Ξεκινά η μάχη διαδοχής του Ρέγκλινγκ στον ESM

Ξεκινά η μάχη διαδοχής του Ρέγκλινγκ στον ESM

Οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας σκέφτονται να προτείνουν υποψηφίους για να ηγηθούν του ESM, δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι στο Politico.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας σκέφτονται να προτείνουν υποψηφίους για να ηγηθούν του ESM, δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι στο Politico. H θητεία του Κλάους Ρέγκλινγκ τερματίζεται τον Οκτώβριο, ωστόσο η απόφαση για το ποιος θα τον διαδεχθεί θα ληφθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 23 Μαΐου και θα επικυρωθεί τον Ιούνιο. Το Eurogroup δεν θα διεξαγάγει επίσημη ψηφοφορία, αλλά έχει στόχο να διορίσει συναινετικά τον επόμενο επικεφαλής. Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων λήγει τη Δευτέρα. Καμία χώρα δεν έχει προτείνει ακόμη επίσημα υποψήφιο. Ωστόσο, ο Πιερ Γκραμενιά, πρώην υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, έχει γνωστοποιήσει το ενδιαφέρον του για τη θέση. Η Ιταλία ενδέχεται επίσης να παρουσιάσει υποψήφιο, ενώ, σύμφωνα με διπλωμάτες, υποψηφίους σκέφτονται να προτείνουν επίσης η Πορτογαλία και η Ολλανδία.

Στροφή σε επενδύσεις στη ναυτιλία και στα ακίνητα

Τον δρόμο της αποχής από διαγωνισμούς ανάληψης δημοσίων και ιδιωτικών έργων έχει επιλέξει προσώρας ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής, όπου δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής εταιρείας T.O. Constructions. Ως βασικότεροι λόγοι προβάλλονται το ανταγωνιστικό περιβάλλον σε Ελλάδα και εξωτερικό, η απροθυμία του Δημοσίου να αναθεωρήσει τις τιμές των υλικών κατασκευής και οι δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες. Η εταιρεία διαθέτει επαρκή ρευστότητα μετά την πώληση του Πόρτο Καρράς, ωστόσο επιλέγει να στραφεί σε άλλους τομείς, όπως η ναυτιλία και τα ακίνητα.

Στην Ελλάδα η σουηδική fintech εταιρεία Klarna

Στην Ελλάδα έφθασε η σουηδική fintech εταιρεία Klarna που δραστηριοποιείται στην ανερχόμενη αγορά του «buy now pay later», δίνοντας τη δυνατότητα σε online αγοραστές να αποκτήσουν προϊόντα, προσφέροντάς τους την επιλογή να πληρώσουν αργότερα σε τρεις άτοκες δόσεις, χωρίς να κάνουν χρήση πιστωτικής κάρτας. H εταιρεία φαίνεται πως αναζητεί και προσωπικό για να στελεχώσει την ομάδα της στην Aθήνα. Η Klarna έχει αξία κοντά στα 46 δισ. δολ. και παρέχει υπηρεσίες πληρωμών και αγορών σε 17 χώρες.

Σημαντική επίδραση των ανατιμήσεων

Μη αμελητέα είναι η επίδραση των αυξήσεων των τιμών στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια για τη βιομηχανία γραφικών τεχνών «Χαϊδεμένος». Η εισηγμένη τοποθετεί στο 50% την άνοδο του κόστους στο χαρτί, που αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη εκτύπωσης. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, ως αντιστάθμισμα μπορεί να λειτουργήσει η εκτύπωση παραγόμενων προϊόντων με χαρτί του πελάτη. Την ίδια στιγμή, λόγω των ανατιμήσεων, οι δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 25% του κόστους πωληθέντων. Πρόκειται για μεγάλη αύξηση, εάν ληφθεί υπόψη ότι το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 11% το 2021.

Σύσταση Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών

Ευελιξία για τη διευκόλυνση των ευάλωτων Ουκρανών προσφύγων να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και επιφυλακή για την αποφυγή του κινδύνου εμπορίας ανθρώπων και εκμετάλλευσης αλλά και ξεπλύματος μαύρου χρήματος συνιστά στις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority – EBA) με χθεσινή της ανακοίνωση. Οπως αναφέρει, τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να βασιστούν σε εναλλακτικούς τρόπους τεκμηρίωσης για την επαλήθευση της ταυτότητας, βασιζόμενα απλώς σε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για Ουκρανό πρόσφυγα, αντί της απαίτησης να διαθέτουν διαβατήριο. Οι τράπεζες είναι επίσης σε θέση να μετριάσουν τον κίνδυνο ξεπλύματος χρήματος ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, προσφέροντας σύμφωνα με την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή ένα πιο περιορισμένο φάσμα υπηρεσιών ή περιορίζοντας τη λειτουργικότητα έστω και προσωρινά κάποιων προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT