Κίνδυνος πολλαπλών πληθωριστικών σοκ

Κίνδυνος πολλαπλών πληθωριστικών σοκ

Οι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες ενδεχομένως να χρειαστεί να συνηθίσουν την καταπολέμηση πολλαπλών πληθωριστικών σοκ, τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες ενδεχομένως να χρειαστεί να συνηθίσουν την καταπολέμηση πολλαπλών πληθωριστικών σοκ, τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Σε δηλώσεις της στο Reuters στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών του G7 στη Γερμανία, σημείωσε ότι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να οδηγήσουν χαμηλότερα τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν ύφεση λόγω των αυξανόμενων πιέσεων στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, των πολιτικών της Κίνας για την καταπολέμηση της COVID-19 που έχουν «χτυπήσει» την παραγωγή με τα lockdowns, και της ανάγκης αναδιάταξης των αλυσίδων εφοδιασμού για να γίνουν πιο ανθεκτικές. «Πιστεύω ότι αυτό το οποίο πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε είναι πως αυτό μπορεί να μην είναι το τελευταίο σοκ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Προχωρεί ο διαγωνισμός για την Πολιτεία Καινοτομίας

Ακόμα ένα βήμα για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που «τρέχει» για την Πολιτεία Καινοτομίας, στην οδό Πειραιώς (πρώην ΧΡΩΠΕΙ), έγινε εντός της εβδομάδας, καθώς αναρτήθηκε η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στο ακίνητο προωθείται η δημιουργία ενός επιστημονικού και τεχνολογικού πάρκου, στο οποίο θα φιλοξενούνται χρήσεις γραφείων, χώροι έρευνας και καινοτομίας, όπως επίσης και χώροι πρασίνου. Το έργο ΣΔΙΤ διεκδικούν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ακτωρ Παραχωρήσεις, το σχήμα Intracom Holdings-Intrakat και η Dimand Real Estate. 

Υποψηφιότητα Γ. Τζιλιβάκη για Επιθεώρηση Εργασίας

Στην τελική ευθεία μπαίνει η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή, καθώς χθες ο αρμόδιος για την τελική επιλογή υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατέληξε στην πρόταση του Γιώργου Τζιλιβάκη, στελέχους του ιδιωτικού τομέα με πολυετή θητεία σε υψηλόβαθμες θέσεις διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού σε μεγάλες επιχειρήσεις, για τη θέση του διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας. Ο διορισμός του θα οριστικοποιηθεί έπειτα από έγκριση της υποψηφιότητάς του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Αυξημένο το κονδύλι για κοινωνικό τουρισμό

Στα 35 εκατ. ευρώ θα ανέλθει για φέτος το κονδύλι που αφορά το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, αυξημένο κατά 5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το περυσινό, καθώς σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σε ομιλία του κατά τη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, τα επιπλέον χρήματα θα διατεθούν για να καλυφθούν περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και έχουν ανάγκη ειδικής στήριξης. «Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί με ακόμα καλύτερους όρους σε σχέση με πέρυσι», δήλωσε ο υπουργός, που επανέλαβε ότι η βούληση του υπουργείου είναι να κηρυχθεί υποχρεωτική και η σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό.

O καθοριστικός ρόλος Γιούνκερ

Δεν υπήρχε καταλληλότερος ακαδημαϊκός για την παρουσίαση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την υποδοχή του προχθές ως επίτιμου μέλους της Ακαδημίας Αθηνών από τον Λουκά Παπαδήμο. Αφού μίλησε για τη θητεία του ως πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, προέδρου του Eurogroup και της Κομισιόν, που τον καθιέρωσαν ως Mr Euro, ο κ. Παπαδήμος θύμισε τον καθοριστικό ρόλο του για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη σε δύο δύσκολες περιόδους: όχι μόνο κατά τη διάρκεια του θρίλερ το 2015, αλλά και το 2011-2012, όταν ως πρόεδρος του Eurogroup αντιστάθηκε με σθένος στην άποψη προσωρινής εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη που «κάποιοι» υποστήριζαν και συνέβαλε στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το 2ο μνημόνιο. «Είχα στενή και εποικοδομητική συνεργασία με τον πρόεδρο Γιούνκερ και γνωρίζω ότι υποστήριξε αποτελεσματικά τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης», είπε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT