινούς λογαριασμούς και συγκεκριμένα για την εξαίρεσή τους από τον φόρο κληρονομιάς, ακόμα κι αν αυτοί είναι στο εξωτερικό. Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τον ΕΝΦΙΑ, πλέον όσοι τηρούν κοινούς λογαριασμούς θα απαλλάσσονται από τον φόρο κληρονομιάς στην περίπτωση που εις εκ των δύο ή περισσότερων δικαιούχων του λογαριασμού αποβιώσει. 

Μονάδα παραγωγής στο Κιάτο για τη «Νήσος»

Μπορεί το νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων να έχει βελτιωθεί και να προβλέπει σύντομες διαδικασίες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι γίνονται και… θαύματα. Οκτώ μήνες μετά την κατάθεση του σχετικού φακέλου, η «Μικροζυθοποιία Κυκλάδων», γνωστή από την μπίρα «Νήσος», έλαβε την άδεια εγκατάστασης για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής μπίρας στο Κιάτο του νομού Κορινθίας. Η επένδυση έχει υπαχθεί ήδη από το 2020 στον αναπτυξιακό νόμο και είναι ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Ψηφιακά οι επικουρικές συντάξεις χηρείας

Με στόχο τον δραστικό περιορισμό του χρόνου μεταβίβασης της επικουρικής σύνταξης χηρείας από το Δημόσιο σε 2 αντί 7 μηνών που ισχύει σήμερα, ξεκίνησε η διαδικασία ηλεκτρονικής αίτησης. Να σημειωθεί ότι μόνο το τελευταίο 12μηνο οι συνολικές τέτοιες αιτήσεις που κατατέθηκαν σε υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ από δικαιούχους επικουρικής σύνταξης χηρείας από το Δημόσιο ξεπερνούν τις 1.500. Πλέον, καταργείται η υποχρέωση επίσκεψης των πολιτών στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ και η προσκόμιση δικαιολογητικών, καθώς αυτά θα αντλούνται μέσω διαλειτουργικοτήτων με τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου.  Εφόσον   απαιτηθεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα για τυχόν ελλείψεις που διαπιστώνονται. 

Οι εκτιμήσεις Fitch για τις τιμές πετρελαίου

Αυξάνει σημαντικά τις εκτιμήσεις της για την πορεία των τιμών του πετρελαίου η Fitch Ratings για την περίοδο 2022-2024, αντανακλώντας τους έντονα αυξημένους κινδύνους διακοπής του εφοδιασμού ρωσικών υδρογονανθράκων μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την πρόθεση της Ευρώπης και άλλων χωρών να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά καύσιμα, αυξάνοντας τη ζήτηση για προμήθειες από άλλες περιοχές και επιδεινώνοντας τη «στενότητα» αγοράς. Ετσι, ο οίκος τοποθετεί την τιμή του Brent στα 100 δολάρια το βαρέλι το 2022, στα 80 δολάρια το 2023 και στα 65 δολάρια το 2024, από 70, 63 και 53 δολάρια το βαρέλι πριν, αντιστοίχως, διατηρώντας σταθερές τις εκτιμήσεις για το 2025-2026 στα 53 δολάρια. Οσον αφορά το αμερικανικό αργό εκτιμά πως θα κινηθεί στα 95 δολάρια το βαρέλι φέτος, στα 76 δολάρια το 2023 και στα 57 δολάρια το βαρέλι το 2024 (από 67, 57 και 50 δολ. πριν, αντιστοίχως).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT