Οι πυλώνες της ανάκαμψης

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι κλάδοι του εμπορίου, των μεταφορών, του τουρισμού και της βιομηχανίας εκτός κατασκευών αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες ανάκαμψης το 2021, διαπιστώνει στο χθεσινό τεύχος «7 Ημέρες Οικονομία» η Eurobank. Για το τρέχον έτος οι οικονομολόγοι της τράπεζας παρατηρούν ότι οι κλάδοι του τουρισμού και των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας, έχουν περιθώρια για περαιτέρω τεχνική ανάκαμψη, καθότι η δραστηριότητά τους εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Ωστόσο, οικονομικοί και ψυχολογικοί παράγοντες που σχετίζονται με τις εν εξελίξει πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία μπορεί να φρενάρουν τον ρυθμό αύξησης της παραγωγής τους, σχολιάζουν. Το δυσάρεστο είναι ότι η βιομηχανία, ο πρωταθλητής στη διετία της πανδημίας με μερίδιο 17% επί του συνόλου της πραγματικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας το 2021, αντιμετωπίζει τώρα ισχυρούς κραδασμούς από την άνοδο του ενεργειακού κόστους, όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι.

Στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ οι αλλαγές σε τιμολόγια

Αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας όπου χρειάζεται προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές από πρακτικές παραπλάνησης των παρόχων εξετάζει το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά και τις αποκαλύψεις της «Κ» για μονομερείς αλλαγές των σταθερών τιμολογίων. Σχετικές καταγγελίες είχαν φτάσει τις τελευταίες εβδομάδες και στο ΥΠΕΝ και, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας έδωσε εντολή στη ΡΑΕ για τη διερεύνησή τους και την επιβολή προστίμων. Τη σχετική απόφαση σχολιάζουν θετικά και εταιρείες προμήθειας που δεν ακολουθούν τέτοιες πρακτικές αλλά σέβονται τους πελάτες τους.

Πρόστιμα 2 εκατ. σε «Αττική Οδό» και «Αττικές Διαδρομές»

Τις δύο αποφάσεις με τις οποίες επιβάλλει πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ τόσο στις «Αττικές Διαδρομές» όσο και στην «Αττική Οδό» υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης και Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Τα πρόστιμα επιβάλλονται για την αδυναμία των δύο εταιρειών να αποτρέψουν το κλείσιμο του αυτοκινητοδρόμου στις 24 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίς». Το ερώτημα είναι αν οι δύο εταιρείες θα καταβάλουν το πρόστιμο ή θα οδηγήσουν την υπόθεση σε διαιτητικό δικαστήριο. 

Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες

Προκλήσεις δημιουργεί για τις ελληνικές τράπεζες ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης DBRS, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες αναβάθμισε την Ελλάδα μόλις ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Οπως επισημαίνει, παρά την περιορισμένη άμεση έκθεση των ελληνικών τραπεζών στη Ρωσία και στην Ουκρανία, εκτιμά πως οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνουν τους κινδύνους για τον κλάδο, καθώς μπορεί να οδηγήσουν 

σε επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού των συστημικών τραπεζών και στην ανάγκη για υψηλότερες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εάν η αύξηση των τιμών της ενέργειας και ο πληθωρισμός επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Απόφαση από το ΣτΕ για έργο 12,7 εκατ. ευρώ

Στην κοινοπραξία Intrakat-Γκιολιόπουλος ΑΤΕ-Giovanni Roptigvavo-Fiagli SRL θα ανατεθεί τελικά το έργο της επέκτασης της υφιστάμενης εγκατάστασης επεξεργασίας νερού στη Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμού της τάξεως των 12,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργο που είχε ανατεθεί αρχικά στην εν λόγω κοινοπραξία, αλλά στη συνέχεια είχε ανατεθεί στην Ακτωρ, η οποία είχε ασκήσει σχετική προσφυγή που έγινε δεκτή. Τελικά, τη λύση έδωσε το ΣτΕ, που έκρινε ότι το έργο θα πρέπει να ανατεθεί στην αρχική μειοδότρια. Σημειωτέον ότι ο σχετικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το 2019, όταν ακόμη οι σχέσεις ανάμεσα σε Intrakat και Ελλάκτωρ ήταν ιδιαίτερα τεταμένες, λόγω της ρήξης των σχέσεων ανάμεσα στους αδελφούς Καλλιτσάντση και στον κ. Δημ. Κούτρα, που είχε εν τω μεταξύ μεταπηδήσει στην Intrakat. Σήμερα, μετά και την αποχώρηση της διοίκησης Καλλιτσάντση από την Ελλάκτωρ, οι δύο εταιρείες συνεργάζονται σε αρκετούς διαγωνισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT