Δημόσιες επενδύσεις 11 δισ.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύντομα θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλονται προς αξιολόγηση τα επενδυτικά σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης, είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, στο Φόρουμ των Δελφών. Ακόμη ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε ότι οι αλλαγές που θα γίνουν στον σχεδιασμό των έργων και προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης λόγω της ουκρανικής κρίσης θα είναι περιορισμένες. Περισσότερη σημασία μπορεί να έχουν οι πρόσφατες εξελίξεις για τα δάνεια του Ταμείου, εκτίμησε, καθώς οι σχετικές επενδύσεις μπορεί να κατευθυνθούν σε μεγαλύτερο βαθμό στην πράσινη ενέργεια. Εξάλλου, ο ίδιος είπε ότι φέτος υπολογίζεται να γίνουν δημόσιες επενδύσεις 11 δισ. ευρώ. Αποκάλυψε όμως και μια αρνητική παρενέργεια του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης του 2021 ο κ. Σκυλακάκης: το συνολικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης περικόπηκε κατά 400 εκατ. ευρώ, από τα 30,5 δισ. ευρώ.

Τριήμερο λόγω Πρωτομαγιάς

Ακόμη ένα τριήμερο προκύπτει για τους εργαζομένους το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου, αφού η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται για τη Δευτέρα 2 Μαΐου που είναι εργάσιμη. Η σχετική υπουργική απόφαση, που προβλέπει ότι η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2022, λόγω του ότι συμπίπτει με Κυριακή, μετατίθεται για τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2022, υπεγράφη ήδη από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Η υποχρέωση αυτή προβλέπεται σε νόμο του 2017. Και επισημαίνει ότι παραμένει υποχρεωτική αργία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εργαζομένους και εργοδότες.

Εκτός Χ.Α. οδεύει η «Καραμολέγκος»

Το φθινόπωρο αναμένεται να βρεθεί εκτός Χ.Α. η μετοχή της «Καραμολέγκος». Στο πλαίσιο της προαιρετικής δημόσιας πρότασης που έγινε από την «ΕΜ. ΚΑΡ. ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», εταιρεία του βασικού μετόχου και επικεφαλής της αρτοβιομηχανίας κ. Μ. Καραμολέγκου, αυτή συγκέντρωσε το 97,57% των μετοχών. Το επόμενο 3μηνο η «ΕΜ. ΚΑΡ. ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς του υπόλοιπου 2,43% των μετοχών προς 3,22 ευρώ/μετοχή, ώστε να συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση για να αποφασισθεί η έξοδος από το Χ.Α.

«Σκαλωσιές» και για επαγγελματικά ακίνητα

Σημαντική ήταν η αύξηση των νέων ανεγέρσεων επαγγελματικών ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2021, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Με βάση τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των νέων αδειών για καταστήματα αυξήθηκε κατά 68%, για ξενοδοχεία κατά 51,2% και για γραφεία σχεδόν κατά 30%. Η ανάκαμψη αυτή θα είχε έρθει νωρίτερα εάν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, τόσο οι τιμές πώλησης όσο και οι τιμές ενοικίασης επαγγελματικών χώρων κινούνται ανοδικά. Για παράδειγμα, στην Αθήνα, οι τιμές πώλησης γραφείων αυξήθηκαν κατά 3,2% το α΄ 6μηνο του 2021 έναντι του αμέσως προηγούμενου εξαμήνου.

Εκπτωση για αέριο και τον Απρίλιο

Tην πολιτική στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων επεκτείνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας ανακοινώνοντας εκπτώσεις και για τον Απρίλιο. Ολα τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και οι προμηθευτές τους έχουν συνάψει σύμβαση με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα δουν στον λογαριασμό τους έκπτωση 30 ευρώ/MWh. Oπως ανακοίνωσε η εταιρεία, οι σχετικές πιστώσεις στους προμηθευτές θα εφαρμοστούν σύμφωνα με τις μηνιαίες κατανομές φυσικού αερίου των εταιρειών διανομής, με σκοπό η σχετική έκπτωση να συμπεριληφθεί άμεσα στους λογαριασμούς που αφορούν οικιακές καταναλώσεις Απριλίου. Η έκπτωση για μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές και νοσοκομεία που έχουν υπογράψει απευθείας σύμβαση με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ανέρχεται τον Απρίλιο στα 15 ευρώ/MWh. «Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνει συνεχώς νέες πρωτοβουλίες και ενέργειες για τη στήριξη των νοικοκυριών, των βιομηχανιών και των νοσοκομείων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κώστας Ξιφαράς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT