Πλεόνασμα 2,5 δισ. στον λογαριασμό ΑΠΕ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ το 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΑΠΕΕΠ που στηρίζονται στα μηνιαία δελτία Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021. Από το προβλεπόμενο πλεόνασμα των 2,5 δισ. ευρώ του 2022, 780 εκατ. ευρώ έχουν ήδη μεταφερθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου στο πρώτο τετράμηνο του έτους, τα οποία και θα έχουν εκταμιευθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου. Η συνεχιζόμενη θετική πορεία του ΕΛΑΠΕ, όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Ιωάννης Γιαρέντης, προέρχεται βασικά από τα σημαντικά έσοδα που προκύπτουν από τη συμμετοχή των ΑΠΕ στις αγορές και που σε άλλους ενεργειακούς παραγωγούς εμφανίζονται ως κερδοφορία. «Η διάθεση των πλεονασμάτων του ΕΛΑΠΕ προς τους καταναλωτές επιβεβαιώνει τη συμβολή των ΑΠΕ στη μείωση του ενεργειακού κόστους», τονίζει.

Εξαγγελία Χατζηδάκη για νέο πρόγραμμα απασχόλησης

Πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 νέων, ηλικίας 18-29 ετών, με αποζημίωση για τους ωφελουμένους διάρκειας επτά μηνών με τον κατώτατο μισθό για κάθε μήνα, ήτοι 663 ευρώ, εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός, μαζί με τον διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη, συναντήθηκε χθες με ωφελουμένους προγραμμάτων και εξήγγειλε επίσης ενίσχυση των κινήτρων του προγράμματος «Πρώτο Ενσημο» που «τρέχει» από τις αρχές του έτους και απευθύνεται σε νέους 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία.

Επανέρχονται τα ΕΛΤΑ σε κανονική λειτουργία

Στην κανονικότητα επανέρχεται το πληροφοριακό σύστημα των ΕΛΤΑ ύστερα από το κυβερνοχτύπημα που υπέστησαν. Οι επαΐοντες αναφέρουν ότι η αποκατάσταση κατέστη ευκολότερη επειδή τα ΕΛΤΑ διαθέτουν πολλαπλά συστήματα πληροφορικής. Oλοκληρώθηκε η πληρωμή των συντάξεων, όλες οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες εκτελούνται απρόσκοπτα, ενώ το σύστημα Παρακολούθησης Αντικειμένων και Αλληλογραφίας και το e-shop λειτουργούν κανονικά. Απομένει να αποκατασταθεί η υπηρεσία παραλαβής δεμάτων από το εξωτερικό.

Προσλήψεις από ΔΕΗ για τα ορυχεία

Στην πρόσληψη ανειδίκευτων εργατών σπεύδει η ΔΕΗ για την κάλυψη εποχικών αναγκών των ορυχείων στη Δυτική Μακεδονία, καθώς η επαπειλούμενη διακοπή του ρωσικού αερίου καθιστά τις λιγνιτικές μονάδες στυλοβάτες του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Η εταιρεία προκήρυξε χθες 19 θέσεις ανειδίκευτου προσωπικού για την πρόσληψή τους με δίμηνες συμβάσεις. Το ερώτημα είναι κατά πόσον οι ανάγκες για περισσότερο κάρβουνο εδώ και τώρα μπορούν να καλυφθούν χωρίς και τις στοιχειώδεις υποδομές που έμειναν πίσω διότι οι πληροφορίες λένε ότι επί τρία χρόνια δεν έχουν διευθετηθεί οι νομικές διαφορές με τους ιδιώτες λιγνιτωρύχους για τις λεγόμενες επανακαλύψεις λιγνιτικών πεδίων.

Στην «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» η ΑΓΝΟ

Δέκα χρόνια μετά την ουσιαστική πτώχευση της ΑΓΝΟ (τυπικά πτώχευσε το 2014), της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας που έγινε δημοφιλής σε όλη την Ελλάδα όταν το 1988 ο Νίκος Γκάλης έπινε γάλα ΑΓΝΟ, το σήμα και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας πέρασαν στην «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» των αδελφών Μιχάλη και Τάκη Σαράντη ύστερα από πλειστηριασμό. Το τίμημα ήταν 7,73 εκατ. ευρώ, με την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» να αποτελεί τον μοναδικό πλειοδότη. Αυτό που απέκτησε η εταιρεία είναι αγροτεμάχιο 132.239 τ.μ. στις περιοχές των δημοτικών κοινοτήτων Περιβολακίου, Λαγυνών και Καβαλλαρίου, μαζί με τα κτίρια και τον εξοπλισμό, το κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα ΑΓΝΟ και όλα τα άλλα κατοχυρωμένα εμπορικά σήματα. Στόχος των αδελφών Σαράντη είναι, όπως πληροφορείται η στήλη, να βγουν ξανά στην αγορά προϊόντα με το σήμα ΑΓΝΟ αλλά και να αξιοποιήσουν τις εγκαταστάσεις που είχε η εταιρεία στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT