Κρίσιμος ο Μάιος για την ενέργεια

Η αντιπαράθεση της Ευρώπης με τη Ρωσία σχετικά με το αίτημα του Πούτιν να λάβει τις πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια –που κρίθηκε απαράδεκτη από τους Ευρωπαίους ηγέτες– αυξάνει τον κίνδυνο να σταματήσουν οι ροές ενέργειας τον Μάιο, προειδοποιεί η Barclays.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντιπαράθεση της Ευρώπης με τη Ρωσία σχετικά με το αίτημα του Πούτιν να λάβει τις πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια –που κρίθηκε απαράδεκτη από τους Ευρωπαίους ηγέτες– αυξάνει τον κίνδυνο να σταματήσουν οι ροές ενέργειας τον Μάιο, προειδοποιεί η Barclays. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θεσπίζουν μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που είναι απαραίτητος ο περιορισμός στη χρήση ενέργειας. Σε αυτή την περίπτωση, όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα, οι στασιμοπληθωριστικές πιέσεις, που ήδη αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης, θα ενταθούν σημαντικά. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι μια μείωση της ενεργειακής προσφοράς κατά 10% οδηγεί σε μείωση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της ζώνης του ευρώ κατά 0,7%, ενώ η οικονομική βιβλιογραφία εκτιμά ότι ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ της Γερμανίας από τον περιορισμό της χρήσης φυσικού αερίου θα κυμανθεί στο 0,5%-3%.

Υψηλές επιδόσεις από την «Παπουτσάνης»

Ακάθεκτη συνεχίζει και το 2022 η «Παπουτσάνης», καθώς παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, έκλεισε το α΄ τρίμηνο του έτους με αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 45%. Η σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών αποδίδεται στη μερική επανεκκίνηση της ξενοδοχειακής αγοράς στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό, στον διπλασιασμό των πωλήσεων ειδικών σαπωνομαζών στο εξωτερικό και, τέλος, στην ενίσχυση των παραγωγών για τρίτους. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η «Παπουτσάνης» αποτελεί πλέον μια εκ των μεγαλύτερων παραγωγών σαπουνιών στην Ευρώπη με ισχυρό εξαγωγικό προφίλ.

«Τρέχουν» οι επενδύσεις για τα data centers

Θετικά γνωμοδότησε προς τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου για την υπαγωγή στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων του επενδυτικού σχεδίου της κατασκευής τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική. Πρόκειται για επένδυση 400 εκατ. με συνολική προστιθέμενη αξία 1 δισ., που θα δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας. Το ένα από αυτά θα κατασκευαστεί στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος, σε συνολική έκταση 85 στρεμμάτων, και τα άλλα δύο στον Δήμο Κρωπίας.

Στο 72% του 2019 η κίνηση στον ΔΑΑ

Αργά αλλά σταθερά γεφυρώνεται το χάσμα ανάμεσα στις επιδόσεις της επιβατικής κίνησης τη φετινή χρονιά έναντι του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», τον Μάρτιο η συνολική επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε σε 1,19 εκατ. άτομα και υπήρξε μειωμένη κατά 28%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019. Αντιστοιχεί δηλαδή στο 72% της επιβατικής κίνησης του Μαρτίου του 2019. Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 2,8 εκατ. ταξιδιώτες και παρέμεινε μειωμένη κατά 36% σε σύγκριση με το 2019, αντιστοιχώντας στο 64% των επιπέδων του 2019.

Συλλογικές αγωγές για τις ρήτρες

Σε συλλογικές αγωγές κατά των προμηθευτών στρέφεται το ΙΝΚΑ με αφορμή τις ρήτρες αναπροσαρμογής και τα πρόσθετα κόστη στους λογαριασμούς ρεύματος. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «το Ινστιτούτο Καταναλωτών (Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας) και τα ΙΝΚΑ μέλη του, στρέφονται κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, που επιρρίπτουν σε βάρος των καταναλωτών πρόσθετα κόστη μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Καλούμε σε συμμετοχή όλους τους καταναλωτές, ώστε να κερδίσουμε το δικαίωμα στο κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας». Διευκρινίζει παράλληλα ότι «κάθε πάροχος έχει δικούς του συμβατικούς όρους. Συνεπώς, θα ασκηθούν περισσότερες της μιας συλλογικές αγωγές, με στόχο να εισαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης τουλάχιστον οι 20 γνωστοί σε εμάς πάροχοι που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αυτή τη στιγμή και επιβάλλουν σε βάρος των καταναλωτών πρόσθετα κόστη μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT