Θετική για τις ελληνικές τράπεζες η S&P

Θετική για τις ελληνικές τράπεζες η S&P

Οι ισχυρότεροι ισολογισμοί των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών ανοίγουν τον δρόμο για σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας τους φέτος, όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης S&P σε νέα έκθεση.

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισχυρότεροι ισολογισμοί των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών ανοίγουν τον δρόμο για σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας τους φέτος, όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης S&P σε νέα έκθεση. Η περαιτέρω μείωση των προβλέψεων για ζημίες από δάνεια σε συνδυασμό με την εστίαση στον έλεγχο του κόστους θα στηρίξουν την κερδοφορία, ενώ ο δείκτης NPEs για το σύνολο του κλάδου θα μειωθεί σε περίπου 8% μέχρι το τέλος του έτους, όπως εκτιμά, αναμένοντας παράλληλα πως οι εισροές νέων NPEs θα είναι περιορισμένες. Ωστόσο, στους κινδύνους για τον κλάδο, όπως επισημαίνει, περιλαμβάνεται μια πιο έντονη πτώση των καθαρών εσόδων από τόκους λόγω μεγαλύτερης συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου δανείων από την αναμενόμενη, καθώς και η πίεση του περιθωρίου κέρδους από το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση TLTROs από την ΕΚΤ, ενώ η αυξημένη αστάθεια της αγοράς μπορεί να δυσκολέψει την άντληση κεφαλαίων.

Μη διανομή μερίσματος από τους «Μύλους Λούλη»

Τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2021 ανακοίνωσε η αλευροβιομηχανία «Μύλοι Λούλη» ότι θα προτείνει στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο πέρυσι για τη χρήση του 2020 όσο και το 2020 για τη χρήση του 2019 η κορυφαία αλευροβιομηχανία της χώρας είχε διανείμει μέρισμα. Η απόφαση για τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2021 πιθανόν συνδέεται με την αύξηση του κόστους παραγωγής με την οποία είχε επιβαρυνθεί η εταιρεία ήδη πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ανάπτυξη στο 2,7% βλέπει τώρα στην Ελλάδα η DZ Bank

Μετά τις Moody’s, Bank of America, Oxford Economics, ING και πληθώρα άλλων οίκων αξιολόγησης, η DZ Bank αναθεωρεί και αυτή προς τα κάτω τις προβλέψεις της και τοποθετεί την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ για τη φετινή χρονιά στο 2,7% –από 3,4% που προέβλεπε πριν από τη ρωσική εισβολή– και το 2023 στο 2,6%, ενώ εκτιμά πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 5,3% φέτος και στο 2,6% το 2023, και το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 5% το 2022 και στο 4% το 2023.

Μετά το Πάσχα το τελικό πόρισμα

Μετά το Πάσχα αναμένεται να υπάρξει, εκτός νέου απροόπτου, εξέλιξη στο ζήτημα της συνεχιζόμενης διένεξης για το τελικό ύψος της αποζημίωσης της Τεχν. Ολυμπιακής από την πώληση του Πόρτο Καρράς, που αποκτήθηκε από την Belterra του ομίλου Σαββίδη. Το ζήτημα έχουν αναλάβει δεύτεροι ανεξάρτητοι σύμβουλοι που έχουν οριστεί από τις δύο πλευρές, οι οποίοι και θα εκδώσουν την απόφασή τους επί του αρχικού πορίσματος, που εκδόθηκε πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Το εν λόγω πόρισμα αμφισβητεί η πλευρά της Τεχν. Ολυμπιακής, η οποία εκτιμά ότι θα έπρεπε να εισπράξει συνολικά 106 εκατ. ευρώ και όχι 98,1 εκατ. ευρώ, όπως έχει οριστεί.

Συνεργασία Energean με την Halliburton

H Energean Oil & Gas, θυγατρική του ομίλου Energean, ανέθεσε στην Halliburton τη μελέτη αξιολόγησης του δυναμικού αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Storage) στη Λεκάνη του Πρίνου, στην Καβάλα. Το project της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο αποτελεί μια επένδυση της τάξης των 390 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα με εκτιμώμενη δυνατότητα αποθήκευσης έως και του 50% των εκπεμπόμενων από την εγχώρια βιομηχανία ρύπων για ένα διάστημα 20 ετών, αρχής γενομένης από το 2025. «Το συγκεκριμένο project θα αποτελέσει την πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση υπεδάφους για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα ανάμεσα σε διαχειριστή κοιτασμάτων και σε εταιρεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών στην Ευρώπη», δήλωσε ο Martin White, αντιπρόεδρος της Halliburton για  Ευρώπη, Ευρασία και την περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT