Η εσπευσμένη αποχώρηση Total από τις έρευνες δυτικά της Κρήτης

Η εσπευσμένη αποχώρηση Total από τις έρευνες δυτικά της Κρήτης

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδιναν κι έπαιρναν τα σενάρια περί της απόφασης της Total να ανακοινώσει εσπευσμένα την αποχώρησή της από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και μάλιστα διά του Τύπου. Ηθελαν να προλάβουν το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, έλεγαν κάποιοι. Φοβούνταν μήπως τους υποχρεώσει η νέα κυβέρνηση να μείνουν, ενώ είχαν αποφασίσει να αποχωρήσουν. Κατ’ άλλους η απόφασή τους συνδέεται με το ενδιαφέρον τους για τη Λιβύη και η συμμετοχή τους στις έρευνες στην Ελλάδα θα τους έφερνε ενδεχομένως σε αντίθεση με την Τουρκία. Μα συμμετέχει ήδη σε τόσες εξορύξεις στην Κύπρο, που είναι πολύ πιο hot θέμα για την Αγκυρα, οι έρευνες στα δυτικά της Κρήτης θα δημιουργούσαν πρόβλημα; Το μόνο στο οποίο συνέπιπταν όλοι ήταν πως η Total διέπραξε ατόπημα, ανακοινώνοντας άρον άρον την απόφασή της με δελτίο Τύπου, πριν ενημερώσει επισήμως ως όφειλε τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Και μάλιστα με ένα δελτίο Τύπου το οποίο έχει και μια σημαντική ανακρίβεια, αφού λέει ότι έλαβε την απόφασή της «μετά την ολοκλήρωση των μελετών». Μελέτες από την κοινοπραξία στις εν λόγω περιοχές δεν έγιναν.

Στις 3 Μαΐου θα ξεκινήσουν φέτος οι ενδιάμεσες θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 15 Μαΐου. Ο λόγος της… καθυστερημένης έναρξης, καθώς κανονικά διαρκούν από την 1η έως τη 15η Μαΐου, είναι ότι φέτος η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρθηκε στις 2 Μαΐου. Η αλλαγή αυτή έχει ως αποτέλεσμα τα εμπορικά καταστήματα να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν την Κυριακή 8 Μαΐου και όχι την Κυριακή 1η Μαΐου, οπότε θα παραμείνουν κλειστά. Το ζήτημα, βεβαίως, είναι κατά πόσο θα αυξηθεί η αγοραστική κίνηση στη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων, καθώς η εικόνα στο λιανεμπόριο είναι απογοητευτική, με τον εμπορικό κόσμο να επισημαίνει ότι οι πωλήσεις κινούνται πτωτικά λόγω των ανατιμήσεων.

Επεκτείνεται το δίκτυο τηλεϊατρικής

Την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του έργου για τη δημιουργία εθνικού δικτύου τηλεϊατρικής επικύρωσε με απόφασή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Το έργο, της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένων των δικαιωμάτων προαίρεσης), που θα υλοποιήσει η Κοινωνία της Πληροφορίας, έχει στόχο την επέκταση της κάλυψης του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) που συνδέεται με τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών. Σήμερα λειτουργούν 43 μονάδες τηλεϊατρικής στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου. Στόχος είναι να επεκταθεί η κάλυψη του δικτύου σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το ΕΔΙΤ σήμερα είναι ένα από τα πληρέστερα και πιο σύγχρονα έργα τηλεϊατρικής στην Ευρώπη και τον κόσμο. 

Το σχέδιο εξυγίανσης της «Μπουτάρης»

Για τις 11 Μαΐου έχει οριστεί η δικάσιμος για τη συζήτηση επί του σχεδίου εξυγίανσης της οινοποιίας Μπουτάρη. Χθες, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ενέκρινε το σχέδιο, το οποίο προβλέπει τη ρύθμιση οφειλών συνολικού ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ (προς πιστωτές, Δημόσιο και προμηθευτές). Τον ρόλο του «λευκού ιππότη» έχει αναλάβει η σουηδική εταιρεία Sterner Stenhus, του ομογενούς επιχειρηματία κ. Ηλία Γεωργιάδη, σε συνεργασία με την Premia Properties, της οποίας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος. Βάσει του σχεδίου, η Sterner Stenhus θα αναλάβει τον ρόλο του επενδυτή στην «Μπουτάρης», ενώ η Premia Properties θα αποκτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας της οινοποιίας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Premia θα εισπράττει 1 εκατ. ευρώ ετήσιων εσόδων από την ενοικίαση πέντε αμπελώνων 600 στρεμμάτων και συναφών εγκαταστάσεων στην «Μπουτάρης». Εκτός από τους αμπελώνες, η εισηγμένη θα αποκτήσει κτίρια 28.000 τ.μ. αλλά και εκτάσεις στη Σαντορίνη και στην Κρήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT