Η συζήτηση περί πρόσθετων δαπανών

Για «πρόσθετες δαπάνες» 0,4% του ΑΕΠ ή περίπου 800 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ψηφιστούν μέσω ενός δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο, έκανε λόγο η Κομισιόν στη 14η αξιολόγησή της, προκαλώντας ερωτήματα.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «πρόσθετες δαπάνες» 0,4% του ΑΕΠ ή περίπου 800 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ψηφιστούν μέσω ενός δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο, έκανε λόγο η Κομισιόν στη 14η αξιολόγησή της, προκαλώντας ερωτήματα. Ετοιμάζει άραγε η κυβέρνηση ένα νέο πακέτο στήριξης, ενδεχομένως προεκλογικό, το οποίο το εκμυστηρεύθηκε στην Κομισιόν; Στο υπουργείο Οικονομικών διέψευδαν χθες αυτή την εκδοχή, υποστηρίζοντας ότι τα 800 εκατ. ευρώ είναι τα μέτρα για την επιδότηση του ρεύματος που ήδη ανακοινώθηκαν για το β΄εξάμηνο. Το ποσόν αυτό, ενώ επιβαρύνει τον προϋπολογισμό και έχει συνεκτιμηθεί στην πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμμα φέτος 2% του ΑΕΠ, δεν έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό καθώς ανακοινώθηκε μετά τον πρώτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση, στο υπουργείο επέμεναν χθες ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετα μέτρα.

Το σχέδιο επέκτασης της Klarna στην Ελλάδα

«Δεσμευμένη» στο αρχικό σχέδιο της επέκτασης των υπηρεσιών της στην Ελλάδα χωρίς ωστόσο να μπορεί να επιβεβαιώσει πότε θα γίνει αυτό, παραμένει η fintech εταιρεία Klarna, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για το εάν ενδέχεται να αναθεωρήσει τα σχέδια επέκτασής της στη χώρα μας, όπου περιελάμβαναν και αναζήτηση προσωπικού.  Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση του CEO της σουηδικής εταιρείας –που δραστηριοποιείται στον κλάδο του Buy Now Pay Later– πως θα προχωρήσει σε απολύσεις του 10% του προσωπικού της, το οποίο συνολικά ανέρχεται σε 7.000.

Επί τάπητος η αεροπορική σύνδεση της Μήλου

Η βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης της Μήλου βρέθηκε επί τάπητος κατά τη χθεσινή συνάντηση του δημάρχου Μήλου Μανώλη Μικέλη με τη διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Aegean Μαρίνα Σπυριδάκη και τον chief pilot του αεροπορικού ομίλου Β. Κλουδά. Στόχος της συνάντησης υπήρξε η διερεύνηση των δυνατοτήτων περαιτέρω ενίσχυσης της αεροπορικής σύνδεσης του νησιού τόσο για την αύξηση των τουριστών της Μήλου όσο και για την εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων.

Η συνεργασία ΕΛΤΑ – Amazon

To 70% του ευρωπαϊκού όγκου αποστολών της Amazon, μέσω του κέντρου διανομής του αμερικανικού ομίλου ηλεκτρονικού εμπορίου, διαχειρίζονται τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Η συνεργασία των ΕΛΤΑ με την Amazon έχει συμπληρώσει ένα χρόνο, και κρίσιμης σημασίας, όπως αναφέρουν παράγοντες της ελληνικής εταιρείας, είναι η τήρηση των αυστηρών προθεσμιών παράδοσης των δεμάτων της Amazon στους παραλήπτες. Την επίτευξη του σκοπού αυτού εξυπηρετεί το νέο σύστημα ρομποτικής διαλογής των ΕΛΤΑ, που έχει πενταπλασιάσει τη δυνατότητα διαχείρισης αποστολών. Τον τελευταίο ένα χρόνο τα ΕΛΤΑ έχουν υπογράψει νέες συμφωνίες με μεγάλους ομίλους, όπως η H&M και η Protergia.

Σε προσλήψεις προχωρεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Με μισθολογικά κίνητρα επιχειρεί τώρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού να προσελκύσει στελέχη, καθώς αφενός μετράει αρκετές αποχωρήσεις το τελευταίο διάστημα, αφετέρου ο επικεφαλής της δηλώνει ότι επιθυμεί ανανέωση του προσωπικού. Η Αρχή δημοσίευσε πρόσκληση για την πλήρωση συνολικά 17 θέσεων (μία θέση προϊσταμένου διεύθυνσης και 16 θέσεις προϊσταμένων τμημάτων), στην οποία επισημαίνεται ότι «επιπρόσθετο κίνητρο για τους υποψηφίους που δεν ανήκουν στον δημόσιο τομέα αποτελεί το ιδιαίτερα ελκυστικό πακέτο αποδοχών, όπως προβλέπεται βάσει ειδικής διάταξης (τεύχος Β΄/ΦΕΚ 2475/19.5.2022), καθώς και η ειδική πρόσθετη αμοιβή (παρ.12, άρθρο 21, ν. 3959/2011)». Για την ειδική πρόσθετη αμοιβή που θεσπίσθηκε τον Ιανουάριο απαιτείται επίσης η έκδοση υπουργικής απόφασης. Η Αρχή αναμένει και κάποια ρύθμιση που θα σταματάει τις κατά παρέκκλιση αποσπάσεις, κάτι για το οποίο φέρεται να υπάρχει συμφωνία από την πλευρά της κυβέρνησης, όμως ακόμη δεν έχει μετουσιωθεί σε νομοθετική διάταξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT