«Βλέπουν» τρεις αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ

«Βλέπουν» τρεις αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να έχει εκτιναχθεί στο 7,5% τον Μάρτιο, φαίνεται όλο και πιο πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιταχύνει τα σχέδιά της για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, εκτιμά η Capital Economics. Πλέον ο οίκος προβλέπει ότι η κεντρική τράπεζα θα τερματίσει τις αγορές ομολόγων τον Ιούνιο και θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο, πολύ νωρίτερα από το δ΄ τρίμηνο που είχε προβλεφθεί μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου. Κατά την Capital Economics, θα ακολουθήσουν άλλες δύο αυξήσεις ύψους 25 μ.β. εντός του 2022 και άλλες πέντε το 2023, φέροντας το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 1,5% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Οσον αφορά τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, από το 6,2% στο α΄ τρίμηνο, εκτιμά ότι θα βρεθεί στο 7,3% το β΄ τρίμηνο και στο 6,9% το γ΄ τρίμηνο.

Ενισχύεται η Διεύθυνση Κυβερνoασφάλειας 

Μεγάλες είναι οι ανάγκες στελέχωσης της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνoασφάλειας σε μια συγκυρία κατά την οποία οι κυβερνοεπιθέσεις, όπως η πρόσφατη στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, αποτελούν διαρκή απειλή. Ετσι, η υπηρεσία, που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος επιδιώκει να προσλάβει, με τριετούς διάρκειας (με δυνατότητα ανανέωσης ενός χρόνου) αποσπάσεις, 55 άτομα. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων έχει οριστεί η Δευτέρα 2 Μαΐου. 

Νέες εφαρμογές μέσω της πλατφόρμας gov.gr

Νέες εφαρμογές θα είναι διαθέσιμες μέσω της πλατφόρμας gov.gr, σύμφωνα με όσα προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, θα καθίσταται δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικά του Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή, όπως και η έκδοση ψηφιακών ιατρικών βεβαιώσεων από κάθε θεράποντα ιατρό. Ακόμη καθιερώνεται το Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιών, ενώ συστήνεται και λειτουργεί στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, το οποίο αποτελεί υπομητρώο του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών.

Ο εκσυγχρονισμός του ΓΕΜΗ

Χωρίς την πρόβλεψη «μαύρης λίστας» αποκλεισμένων διευθυντών κατατέθηκε τελικά στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), σε αντίθεση με ό,τι προβλεπόταν στο προσχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στο μητρώο αυτό επρόκειτο να περιληφθούν πρόσωπα που στερούνται ή έχουν περιορισμένη δικαιοπρακτική ικανότητα, έχουν τιμωρηθεί στο παρελθόν με τις ποινικές διατάξεις των άρθρων 176 έως και 179 του ν. 4548/2018, έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία, πλαστογραφία, νόθευση, υπεξαίρεση κ.ά. Ο λόγος που δεν προχώρησε η εν λόγω διάταξη δεν έχει γίνει γνωστός. Το μόνο βέβαιο είναι ότι προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές.

Πρόταση από τον κλάδο των κατασκευών

«Τρώγοντας έρχεται η όρεξη», αναφέρει ο θυμόσοφος λαός και όπως φαίνεται, η φράση αυτή ταιριάζει «γάντι» στις διαθέσεις των εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου. Εκπροσωπώντας τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, ο ΣΤΕΑΤ κατέθεσε πρόσφατα μια ρηξικέλευθη πρόταση προς την κυβέρνηση, προκειμένου, όπως αναφέρει, να μεγιστοποιηθεί η χρήση των πόρων που διατίθενται στην οικονομία, μέσω της ενισχυμένης κατανομής τους σε τομείς (όπως οι υποδομές) όπου είναι σίγουρη η απορρόφησή τους, ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία. Ετσι, ο ΣΤΕΑΤ προτείνει στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους θεσμούς, προκειμένου αυτοί να επιτρέψουν τη διάθεση πάνω από το 50% των εσόδων που εισπράττει το ΤΑΙΠΕΔ από έργα παραχώρησης, για τις ανάγκες χρηματοδότησης νέων έργων. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, βάσει της συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης, όλα τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ κατευθύνονται για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT