Παράθυρο συνέχισης αγοράς ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων APP και πέρα από αυτό το καλοκαίρι, εάν η οικονομία της Ευρωζώνης πέσει σε «βαθιά ύφεση»…

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων APP και πέρα από αυτό το καλοκαίρι, εάν η οικονομία της Ευρωζώνης πέσει σε «βαθιά ύφεση» λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ. Η Σνάμπελ, η οποία θεωρείται η πιο επιθετική («γεράκι») από τα έξι μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου, είπε ότι η κεντρική τράπεζα «άφησε την πόρτα μισάνοιχτη» σε περίπτωση που τα γεγονότα πάρουν στροφή προς το χειρότερο για την Ευρωζώνη, η οποία και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και άλλες πρώτες ύλες. «Εάν πέσουμε σε βαθιά ύφεση λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε», είπε σε γερμανική διαδικτυακή εκπομπή. «Διαφορετικά θα τερματίσουμε τις αγορές ομολόγων το τρίτο τρίμηνο και μόλις το κάνουμε αυτό μπορούμε να αυξήσουμε τα επιτόκια ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με την εξέλιξη του πληθωρισμού».

Δίωξη κατά πρώην στελεχών της Ελλάκτωρ

Δίωξη για απιστία εναντίον του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Ελλάκτωρ Σάκη Καλλιτσάντση και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Ακτωρ Αλέξανδρου Εξάρχου άσκησε ο εισαγγελέας έπειτα από σχετική μήνυση που είχε κάνει η νέα διοίκηση της εισηγμένης κατασκευαστικής. Στη μήνυσή της η εταιρεία υποστηρίζει πως οι δύο πρώην επικεφαλής του ομίλου συνέστησαν εταιρεία συμφερόντων τους για να εξασφαλίζουν έσοδα για υπηρεσίες που οι μηνυτές ισχυρίζονται πως ήταν ανύπαρκτες. Η υπόθεση θα εκδικαστεί στο ακροατήριο στις αρχές Οκτωβρίου του 2022.

Ακαρπες οι διαπραγματεύσεις ΟΤΟΕ – τραπεζών για ΣΣΕ

Ακαρπη αναδείχθηκε και η 4η συνάντηση διαπραγμάτευσης για την υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις τράπεζες, με την ΟΤΟΕ να κηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας σε ολόκληρο τον κλάδο για τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, από τις 11.15 έως και τις 15.15. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και η 5η συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών. Εάν αποβεί και αυτή άκαρπη, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ έχει λάβει εξουσιοδότηση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Χωρίς roaming μέχρι το 2032

Τουλάχιστον μέχρι το 2032 θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση κλήσεων από το κινητό χωρίς πρόσθετα τέλη περιαγωγής (roaming) από όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ισχύον καθεστώς roaming θα έληγε στις 30 Ιουνίου 2022 και το νομοθετικό πλαίσιο για τη δεκαετή επέκτασή του, που ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.), είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο μεταξύ Ε.Κ. και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συμφωνήθηκε και η μείωση των τελών περιαγωγής χονδρικής σε 1 ευρώ ανά Gigabyte έως το 2027, με ανώτατο όριο χρέωσης τα 2 ευρώ από φέτος.

Χαμηλά οι επενδύσεις σε startups στην Ελλάδα

Τι πρέπει να γίνει ώστε να ενισχυθεί το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων; Τις απόψεις τους για το συγκεκριμένο θέμα ανέπτυξαν στην ειδική μόνιμη επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής εκπρόσωποι των ελληνικών venture capitals που επενδύουν σε startups. Η Ελλάδα, σύμφωνα τον Γιώργο Δημόπουλο, partner του VentureFriends, είναι ακόμη χαμηλά σε επενδύσεις, βάσει των στοιχείων για τα κεφάλαια που επενδύονται ανά πληθυσμό (capital invested per capita). Ετησίως η Ελλάδα επενδύει 49 δολ. κατά κεφαλήν, όταν η Σουηδία, με σχεδόν αντίστοιχο πληθυσμό, επενδύει πάνω από 1.500 δολ. Επίσης, η δημιουργία μιας startup visa για κατοίκους εκτός Ε.Ε., η ανάπτυξη ενός πλήρους χρηματοδοτικού πλαισίου, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η βελτίωση των υποδομών κ.ά. είναι ορισμένα από τα αιτήματα των εκπροσώπων των VCs, τονίζοντας πως στόχος είναι το οικοσύστημα να μεγαλώσει δέκα φορές τα επόμενα δέκα χρόνια αντιπροσωπεύοντας το 10% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT