Στη δημοσιότητα οι μεγαλοοφειλέτες

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα… μανταλάκια θα κρεμάσει ο ΕΦΚΑ τους οφειλέτες με πάνω από 150.000 ευρώ χρέος. Εγγραφο του φορέα ενημερώνει τις υπηρεσίες να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να βεβαιωθεί ότι οι οφειλέτες δεν εξαιρούνται από τη διαδικασία, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση των συνολικών ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών τους. Οι οφειλές θα αναρτώνται εφόσον η βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης υπερβαίνει ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί περισσότερο από ένα έτος. Οι διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 22.6.2022.

Αποσύρθηκε η διάταξη για ασφάλιση κτιρίων

Αποσύρθηκε χθες, λίγο πριν από την ψήφιση του κλιματικού νομοσχεδίου στη Βουλή, η διάταξη που προέβλεπε την υποχρεωτική ασφάλιση από την 1η Ιανουαρίου 2025, για τον κίνδυνο πλημμύρας και πυρκαγιάς, των νεόδμητων κτιρίων που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής επικινδυνότητας. Η διάταξη είχε επικριθεί από την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ως ανεφάρμοστη και αντίθετη στη διεθνή ασφαλιστική πρακτική, ζητώντας εκτός από τις νεόδμητες κατασκευές η υποχρεωτική ασφάλιση να επεκταθεί στο σύνολο των κατοικιών που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου.  

Ο Γ. Τζιλιβάκης, διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, ο διορισμός του Γιώργου Τζιλιβάκη στη θέση του διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας. Οπως μάλιστα επισήμανε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, η ενεργοποίηση της νέας ανεξάρτητης αρχής  σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από την 1η Ιουλίου είναι δύο θεσμικές παρεμβάσεις μείζονος σημασίας που δημιουργούν ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Παράθυρο για επέκταση του fuel pass

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το ενδεχόμενο να συνεχιστεί και μετά το τέλος Ιουνίου η επιδότηση της βενζίνης μέσω του λεγόμενου fuel pass. «Δεν λέμε ότι δεν θα συνεχιστεί, λέμε ότι δεν βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο», είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον Real FM, εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν καν υλοποιηθεί τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν πριν από 20 ημέρες. Αφού λοιπόν υλοποιηθούν τα μέτρα, είπε ο κ. Σταϊκούρας, θα εκτιμηθεί η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και εφόσον υπάρχει διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, θα ληφθούν νέα μέτρα στήριξης. Δεν μπορούμε κάθε 10 μέρες να συζητάμε για νέα μέτρα, σημείωσε ο υπουργός, και ένα δίκιο το ’χει όσο να ’ναι, αν και η καλλιέργεια προσδοκιών προέρχεται συχνά από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, υπό την πίεση βεβαίως των όλο και δυσμενέστερων εξελίξεων στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Κόφτης στη φορολόγηση των υπερεσόδων

Με μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερεσόδων στη χονδρεμπορική αγορά, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας πρόσθεσε ακόμη έναν «κόφτη». Συμπεριέλαβε στις εξαιρέσεις από το φορολογητέο ποσό το σύνολο των εκπτώσεων που παρέχονται από τις καθετοποιημένες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές. Θα αφαιρεθούν δηλαδή και οι εκπτώσεις συνέπειας, που δεν προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο. Είναι αλήθεια ότι υπήρξε μεγάλη γκρίνια και πίεση από πλευράς των καθετοποιημένων εταιρειών, μόνο που κόψε κόψε μήπως στο τέλος οι καταναλωτές βρεθούμε να… δίνουμε για να καλύψουμε ζημίες, γιατί υπερέσοδα, αν ρίξει κανείς και μια ματιά στα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε χθες η ΔΕΗ για το πρώτο τρίμηνο του έτους, δεν υπάρχουν. Για την ακρίβεια, τα υπερέσοδα της παραγωγής έχουν ήδη μετακυλιστεί μέσω της προμήθειας στην κατανάλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT