Κύρια απειλή ο στασιμοπληθωρισμός

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο στασιμοπληθωρισμός είναι η κύρια απειλή, καθώς η περίοδος χαμηλού πληθωρισμού με μηδενικά επιτόκια έχει τελειώσει και το σημαντικό είναι να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ της συγκράτησης του πληθωρισμού και της καταστολής της ανάπτυξης». Αυτό επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας χθες σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το LSE, με θέμα το τοπίο στη νοτιοανατολική Ευρώπη μετά την πανδημία, σημειώνοντας ότι «η γεωπολιτική κρίση επιταχύνει την αποπαγκοσμιοποίηση και ο κόσμος γίνεται μικρότερος». Χαρακτήρισε επισφαλές το περιβάλλον που διαμορφώνεται για τις τράπεζες, σημειώνοντας ότι ενώ έπειτα από μια δεκαετία απομόχλευσης οι τράπεζες έθεσαν στο επίκεντρο των σχεδίων τους τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, η προοπτική αυτή μετά την εισβολή στην Ουκρανία καθίσταται λιγότερο βέβαιη. Υπογράμμισε πάντως τη δέσμευση του ομίλου να αναπτύξει την παρουσία του στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Nέα ηγετική ομάδα στην Εθνική Ασφαλιστική

Στα χέρια του CVC περνάει η Εθνική Ασφαλιστική από αύριο Παρασκευή, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώνεται η μεταβίβαση του 90,1% στον νέο μέτοχο και η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της δεύτερης μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας. Διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο Σταύρος Κωνσταντάς και εκτελεστικά μέλη έχουν οριστεί οι Σταύρος Καραγρηγορίου –CFO της Εθνικής Ασφαλιστικής– και Τάσος Αναστασίου, ενώ μη εκτελεστικά μέλη οι Peter Rutland, Αλεξ Φωτακίδης, Κωστής Ρόκας, ως εκπρόσωποι του CVC και η Χριστίνα Θεοφιλίδη από την πλευρά της ΕΤΕ.

Μικρή η πιθανότητα ύφεσης εκτιμά ο Γκίκας Χαρδούβελης

Μικρή εκτίμησε ότι είναι η πιθανότητα η οικονομία να οδηγηθεί σε ύφεση ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο συνέδριο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου». «Η διακοπή της ροής του φυσικού αερίου θα ήταν το γεγονός που θα έφερνε την ύφεση, αλλά αυτό δεν το θέλει κανείς, ούτε και οι Ρώσοι», σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα βοηθηθεί από τα κοινοτικά προγράμματα, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Μονάδα Εσωτερικών Ερευνών στον ΕΦΚΑ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή ο διορισμός του τέως αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργίου Γεράκη στη θέση του επικεφαλής της νεοσύστατης Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών του ΕΦΚΑ. Ηδη υπάρχουν 1.250 καταγγελίες και παράπονα που δεν έχουν πρακτικά διερευνηθεί μέχρι σήμερα, και θα αναλάβει να τα διεκπεραιώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα η νέα επιτροπή. Και σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, προφανώς και όλοι οι καταγγελλόμενοι δεν είναι πράγματι υπεύθυνοι, όμως το κράτος οφείλει να πάρει από την «αποθήκη» τις καταγγελίες και να τις ερευνήσει συστηματικά, δίκαια, χωρίς καμία μανία εκδίκησης απέναντι στους υπαλλήλους, αλλά και χωρίς κανένα αίσθημα υποτίμησης των πολιτών.

Στο Μαξίμου η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών   

Την πρώτη επίσημη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν  χθες, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη νέα πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Μελίνα Τραυλού και τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου της. Επισήμως ανακοινώθηκε πως συζητήθηκαν οι κοινοί στόχοι της αύξησης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού νηολογίου αλλά και η συμβολή της ελληνόκτητης ποντοπόρου στη μείωση των εκπομπών άνθρακα στις θαλάσσιες μεταφορές. Ωστόσο, οι δύο πλευρές έχουν στην άγραφη ατζέντα τους και το θέμα του κλεισίματος του φακέλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για το  θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και τους μετόχους τους στην Ελλάδα. Στη συνάντηση παρόντες ήταν επίσης ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΕ Μιχαήλ Χανδρής και οι Νικόλαος Βενιάμης, Ιωάννης Ξυλάς, Κωνσταντίνος Καρούσης, Κατερίνα Πέππα, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT